Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Коронавирусът ни дава възможност да преструктурираме данъчните системи

Сега е най-доброто време да се ангажираме със зелените данъци, ако приемем, че те далеч не са прекомерна тежест за възстановяването

Коронавирусът ни дава възможност да преструктурираме данъчните системи

Снимка: Getty

Правителствата правилно насочиха порой от пари към засегнатите от коронавируса икономики. В опит за частично поддържане доходите на работниците и паричните потоци към бизнеса, след като една четвърт до една трета от икономиката не работи, те изливат в частния сектор невиждани досега трансфери, субсидии и гаранции по заеми, възвестявайки двуцифрени бюджетни дефицит тази година.

Сега е време да помислим също толкова радикално за състава на правителствените бюджети - преди всичко структурата на данъците - колкото и за техния размер, пише Мартин Сандбю за Financial Times.

С бавното премахване на блокадите свитата икономическа активност ще започне да се разширява. Но възстановяването ще бъде изключително крехко, като се имат предвид щетите, нанесени на платежоспособността на бизнеса. В най-добрия случай ще наблюдаваме постепенно завръщане към пълната активност, като има дълбока несигурност как ще изглежда икономиката след Covid-19 - с изключение на това, че предишното статукво ще бъде безвъзвратно изчезнало.

Още по темата

Можем да използваме данъчната система, за да облекчим всеки аспект на този проблем. Това е предизвикателство, но и възможност за оформяне на по-ефективна и по-справедлива система.

Когато субсидиите за заплати постепенно отзвучат, много от запазените досега работни места ще бъдат загубени в края на краищата, ако уплашените потребители или правилата за социално дистанциране направят възстановяването на търсенето бавно. Очевиден начин да се помогне на хората да се върнат на работа е да се намали „данъчният клин“ - данъците като процент от разходите за труд - като националното осигуряване във Великобритания или по-обременителите такси за социално осигуряване другаде.

Постоянно по-ниските данъци върху труда също ще насърчат предприемачите да създадат нови предприятия или да разширяват съществуващите. Не всички стари работни места ще останат жизнеспособни, така че имаме нужда от нови в сектори, които могат да процъфтяват в една по-устойчива на пандемията икономика: доставки, ремонт на велосипеди, роботизация и технологична поддръжка, нови и отдалечени форми на забавление и обучение, както и може би повсеместна промяна от количество към качество.

Много правителства също временно намалиха или отложиха други бизнес данъци. Това е моментът да ги реформирате завинаги. Обединеното кралство например прекрати бизнес ставките (данък върху имотите, наложен на наемателите) за някои по-малки предприятия. Дори в нормални времена нито той, нито еквивалентният данък от съветите за домакинствата е надеждно свързан с печалбите или доходите. Защо да не се направи прекратяването постоянно за всички фирми и да се намери по-добър заместител на въпросните два данъка?


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Хронологията на китайската лъжа за коронавируса