IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът - банановата кора, на която стъпи непобедимият Матео Салвини

Подкрепата за лидера на Лига устойчиво пада от миналото лято насам, когато той свали правителството в опита си да стане премиер

12:59 | 02.06.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Матео Салвини.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Матео Салвини. Снимка: архив Ройтерс

Преди година Матео Салвини изглеждаше непобедим. Почитателите му се редяха на опашки, за да си правят селфита с него. Неговата крайнодясна партия „Лига“ беше най-популярната политическа сила в страната.

Сега обаче те търсят по-сериозно лидерство на фона на коронавирусната криза и популистката игра на Салвини вече не им допада. Това разкрива и неговите слаби места.

Популярността на Матео Салвини категорично пропада надолу заради неспособността му да фокусира националния дебат. Неговите опити за политически каскади - окупиране на парламента в знак на протест срещу икономическата блокада и туит дезинформацията за вируса, не успяха да спечелят избирателите.

Въпреки че „Лига“ остава най-силната партия в Италия, социологическо проучване на онлайн изданието Politico.eu показва, че подкрепата му пада до 27 пункта - с 4 процентни пункта от края на февруари насам и с 10 процентни пункта спрямо пика, достигнат миналото лято. Преднината на „Лига“ пред лявоцентристката Демократическа партия се свива от 15 пункта до само 6 пункта, сочат още данните.

В цяла Европа популистките партии се справиха добре в страни, където са на власт, като Полша и Унгария, но партиите в опозиция – „Лига“ в Италия и „Вокс“ в Испания, като цяло се борят за оцеляване, според Лоренцо Преляско, анкетьор в YouTrend.

Съобщенията на Салвини по време на коронавирусната криза бяха доста объркани. Той се обяви против блокадите в края на февруари, като призова за пълно отваряне дори в най-силно засегнатия от вируса регион на страната – Ломбардия. Само няколко дни по-късно той поиска пълна блокада.

След като вирусът удари Италия, блокирането на икономиката нанесе удар върху способността на бившия министър на вътрешните работи да се свързва с обществеността, коментира пред изданието депутатът от „Лига“ Якопо Мороне. „Силата на Салвини и Лига е в това да е на терен, показвайки лицата ни. Винаги сме били близо до хората", допълва той.

Популярността на Салвини се повиши миналото лято заради твърдото му противопоставяне на спасителните операции за корабите с мигранти. Звездата му започна да залязва през август, когато свали правителството в опит да форсира избори с надеждата да стане министър-председател. Неправилните му сметки позволиха на съперниците му да съставят правителство и без него.

Сега той страда от опозиция, посочва Маурицио Гаспари, виден сенатор в партията на Силвио Берлускони Forza Italia, част от десния съюз на „Лига“. „Като министър на вътрешните работи той беше на фронтовата линия срещу бежанските лодки, което беше оценено от много италианци“, казва Гаспари. "Сега, когато той вече не се бори срещу никого, е наказан“, допълва той.

Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
нищо де , нали на нейно място влиза Турция ... според тебе .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
lyusien
преди 3 години
Короно вируса сложи край на национализма в Европа Дори и най глупавите разбраха какво значи да се затворят граници и да отпадне свободното движение на капитали хора и стоки в Е С Само за два месеца икономиките на държавите от ЕС се сринаха с почти 10 % Безработицата се увеличи стремително Песимизма обхвана Е С И това е само за два месеца Какво ще стане ако националистите спечелят Даже не ми се иска и да мисля Но те ще получат още един урок Ще видят какво ще се случи с Великобритания които след излизането си от Е С ще се превърне в един самотен остров със западаща икономика с граници митници и обедняващи граждани Дано това да бъде последния урок на националистите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още