IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Критикът на исляма Уелбек е на последната корица на Charlie Hebdo

В спорния си роман „Подчинение“ Мишел Уелбек описва управлявана от президент мюсюлманин Франция през 2022 г.

16:45 | 07.01.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Корицата на последния брой на сатиричното издание. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Корицата на последния брой на сатиричното издание. Снимка: Ройтерс

Сатиричното списание Charlie Hebdo, което днес стана жертва на жесток атентат, се фокусира на корицата на последния си брой над представянето на новата книга на френския автор Мишел Уелбек „Подчинение“. В романа си авторът описва сценарий за управлявана от президент мюсюлманин Франция, като по този начин предизвика разгорещен дебат. Действието в книгата се развива през 2022 г., когато държавен глава на Франция е водачът на мюсюлманска партия, пише в свой обзор Der Spiegel.

В основата на романа е въпросът за залеза на декадентския Запад и взаимоотношенията на трите религии юдаизъм, ислям и християнство.

„Романът ми не е провокация“, заяви едва преди няколко дни Уелбек пред литературното списание The Paris Review. По думите му произведението само показва в ускорен вид едно възможно развитие. Романът бе пуснат в продажба във Франция днес. В Германия и няколко други държави в ЕС той ще се появи по рафтовете на книжарниците на 16 януари.

Определян като "върховен" или "безотговорен", романът от 300 страници бе издаден в тираж от 150 000 екземпляра, а пирати го бяха разпространили още преди това. Той предизвика лавина от коментари в медиите и социалните мрежи - нещо нечувано за художествена книга във Франция, отбелязват експерти.

Мюсюлманите във Франция не могат да изберат левицата, която разреши гей браковете, нито десницата, която ще ги „изгони“, казва Уелбек пред списание L'OBS. Така че като единствено решение им остава само „създаването на мюсюлманска партия“. „По принцип наблюдаваме мощно завръщане на религията", заявява носителят на престижната френска литературна награда Prix Goncourt 2010 и добавя: „Атеизмът е мъртъв, секуларизмът е мъртъв, републиката е мъртва".

Френският президент Франсоа Оланд, който е социалист, ще прочете тепърва романа. Той вече ясно разграничи светогледа си от този на Уелбек. „Онова, което изглежда като литературна дързост, в крайна сметка е просто повторение“, заяви държавният глава в понеделник. „В продължение на векове съществуваше изкушението на упадъка, на спада, на този натрапчив песимизъм“, пояснява Оланд. Французите не бива да се „самоизяждат от страх“, добавя той. 

През последните дни медиите критикуваха Уелбек, че наред с други неща, налива вода във воденицата на крайната десница. Фиктивният мюсюлмански президент на Уелбек насърчава носенето на бурки от жените и помохамеданчването. Така книгата поощрява „идеите на (десния) „Национален фронт", заяви от своя страна директорът на левия всекидневник Libération Лорен Жофрен.

Някои специалисти обаче само се разсмиват от сценария в романа на Уелбек, твърди политологът Филип Брауд. Той смята, че е "малко вероятно" един мюсюлманин да бъде избран за президент във Франция. Мюсюлманите в страната са само 3 - 4 милиона – едва десет процента от населението.

Уелбек обаче изхожда от варианта, че при балотаж на президентски избори една широка коалиция би искала да предотврати избирането за президент на дясната екстремистка Марин Льо Пен. Така левицата и консерваторите биха подкрепили мюсюлманския кандидат. И резюмира накрая - „не може да знаем от какво да ни е страх – от десни екстремисти или от мюсюлманите“.

Още през 2001 г. Уелбек предизвика сериозен скандал, като обясни, че „ислямът е най-глупавата религия“. Днес обаче той вече е на мнение, че Коранът (който междувременно е прочел) е много по-добър, отколкото си е мислил. Въпреки това писателят подчертава, че „омразата към исляма не е вид расизъм“.

