IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корпоративните отчети може да изненадат инвеститорите

Борсите очакват плеяда от фирмени отчети, а под светлината на прожекторите ще са предимно технологичните концерни

08:12 | 25.01.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

През миналата седмица международните борси компенсираха до голяма степен леката корекция от предните дни. За кратко време германският Dax дори отново премина границата от 14 000 пункта  в четвъртък, преди в края на седмицата да се стигне до разпродажби. 

Експертите гледат на това като на положителен знак за последната седмица на януари. Множество фирмени данни ще определят какво ще се случи през тази седмица. Те са предимно от САЩ, където техническите гиганти като Apple, Microsoft, Facebook или Tesla ще представят своите отчети.

Тъй като очакванията на борсовите експерти са ниски след около година с пандемия, определено има потенциал за положителни изненади. „Продължаващият скептицизъм на анализаторите увеличава шанса резултатите на много компании отново да надхвърлят очакванията и през четвъртото тримесечие на 2020 г.“, казва Йорг Кремер, главен икономист в Commerzbank.

Както самите компании, така и търговците коригираха очакванията си надолу няколко пъти през последната година. Мнозина действаха много по-бързо, отколкото например по време на финансова криза, когато реагираха само когато лошите икономически данни не оставяха друг избор. В това отношение едва ли някой на Wall Street  вярва, че очакванията, които са намалени, ще бъдат отново забележимо подкопани. 

Трудно да си представим подобно нещо с технологичните гиганти, чиито продукти бяха много търсени дори по време на пандемията. Microsoft и Samsung във вторник, а след това и Apple, Facebook и Tesla в сряда ще са основните показатели за настроението на борсовите участници през последната седмица на януари.

Технологичните концерни ще определят настроението

Робърт Халвер от Baader Bank препоръчва „през 2021 г. на американските акции да се даде достатъчно място в портфолиата“. Америка щяла да остане „енергийна икономика” и при новия президент Джо Байдън, също по отношение на мега темата за опазване на околната среда.

Фактът, че встъпването в длъжност на новия президент на САЩ се осъществи преди дни без никакви смущения, също се разглежда от търговците като добър знак. Освен това Brexit е друг въпрос, който предоставя все по-голяма яснота за състоянието на икономическите отношения между Великобритания и ЕС въпреки всички проблеми във фазата на изпълнението му.

Остава пандемията, която именно поради риска от мутации продължава да причинява значителни икономически загуби в големи части на света. Много експерти все още очакват проблеми през първата половина на годината. „Подемът ще дойде в средата на годината“, прогнозира експертът от Baader Bank Халвер.

Преди това да се случи обаче, инвеститорите трябва да бъдат подготвени за напрежение. Индексът на бизнес климата на Мюнхенския институт Ifo трябва да даде ясна индикация за това в понеделник. След 92,1 пункта в предишното проучване според консенсусните оценки на икономистите сега се очакват само 90 пункта.

В частност секторът на услугите в търговията на дребно и хотелиерството са засегнати от новото блокиране. „Въпреки че американската икономика продължи да расте през последното тримесечие, ние очакваме значително по-слаби данни за еврозоната", казва главният икономист на Commerzbank Кремер.

Фед ще решава за бъдещия си курс

В сряда ще има повече подробности от САЩ, когато ще се публикуват важни икономически данни, като входящите поръчки за дълготрайни стоки. Освен това Федералният резерв на САЩ ще проведе първата си среща за новата година в сряда и четвъртък и ще коментира бъдещата си парична политика.

Експерти като Дарън Уилямс, главен икономист в Alliance Bernstein, очакват различен подход от Европейската централна банка и Японската централна банка. Според него ниските лихвени проценти ще бъдат запазени там за  дълго време.

„В САЩ обаче Федералният резерв би могъл да възприеме мерките за данъчна подкрепа като възможност за намаляване на паричната подкрепа“, казва Уилямс. Той обаче не очаква скоро да бъдат предприети големи стъпки. Като цяло вярва, че тази година в САЩ е възможно значително по-силно икономическо възстановяване, отколкото в еврозоната.

