Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Коронавирусът ще удари тежко развиващите се страни

Трайността на загубите, причинени от пандемията, ще зависи от мащаба на щетите

Коронавирусът ще удари тежко развиващите се страни

Снимка: Bloomberg

"Covid-19 е най-неблагоприятният мирновременен шок за световната икономика от един век." Нещо повече, тази рецесия „е първата от 1870 г., предизвикана единствено от пандемия“. И двете наблюдения идват от отличните Глобални икономически перспективи на Световната банка (СБ). Те илюстрират мащаба на щетите. Никога не би могло да има по-голяма нужда от амбициозен и съвместен отговор. Уви, тези качества за съжаление отсъстват, пише Мартин Уулф за Financial Times.

Едно от забележителните заключения на доклада на СБ е мащабът на несигурността относно предстоящото. Знаем, че сме в разгара на извънредно глобално икономическо свиване. Не знаем колко дълбоко и упорито ще бъде, нито колко дълго ще продължат неблагоприятните му ефекти.

В крайна сметка ние сме в начален стадий на управление на болестта. Това важи особено за развиващите се страни, където Covid-19 тепърва се разпространява. Мерките за неговото овладяване са особено трудни за изпълнение там, като се има предвид зависимостта на толкова много хора от работата в неформалния сектор и ограничения здравен и фискален капацитет на правителствата. Единственото им предимство е относителната младост на тяхното население.

Борбата с болестта е само част от предизвикателството, пред което са изправени развиващите се страни. Много от тях са силно уязвими на глобални икономически сътресения. Сегашното е с опустошителни размери. Развиващите се държави бяха ударени в различна степен от глобален спад, рязко понижение в цените на суровините, бягство от риска на финансовите пазари, огромно намаление на паричните преводи от чужбина и постъпленията от туризма, и голям спад в световната търговия. Много от тези държави вероятно ще изпаднат в дефолт. Освен това въздействието върху техните икономики едва ли ще е кратко. Много икономики и милиарди хора вероятно ще бъдат белязани. Това може да е началото на много изгубени години, или дори по-лошо, за множество хора.

Много зависи от икономическите последици. СБ посочва, че диапазонът на възможните цифри за глобалния икономически растеж през тази година (при пазарни валутни курсове) е между минус 3,7 и минус 7,8 на сто. За развиващите икономики растежът ще е между минус 0,5 и минус 5 на сто. Банката очаква връщане към растежа през 2021 г., с темп между 1,3 и 5,6% за света и между 2,7 и 6,4% за развиващите се икономики. Това означава, че БВП на развиващите се страни е много вероятно да не се възстанови до нивата си от 2019 г. преди 2022 г. Той няма да се върне към нива, обуславяни от продължаване на предпандемичния растеж до много след това, ако някога изобщо.

Постоянството на загубите зависи от характера на щетите. Както се отбелязва в доклада, „тежката рецесия се свързва с много упорит спад на БВП“. Ниските нива на използване на капацитета възпират инвестициите и оставят наследство от остарял капацитет. Очакванията за слаб бъдещ растеж възпират инвестициите и така се самозатвърждават. Дългите периоди на безработица водят до загуба на умения и могат трайно да възпрат работниците да търсят работа. Безброй компании ще изчезнат завинаги.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
Valentin13 до: ing5rov
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
не, печатане на пари. това го могат съвременните политици, банкери и управници. печатат докато заситят всички искания, за да няма бунтове. дават на всеки пари, който вдига много шум.
1
 
4
 
2
преди 3 месеца
"Знаем какво трябва да направим: да действаме заедно."

заедно към кланицата ли ?
0
 
4
 
1
преди 3 месеца
Странна "болест " ... прави богатите по-богати , а бедните по-бедни ...

Още от Анализи
Голямото еко обещание на Китай