Самото издание е едно от малкото, които препечатват през 2006 г. спорните карикатури на Мохамед на датския вестник Jyllands-Posten. Сред тях бе е изображение на пророка с канап за възпламеняване на бомба под тюрбана. Редакцията подсилва карикатурата, като слага заглавие, което показва Мохамед в поза на отчаяние: „Трудно е да бъдеш обичан от идиоти", оплаква се Мохамед, държейки главата си ръцете си, намеквайки за атентаторите-самоубийци, които се взривяват в името на Всемогъщия. Федерацията на френските мюсюлмани даде редакцията на Charlie Hebdo на съд заради насаждане на "расови обиди", но загуби съдебната битка.

През март 2006 г. изданието отпечатва и манифест срещу исляма. През 2011 г. по повод изборната победа на ислямистите в Тунис има специално издание под името Scharia-Hebdo. За гост-редактор шеговито е посочен „Мохамед“. „Ако не се смеете до смърт, за наказание ще има 100 удара с камшик“, пише на корицата.  

По-късно изданието публикува още карикатури на Мохамед. Особено спорна е рисунка от 2012 г., по време на пика на протестите срещу филма „Невинността на мюсюлманите“. Лентата предизвика протести в редица арабски страни. Тогава френското правителство закри 20 свои консулства и разкритикува изданието за времето, в което е публикувало рисунките.  „Charlie Hebdo налива масло в огъня“, заяви тогава външният министър Лоран Фабиюс.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Абе да питам, тия карикатуристи, рисуват ли обратните?Или те са защитени със закон, като английската кралица и евреите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
aristotel
преди 9 години
Освен това, Фалачи нееднократно е доказвала, че притежава огромен талант в сферата на политическите прогнози. Достатъчно е да си припомним например, как през 1979 тази убедена антикомунистка, не криеща презрението си към режима на Брежнев, призова Запада да подкрепи влизането на съветските войски в Афганистан, или поне да не въоръжава и финансира местните ислямски муджехидини. Разбира се, никой не я послуша вместо това западните политици предпочетоха със собствените си ръце да създадат чудовището Осама бин Ладен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
balkando
преди 9 години
"на последната корица" или "на корицата на последното издание" )Проблемът не е в религиите, а в начина по който хората ги възприемат и прилагат. Исляма не е по-лош или по-добър от християнството, хиндуизма, будизма, сикхизма или както се нарича, и всички останали съществуващи религии. Фанатизмът създава насилието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Jorkata
преди 9 години
Точно - исляма в момента е 622 години назад спрямо съвремието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
kaputov
преди 9 години
ислямът сега е на нивото на католицизма през средновековието.И тогава са преследвали за обида на църквата и даже са ги изгаряли на клади.Сега обаче радикалните ислямисти са добре финансирани с петродолари.САЩ също ги финансираха преди години,когатао им бяха удобни.А дали този акт не обслужва интересите на САЩ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 9
Pyramid
преди 9 години
Да речем така: Не ислямът е глупава религия, а християнството. защо?Защото, проповядва блаженство, ако си обърнеш и другата буза. Докато, ислямът е категоричен/ око за око, зъб за зъб.Освен това, ислямът може и да си въди глупави последователи но, каква полза за нас, дето уж сме умни, ако позволяваме еврогеизацията и либерастията да ни свалят всички защитни механизми?НЕ Е расизъм антиислямизмът. Защото, и арабите принадлежат на същата раса, като нас. Същото важи и за персите, и за турците, и дори за ***. Антиислямизмт НЕ Е расизъм. Европа трябва ясно и категорично да се определи и да разбере, че не Русия и е проблемът, а многото милиони *** карабини, които знаят, че тя е добра и всичко ще им позволява. Казаха го австралийците, казва го и Путин: Щом искат да живеят при нас, ще ни спазват порядките. Ние можем без тях, те се натискат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още