IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на ерата „Драги“ може да отреже директния достъп на Италия до ЕЦБ

Управлението на Марио Драги, което започна през 2011 г., прави малко вероятна възможността друг италианец да го смени на поста

15:13 | 03.09.18 г.
<p>
	<em>Президентът на Европейската централна банка Марио Драги, Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги, Снимка: Ройтерс

Много скоро Италия може да се окаже изключена от сърцето на паричната политика на еврозоната за първи път създаването на единната европейска валута, смята Алесандро Спесиале, икономически репортер към Bloomberg.

Осемгодишният мандат на управителя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги приключва през октомври 2019 г., след което неговата страна няма да има директен достъп до ЕЦБ. Вместо това италианските власти ще трябва да преговарят със същите европейски правителства, с които по-рано спореха по въпросите за ограниченията на разходите и имиграцията. 

Липсата на италиански представител в ЕЦБ обаче може да породи смут сред италианските граждани.

Част от политиците в страната вече са завладени от евроскептицизма, като инвеститорите предупреждават, че ако Рим реши да напусне Европейския съюз (ЕС),това ще предизвика обща финансова криза.

Финансовите неволи на Италия излязаха на преден план в петък, когато агенцията Fitch Ratings промени своята перспектива за страната от „стабилна“ на „негативна“.

Управлението на Марио Драги, което започна през 2011 г., прави малко вероятна възможността друг италианец да го смени на поста.

Възможно е германски представител да заеме поста на ръководител на ЕЦБ, но канцлерът Ангела Меркел в момента се е фокусирала върху ролята на Германия като водеща сила в ЕС, вместо да насърчи кандидатурата на управителя на Германската централна банка Йенс Вайдман да поеме председателството на ЕЦБ от Марио Драги.

Две от позициите в Управителния съвет на ЕС се освобождават през следващата гоидна, но всяка една от тях изисква консенсус от страна на министрите на финансите от еврозоната, които отговарят за назначенията. 

Белгиецът Питър Прает ще се оттегли от поста главен икономист на ЕЦБ през май. За да бъде спечелено неговото място от италиански представител, страната трябва да убеди останалите държави да разрешат двама италианци да бъдат едновременно в Управителния съвет до края на мандата на Драги. Това се е случвало само веднъж през 2011 г., когато именно Драги стана председател на ЕЦБ преди още тогавашният член на борда на институцията Лоренцо Бини Смаги да се оттегли.

Друга възможност за влизане на италиански представител в ЕЦБ е когато френският икономист Беноа Кьоре напусне поста си през декември 2019 г.

Италия може да остане без място в борда на банката повече от година, докато ръководителят на централната банка на Люксембург и член на УС на ЕЦБ Ивс Мерш не приключи своя мандат в края на 2020 г. преди Жан-Клод Трише да бъде избран за управител на ЕЦБ.

Германия и Италия обаче никога досега не са оставали без свои представители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още