Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Корпоративните шефове в САЩ не споделят COVID-болката със служителите си

В пандемията техните възнаграждения се увеличиха въпреки понижените заплати на работниците

Корпоративните шефове в САЩ не споделят COVID-болката със служителите си

Снимка: Bloomberg

Всички сме заедно в това, казаха ни корпоративните шефове миналата година, когато обещаха да се откажат от част от заплатите или бонусите си в знак на съпричастност след опустошенията, причинени от Covid-19, пише Брук Мастърс за Financial Times.

До края на миналия юни 502 регистрирани на борсата американски компании, 17% от индекса Russell 3000, обявиха „корекции“ в заплащането на техните главни изпълнителни директори. Компаниите за търговия на дребно, туристическите групи и промишлените предприятия изразиха най-силно готовността на своите лидери да споделят болката.

Това е част от по-голяма промяна в американската корпоративна култура, при която директорите говорят открито по важни въпроси, вариращи от правото на глас и расовото неравенство до климатичните промени. Миналата година близо 19% от големите публични компании по света включиха някакъв вид екологична или социална цел в своята схема за заплащане на ръководителите, двойно по-голям дял, отколкото през 2017 г., по данни на ISS ESG.

Докато някои привърженици на „капитализма на заинтересованите страни“ може би истински вярват в това, други използват доктрината като маркетингов трик и начин да се избегне натискът на инвеститорите за резултати.

Предприемането на персонални намаления на заплатите по време на пандемията през миналата година позволи на корпоративните лидери да покажат загриженост. Но типично по шефски, крайният резултат се оказа доста различен от предложенията.

Вместо да се свие, средното възнаграждение на главен изпълнителен директор от Russell 3000 се е повишило с 6% миналата година, според ISS ESG. Плащанията на бизнес лидерите на големите корпорации от индеска S&P 500, включително бонусите и дългосрочните акции, достигнаха 13,3 млн. долара през 2020 г., отбелязвайки 11-то поредно годишно увеличение. Висшите мениджъри също така използват по-често фирмените самолети за лични пътувания, показват корпоративните оповестявания.

В контраст, средната заплата на служителите в компаниите от S&P 500 е спаднала със 17% миналата година, така че средното съотношение между заплатите на директорите и служителите е скочило от 182 на 227 пъти.

Това до голяма степен беше американски феномен. Повечето европейски и британски ръководители претърпяха пандемични намаленията на заплатите успоредно със своите работниците: средното възнаграждение на шефовете от европейския индекс Stoxx 600 и британския FTSE 100 се е понижило с 18% до около 3 млн. долара.

Схемите за заплащане в САЩ винаги са зависели повече от акциите, а те са във възход благодарение на подкрепата на централната банка и бързата ваксинация. През ноември S&P 500 се върна на нивото отпреди пандемията и оттогава постигна серия от нови върхове. Euro Stoxx и FTSE 100 едва наскоро окончателно възстановиха коронавирусните си загуби.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
1
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
както казваше един пустиняк ... Богатите също плачат, ама бедните с глас !
0
 
8
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Всички сме Заедно е един фалшив слоган. Бедните да го духат, а богатите изтискват още повече живеца на населението...
0
 
9
 
1
преди 2 месеца
Каква изненада!

Още от Анализи
Моделът на МОК за Олимпиадите стана неустойчив