Точно тази тенденция може да доведе до противодействие в отношенията евро-долар. Европейската единна валута поскъпна с 13% спрямо щатския долар в рамките на една година. Обменният курс на еврото беше доста над 1,21 долара в петък. При положителни икономически данни и по-оптимистична централна банка обаче може да има подкрепа за долара, смята експертът на Commerzbank.

Ефектите може да се усетят и на пазара на облигации. Напоследък в САЩ се забелязва тенденция за увеличаваща се инфлация, заедно с това растат опасенията, че доходността на облигациите може да се увеличи твърде рязко. Досега малко от това се е усетило в Европа. Според Commerzbank десетгодишните германски облигации ще останат под нивото от 0,5% през следващата седмица. 

Какво конкретно да очакваме през седмицата

Понеделник: В каква степен блокирането засяга германската икономика? Бизнес индексът на Ifo за януари ще даде нов отговор на този въпрос. Икономиката вероятно ще продължи да бъде разделена: от една страна има силна индустрия, а от друга страна страдащият сектор на услугите. Това ще стане особено ясно доловимо при оценката на бизнес ситуацията. Germany Germany

Компаниите вероятно ще бъдат по-обединени в очакванията си за следващите шест месеца. По-мекото време и нарастващите ваксинации ще отблъснат коронавируса и ще отприщят икономиката. Изводът е, че бизнес климатът може дори да се подобри донякъде. 

Четвъртък: Както е известно, брутният вътрешен продукт в САЩ спадна значително в сравнение с предходната година. От германската Deka Bank oчакват годишен спад от 3,5%. Официалните годишни данни датират от 1929 г., за сравнение 2020 г. би била най-лошата от 1946 г. насам, а само четири години са по-слаби. В края на годината нещата отново стават много нестабилни, защото обичайната сезонна корекция достигна своите граници с миналогодишните събития по време на Деня на благодарността и Коледа. USA USA

Това доведе до факта, че ежедневните данни за частното потребление изведнъж показват значителни колебания, които вероятно не отговарят на действителната тенденция. А това затруднява особено тълкуването на развитието на брутния вътрешен продукт през четвъртото тримесечие.

Петък: По време на пресконференцията за представянето на предварителните резултати а германския брутен вътрешен продукт през 2020 г.  Destatis спомена, че се очаква стагнация за четвъртото тримесечие. На професионален език това означава тримесечни промени между -0,1% и + 0,1%. Това очакване обаче се основава на непълна информация, тъй като трябваше да бъдат определени декемврийските показатели. BIP BIP

От германската Deka Bank oчакват по-забележимо свиване. Наистина промишлеността подкрепя икономиката през цялото тримесечие, но доставчиците на услуги са засегнати от частично блокиране, а от втората половина на декември - от твърдото блокиране. Четвъртото тримесечие ще доведе до спад в икономическото производство с 0,4% в сравнение с предходното тримесечие, очакват от банката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Ivan.r
преди 3 години
Препоръчвам на читателите да се запознаят с безумието , наречено модерна парична теория (modern monetary theory ) Струва ми се, че централните банки се водят стриктно по него в последните годиниhttps://en.m.wikipedia.org/wiki/Modern_Monetary_Theory#:~:text=Modern%20Monetary%20Theory%20or%20Modern,taxes%20and%20satisfy%20savings%20desires.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Ivan N.
преди 3 години
За съжаление фирмените отчети играят все по-малкс роля при движението на пазарите. Курсът бе поет успешно от централните банки и ФЕД. Новините за ваксини и парични стимули са по-значими за пазарите, отколкото фундаменталните параметри на корпорациите (оборот, печалба след данъци, провизии и така нататък). Тази криза не успя да изчисти компаниите-зомбите, даже напротив - навъдиха се още такива, които без стимули не биха могли да просъществуват. Манипулирането на икономиката продължава, държавите са по-задлъжнели от когато и да било, никоя Централна Банка не стимулира пестенето и здравния разум, а напротив - насърчават харченето и тегленето на кредити. Един Бог знае колко е реалната инфлация... очакват ни страхотни времена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още