Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Коронавирусът е стрестест, с който много лидери не успяват да се справят

Защитният ефект от "митинга около знамето" започва да избледнява

Коронавирусът е стрестест, с който много лидери не успяват да се справят

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Ако лидерът има политическа слабост, то новият коронавирус вече я е намерил, пише Bloomberg в свой анализ.

Рано е държавите да се оценяват по отговора им на пандемията, чийто жизнен цикъл ще продължи вероятно години. Ясно е обаче, че някои не се възползваха от времето, което имаха да се подготвят и да действат на ранен етап.

Още по темата
В Китай вирусът разкри вредно пристрастяване към секретността, споделена от местните власти и от президента Си Дзинпин. Британският подход на премиера Борис Джонсън към политиката струва не само време, но и почти живота му. В САЩ хаотичният стил на управление и политизирането на епидемията от президента Доналд Тръмп изглежда възпрепятства бързия и координиран федерален отговор.

Във вечния дебат за това дали лидерите имат значение при вземането на решения в исторически план отговорът от първите няколко месеца на 2020 г. е „да“, казва Франсоа Хайсбург, бивш служител във френските министерства на външните работи и отбраната, който сега съветва Международния институт за стратегически изследвания в Лондон.

Към момента смъртните случаи, свързани с вируса, са над 330 хил., глобалните вериги на доставки са нарушени, а милиони работни места – унищожени. Оценка на Bloomberg Economics, базирана на оптимистични сценарии за възстановяване, предвижда пандемията да изтрие 6 трлн. долара от глобалната икономика.

Графика: Bloomberg

Голяма част от политическото въздействие на допуснатите грешки досега се затъмняваше от ефекта на „митинга около знамето“, който - с малки изключения - предпазва лидерите от критики и води до ръст на популярността им. Този модел е познат и от времето на войната, но защитният ефект започва да избледнява.

Още по темата

Лидерът на опозиционната партия във Великобритания Киър Стармър нападна премиера Борис Джонсън в парламента заради закъснението му да защити домовете за грижи за възрастни от вируса, както и с разширяване на тестването. Сега Джонсън закъснява и с въвеждането на политики за проследяване и изолация, които помогнаха на Германия и Южна Корея да контролират пандемията.

Контрастът между ранните усилия на Джонсън за борба с вируса и тези на Германия, водени от обучения химик и канцлер Ангела Меркел, е забележителен. Вирусът беше открит и в двете страни в края на януари, но до началото на март - време, в което Джонсън все още правеше шоу сред тълпите, Германия спешно пазаруваше предпазно оборудване и разработваше тестове за масово производство.

Броят на смъртните случаи от Covid-19 на милион жители вече е четири пъти по-голям в САЩ, отколкото в Германия.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Фондът за възстановяване на ЕС трябва да стане постоянен