IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криволичещият път на руския газ за Унгария

С плановете си да изолира Украйна при транзита на газ Москва може да остави без доставки два свои политически съюзника - Унгария и Сърбия

11:22 | 06.02.17 г. 23
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия обеща сигурни доставки на природен газ за един от своите големи съюзници в Европа - Унгария. Изпълнението на тази задача обаче може да се окаже по-сложно и руският президент Владимир Путин не изключи всяка възможност за това, пише в коментар "Коммерсант".

Руското издание посочва, че в Будапеща Путин и унгарският премиер Виктор Орбан са коментирали различни варианти за пътя на руския газ към Унгария - през "Северен поток" 2, през "Турски поток", продължаване на транзита през Украйна, а дори и връщане на "Южен поток" под някаква форма.

Руски експерти посочват, че на база съществуващите обстоятелства най-простият вариант е "Северен поток" 2. За това е нужно само разширяване на съществуващата инфраструктура. Това обаче ще оскъпи доставките.

През 2016 година Унгария получи 6 млрд. куб. метра газ от "Газпром" чрез транзит през Украйна, а останалите обеми - през Австрия. Договорът за доставка на газ между Унгария и Русия е с действие до 2021 година. "Газпром" обаче се готви да спре да транзитира газ през Украйна след 2019 година.

В момента "Газпром" работи върху два проекта - разширението на "Северен поток" и "Турски поток" в реализация на идеята си да спре транзита през Украйна. Но така два от съюзниците на Москва - Сърбия и Унгария, остават изолирани от газовия поток. И макар и да има техническа възможност, разширяването на инфраструктурата ще оскъпи доставките на газ.

Преговори за продължаване на транзита през Украйна също няма да бъдат изгодни за Русия. Ако бъдат реализирани и двата алтернативни проекта, през Украйна ще бъдат транспортирани най-много 15 млрд. куб. метра газ - не само за Унгария, но и за още няколко държави от Балканите. Това ще отслаби позициите на Москва при преговорите с Киев.

Затова и за Унгария най-изгодният вариант ще е да получава газ от "Южен поток", посочват още експертите в Русия. На този етап обаче този проект не стои на дневен ред, макар и руският президент да посочи по време на своята визита в Будапеща, че вариант за този газопровод още не трябва да се изключва.

"Готови сме да се върнем към него", каза той и допълни, че няма да се сърди на държави като България, че не са проявили мъжество и не са се противопоставили на решенията на Европейската комисия. За да бъде реализиран този път на руския газ обаче Москва очаква гаранции от Брюксел, и това изглежда доста сложно.

Дотогава пътят на газа към Унгария, а и други европейски държави ще продължава да криволичи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 6 rate down comment 1
vzhekoff
преди 7 години
Верно е по-добре дъщеря *** отколколкото син ефрeйтор, като теб. Хохлите имат около 9.5 млрд ОБЩО, от тях доскоро се смяташе, че под 8-8.5 е "мъртъв" обем. Набий си го в тъпaтa фатмaшka тukва !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 7 години
За майк@ ти не съм прав и съжалих, че съм избухнал, но не се прави на умняга само заради това че съм ти цитирал нагнетения газ заедно с "мъртвия обем". И това е от руски източници. Не ми се рови в РИА, където бяха ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 7 години
А искаш ли да съм интимен с майк@ ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Хааахаха... Смарти Сюлейман - И диот на квадрат...! Ти го плюеш, то мисли, че дъжд вали! Ето тука да ги видиш поименно всяко хранилище колко е запълнено - от общ обем, колко е наличен в момента. А ти си ги разправяй на селския бик и на вашия смарти-отбор твоите теории... птиците от айтисиктира ше ти сложат плюсчета... хихи...http://naftogaz-europe.com/article/ru/russtorage
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 7 години
По-голям *** от теб не съществува. От 17 млр използваеми са 9,2. Останалите 7 стоят в хранилищата, защото трябва да се осигури транзита за ЕС, а и по принцип не могат да се изчерпят 100% от суровината. Хранилищата на Украйна са част от газопреносната система. Така че и.диото спести си квалификациите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Ти наистина си селският и диот на с. Свирково, община Симеоновград... хихи...http://utg.ua/utg/media/news/2017/02/ugs-jan-2017.htmlМного греши инж. Петров - Майната, че те спряга за пазач на паркинг. Всички охранителни фирми изискват психотест за служителите си... Ти може да си само пазач на селския бик... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 7 години
В хранилищата на Украйна има 16-17 млр куб м газ. Ако не им стигне, може да си купят "словашки" или "унгарски" такъв. Затова не се притеснявай за Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 14
emilioner
преди 7 години
Време е да започнем да дълбаем за шистов газ по американска технология и ще почнем даже да изнасяме и тогаз владко путин ще се поболее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
vzhekoff
преди 7 години
На мен пък ми прави впечатление, че колкото повече наближава края на Февруари, респективно колкото повече намалява газа в хранилищата на Хохландия, толкова повече почват да ни засипват с псевдоновини и статии като горната. В Украйна продължават масово отрицателните температури и през деня, а към днешна дата в хранилищата трябва да има около 9.5 млрд останали, при положение че доскоро се смяташе че от 8.5 млрд почват проблемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 7 години
Хаааахаха... Страхотно казано! Сега си представи колко т^ъп требва да бъдеш, за да не го разбираш това нещо!!! хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още