IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крайнодесните партии в Европа не успяват да се възползват от коронавируса

Гласът на популистите е заглушен, въпреки че граничният контрол трябваше да бъде подарък за ултранационалистичните евроскептици

09:30 | 03.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg/Bartek Sadowski</em></p>

Снимка: Bloomberg/Bartek Sadowski

Пандемията от новия коронавирус предизвика горчиво разделение в Европейския съюз (ЕС) и върна границите, като това трябваше да бъде подарък за ултранационалистичните евроскептици. Това обаче не се случва, пише в свой анализ онлайн изданието Politico.eu.

Мащабен европейски еквивалент на протестите в САЩ няма. Имаше изолирани протести срещу мерките за социално дистанциране в Италия, където неофашистката Forza Nuova проведе демонстрация в американски стил в деня на Освобождението, който отбелзва поражението на фашистите на Бенито Мусолини. На Великден те окупираха и няколко църкви, които бяха затворени по нареждане на правителството и папата, посочва изданието.

В Берлин около 1000 души - сред които крайнодесни активисти и привърженици на теориите на конспирацията, присъстваха на нелегален митинг срещу икономическата блокада. Като цяло обаче крайнодесните партии, които през последните години спечелиха значителна популярност сред електората, не успяха да отговорят убедително на спектакъла на правителствата в ЕС, включващ строг граничен контрол – нещо, което антиимиграционните движения са си представяли само в най-смелите си мечти.

Докато крайно десните партии, които са предимно в опозиция, в голяма степен се борят да намерят съгласувано послание за вируса, основните партии умело се възползват от ефектите. Това важи и за националистическите, десни партии, които са в правителството, като например в Полша и Унгария.

В началото на кризата някои европейски десни опозиционни партии се опитаха да използват пандемията, за да подклаждат страховете от имиграцията, като предупредиха, че търсещите убежище ще донесат вируса в ЕС. Този аргумент се провали, когато стана ясно, че самата Европа се превръща в глобална гореща точка за коронавируса със значително повече случаи в сравнение с други места по света.

Алтернатива за Германия например първоначално омаловажи риска от вируса. Депутатът на партията Аксел Герке, който е и неин говорител по здравните въпроси, говори за „гигантската фалшива новина на годината“, защото смята, че коронавирусът е „демонстративно по-лек от грипните вируси“.

Тази позиция се оказа непопулярна за германската общественост, която в голяма степен подкрепя предпазливата реакция на правителството към вируса.

В началото на април Алтернатива за Германия прие официален документ за своята позицията, като този път критикува правителството, че реагира твърде късно на пандемията. В документа се твърди, че при по-ранни действия е можело да се избегне необходимостта от спиране на икономиката.

Партията плати за колебанията си, като загуби около 4 процентни пункта от началото на годината и сега печели около 10% подкрепа. Това е най-ниската популярност от 2 години и половина.

В други страни от ЕС десните партии са изправени пред подобни проблеми. Vox в Испания загуби около 2 процентни пункта и сега има приблизително 14% подкрепа, но остава третата политическа сила в страната. Vox се позиционира ясно в противовес на мерките за блокиране и заведе дело срещу правителството заради отнемането на основни права на гражданите.

В Италия, докато рейтинга за одобрение на премиера Джузепе Конте скочи над 70%, крайнодясната Лига загуби около 4 процентни пункта от началото на годината, макар че ще е първа, ако утре се проведат избори в страната.

Това все пак не обезкуражава крайнодесните групи за антагонистичния им подход към правителството във времето на криза. Симоне ди Стефано, един от лидерите на Casapound, коментира пред Politico, че неговата група подкрепя предложен бойкот на приложението за проследяване на контактни лица на заразени с коронавирус, което правителството тества за контрол на разпространението на болестта. Според него това е недопустимо нарушаване на личната свобода.

В Нидерландия, където правителството избра много по-спокоен подход, като затвори баровете и ресторантите, но остави магазините да работят, Геерт Вилдерс, лидерът на крайнодясната партия PVV, обвини премиера Марк Рюте в игра на руска рулетка" със здравето на хората.

Някои десни групи в Италия и Франция прибягнаха до изпитаната и надеждна тактика за обвиняване на ЕС за ситуацията - случая за това, че не отговори бързо на най-тежката здравна криза в Европа от един век насам и за липсата на солидарност с Италия и Испания, най-засегнатите от разпространението на вируса членки.

Изказвайки се по време на дебат в Европейския парламент миналата седмица, първият вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс обвини евроскептиците в лицемерие.

Там, където крайната десница в исторически план е успяла да пробие, е като се възползва от недоволството на хората по време на икономически затруднения и масова безработица. В Европа се задава икономически спад в исторически размери през следващите месеци като пряк резултат от предприетите мерки, за да се спре разпространението на вируса. Тъй като Международният валутен фонд вече прогнозира свиване на икономиката на еврозоната със 7,5%, десните партии могат да намерят отвор, като се възползват от неизбежното безпокойство на европейците.

В Германия AfD сега се опитва да се позиционира като глас на хората, които се притесняват от икономическия хаос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още