Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Кристиян Фезелов: Наблюдава се бичи пазар без изгледи за дълбоки корекции

Инфлацията не е временно явление, породена е от "свободните пари", посочи риск анализаторът в "Капман Асет Мениджмънт"

гледано: 2145   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Наблюдава се абсолютен бичи пазар при основните компании на борсите – напред и нагоре, без изгледи за дълбоки корекции. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Клуб Investor" Кристиян Фезелов, риск анализатор в "Капман Асет Мениджмънт".
Още по темата

„Огромното количество стимули от Федералния резерв на САЩ продължава да подхранва глада за акции на пазарите. Цените на петрола предизвикаха лека корекция, като все още не е известно дали шистовите производители в САЩ ще могат да се включат с по-големи количества“, коментира ситуацията на пазарите експертът.

По думите му пазарните индекси вървят нагоре благодарение на резултатите за третото тримесечие, но се очаква корекция, която е видима в последните дни. „Тя започна от петрола и се отрази на индексите - засега е минимална, но въпросът е дали ще бъда дълбока, защото очакваме неминуемото декемврийско покачване“, коментира Фезелов.

Според него разделянето на Toshiba и General Electric на отделни компании и продължаващите макар и намалени пандемични помощи в САЩ ще направят пазарите "интересни през следващите няколко месеца".

Федералният резерв заяви, че има нагласа да коригира основните лихвени проценти най-рано през септември 2022 г., напомни риск анализаторът. Той смята, че повече от половината инвеститори са склонни да очакват първото вдигане да е през юни, дори то да е минимално.

„Това все пак зависи от политиката на Фед и кой ще поеме управлението след Джером Пауъл или той ще остане на поста си“, изброи факторите, които ще влияят на паричната политика на САЩ, Фезелов.

Анализаторът отбеляза, че инфлацията в глобален план не е временно явление, защото е породена от "свободните пари".

„Федералното правителство напечата толкова много пари и пазарът неслучайно е гладен за акции, коментира той. – Инфлацията в ЕС оказва влияние върху спада на еврото, но голямо значение има и поскъпването на долара до нива от преди пандемията.“

Според Кристиян Фезелов като цяло конкуренцията между двете икономики е в полза на САЩ.

„Петролните запаси на САЩ намаляват, което доведе до скъсяване на фючърсите, а и на спотовата цена, посочи анализаторът. – За момента няма яснота дали шистовите производители в САЩ могат да се включат с по-големи количества на пазара.“

По отношение на биткйона Фезелов смята, че прогнозите той да достигне нива от 100 хиляди долара са нереални и очаква таванът най-вероятно да достигне около 60-65 хил. долара. Той обясни, че за момента ръстът е възпрепятстван от мерките срещу добива на криптовалутата в Китай и Казахстан.

„Китай забрани всички транзакции в криптовалута, най-вероятно за да наложи дигиталния си юан. В Казахстан официалните "миньори" спрямо неофициалните са едно към три, а за производството на биткойн основно трябва електрическа енергия. С поскъпването на биткойна трябва да се използва повече електричество, което също поскъпва, а Казахстан не е страна с големи енергийни ресурси, за да може да си позволи лукса да произвежда биткойн“, посочи анализаторът.

Акциите в сектора за електромобили се понижиха през седмицата.

"Ако погледнете движението на акциите на Rivian от обявяването на IPO-то – те нараснаха със 70% за три дни, нормално е да има корекция след това", коментира той. – Характерно за Rivian е, че започнаха да правят не автомобила си, а инфраструктурата за електромобила. За пет години те са изградили 10 хиляди станции за зареждане в САЩ, като така си поставят основата за по-добри продажби.

Какво ще е влиянието на помощите за хората в САЩ върху политиката и икономиката? Временно ли е отстъплението на биткойна и етера? Какво още се случва на дълговите пазари. Ще продължи ли гладът на пазара на злато. Какви промени могат да настъпят в глобалната икономика може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Путин трябва да се страхува от цената на една война с Украйна