IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крайностите на турската икономика не могат да променят изборните резултати

Само около 2% от избирателите са пряко засегнати от нестабилността на пазара

19:45 | 28.05.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическите данни сочат, че Турция процъфтява. Финансовите пазари изглежда смятат, че са на ръба на катастрофа, пише Bloomberg в свой анализ.

На улиците и в магазините в Мерсин, голям град на средиземноморското крайбрежие на Турция, има малко доказателства за крайности. Собствениците на предприятия усещат свиването от двуцифрена инфлация и валутата, която е поевтиняла с 25% тази година. Но мнозинството казват, че са склонни да се придържат към правителството на президента Реджеп Ердоган, който се стреми да бъде преизбран, което може да се окаже нож с две остриета през следващия месец.

„Да, цените са по-високи и маржът на печалбата ни пада", казва Мехмет Курт, 38-годишен търговец на едро на кухненски прибори. Около една трета от артикулите в големия му магазин идват от Китай, а останалите стават все по-скъпи, защото местните производители използват внесена стомана и пластмаси.

„Но това е временно“, смята Курт. „Правителството не може да направи нещата по-добри, но може да им попречи да се влошат. Ако сменим Ердоган, дали този на неговото място ще направи нещата по-добри? Това е притеснението ни“.

С темп на икономически растеж от 7,4% през миналата година, Турция изпреварва мнозина. Но през последните седмици инвеститорите започнаха да се притесняват, че колелата могат да излязат от релсите. В центъра на вниманието бяха всички слабости на икономиката на Ердоган. Главният икономист на Bloomberg за Близкия изток Зиад Дауд очаква икономическият растеж да се забави до 3,7% през следващата година, докато инфлацията остава твърдо над 10%, което е повече от два пъти над целта на централната банка от 5%.

Турските компании са натрупали дългове в долари и евро, които сега са много по-скъпи за погасяване. Президентът се противопостави категорично на по-високите лихвени проценти, които повечето икономисти препоръчват - макар че миналата седмица трябваше да отстъпи, за да спре поевтиняването на лирата.

„Но дори и ако икономиката се насочва към криза, тя вероятно няма да дойде преди турците да гласуват на 24 юни“, смята Мерт Йълдъз, основател на базираната в Истанбул консултантска компания Foresight.

Само около 2% от избирателите са пряко засегнати от нестабилността на пазара, смята Йълдъз. "За да може опозицията да победи Ердоган, най-малко 8% от гласоподавателите трябва да усещат натиска", каза той. По думите му трябва да има сериозно въздействие от финансовите пазари върху реалната икономика, за да видим промяна в нагласите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 5 години
е те нали за това събориха лирата ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 5 години
Пушат, пият и муат баклава. Дреме им на копието, туристическия сезон ще бъде много успешен. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 0
data
преди 5 години
"Само около 2% от избирателите са пряко засегнати от нестабилността на пазара" - интересно , явно останалите 98 % не зареждат по бензиностанциите , нито пазарят в магазините
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Lucifer
преди 5 години
Никой не е вечен, и той ще си иде по реда си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 0
mrynmryn
преди 5 години
Тоя измести изборите само и само да минат преди да са станали нещата още по-зле. От икономика може и да не разбира, но изборните резултати ги владее здраво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още