Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Коронавирусът нанася двоен удар на пенсионните схеми по света

Плановете са изправени пред намаляваща стойност на активите заради борсовия спад и набъбващи пасиви заради понижените лихви

Коронавирусът нанася двоен удар на пенсионните схеми по света

Снимка: Bloomberg

По време на интервю за CNBC миналия месец губернаторът Фил Мърфи заяви, че пенсионната система на Ню Джърси, „както пенсионните планове в цялата страна, е ударена силно“ и ще й трябва време да се „стабилизира“, пише за Financial Times Амин Раджан, главен изпълнителен директор на Create Research.

Губарнаторът говори, след като стойността на активите на пенсионната система на неговия щат спадна с повече от 13% от началото на фискалната година през юли 2019 г. Тогава активите можеха да покрият едва 40 на сто от дължимото към текущи и бъдещи пенсионери.

Още по темата

Опасното състояние на пенсионните финанси като цяло бе подчертано през август 2019 г. от Гаранционната корпорация за пенсионни обезщетения, която застрахова пенсионните планове в САЩ срещу несъстоятелност. Дори в разгара на най-дългия бичи пазар в историята, тя предупреди, че собствената й гаранционна програма се насочва към неплатежоспособност през 2025 г., засягайки 10 милиона членове.

По подобен начин през 2017 г. търговският орган на пенсионната индустрия на Обединеното кралство, Асоциацията на пенсиите и доживотните спестявания, предупреди, че около една четвърт от участниците в схемите на нейните членовете - около 3 милиона души - имат само 50 на сто шанс пенсионните им обезщетения да бъдат изплатени напълно.

Тази ситуация най-вероятно се е влошила с увеличаване на дефицита при британските планове с фискирани обезщетения от 210 милиарда паунда през януари до 254 милиарда паунда през март, според Фонда за пенсионна защита. Очаква се дефицитът да нарасне още през април.

Още по темата

На пазарите превръщането на яростния бик в свирепа мечка за рекордно кратко време заради коронавируса нанесе двоен удар: намаляващи стойности на активите заради борсовия спад и набъбващи пасиви заради понижените лихви. Тази комбинация беше последно налице по време на финансовата криза през 2008 г., но с една разлика. Оттогава, благодарение на застаряващата демография, делът на пенсионните планове с отрицателен паричен поток - пенсионни плащания, надвишаващи доходите от вноски и инвестиции - се повече от удвои, ограничавайки тяхното пространство за маневриране.

Миналата година например 64% от плановете в Европа са имали отрицателен паричен поток. Във Великобритания съотношението е било 73 на сто, според компанията за пенсионно консултиране Mercer. От тези, които са на положителна територия, 72 на сто очакват да минат на отрицателна през следващите 10 години.

Комбинацията от недостатъчно финансиране и отрицателен паричен поток създава смъртоносен коктейл. Засегнатите от него не могат да си позволят да гледат дългосрочно и да разчитат на пазарите да се възстановят: те са принудени да продават активи, за да изпълнят пенсионните си задължения.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
5
 
6
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Те затва измислиха COVID 19, за да няма пенсионери и хронично болни хора, които да са в тежест, ненужни на държавата и обществото. Все пак това е престъпление срещу човечеството да бъдат избивани по този начин тези хора, които цял живот са работели и градили, но кой ги пита. Световната мафия от една шепа хора управлява света и няма кой да ги спре. Дано извънземните се намесят по някъв начин, докато все още не всичко е загубено на тая планета, на тая майка Земя.
2
 
4
 
5
wag1111 до: KMETA
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Най- вероятно, ще се вземе решение през следващите няколко години да се повдигне пенсионната възраст, за да се конпенсира загубата от лошо управляваните фондове, които освен инфлациооните загуби, трябва да издържат и безсмислената бирокращина.
2
 
4
 
4
Valentin13 до: Бидонойл
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
а в случай, че си имаме и то с няколко пълнителя, какво да правим? това пък е червен хумор.
4
 
2
 
3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Аз съм по простите решения. На 65-годишна възраст всеки гражданин вместо пенсия да получава армейски пистолет с един патрон в него. От там нататък сам да се оправя.

По-горното беше малко черен хумор, но и повод за размисъл. Надявам се да бъде разбрано правилно.
0
 
5
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Инфлацията ще изяде останалото.
Честито на пенсионерите. Този път обаче, ще бъдат оставени не на короната, а на гладът да ги довърши.

Още от Анализи
Напрежението със САЩ връща публичните компании от Китай у дома