Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Кризата е идеалното време за повишаване на заплатите

Плащането на достатъчна заплата може да помогне на бизнеса да се конкурира и да просперира в икономиките, движени от потребителското търсене

Кризата е идеалното време за повишаване на заплатите

Снимка: Bloomberg

Пандемията разкъса печалбите на компаниите, поради което сега може би е идеалното време за повишаване заплащането на служителите, пише Андрю Еджклиф-Джонсън за Financial Times.

Тази логика може да изглежда изкривена. Авиокомпании и вериги за сандвичи по сходен начин предупреждават за по-нататъшни съкращения, заплатите на безброй работници бяха намалени от работодателите, стремящи се да спестят пари, а правителствата трябва да плащат на предприятията, за да запазят персонала.

Но за компаниите, които се стабилизираха достатъчно, за да планират бъдещето след Covid-19, кризата създаде както императив, така и възможност за преразглеждане на цената на труда в техните бизнес модели.

Това са предимно големи мултинационални компании, чиито лидери прекараха последните няколко години, изграждайки нов консенсус, че капиталистите имат отговорности към повече заинтересовани страни, отколкото само към акционерите. 

Още по темата
Това най-вече са хората, които се ангажираха да „изграждат по-добре“. Техните корпоративни акаунти в Instagram вероятно излъчват обещания да направят повече за справяне със системните расови неравенства след смъртта на Джордж Флойд.

Но каква по-добра система трябва да се опитат да изградят? С по-трудното постигане на растеж - независимо дали на развиващите се пазари или на премиум продукти - отговорът трябва да включва по-широка и по-стабилна средна класа.

Когато Хенри Форд е удвоил заплатите през 1914 г., той може би е бил мотивиран повече от намаляване на скъпото текучество при персонала, отколкото от това работниците да могат да си позволят автомобилите от модела T на компанията му. И все пак отдавна е ясно, че плащането на достатъчна заплата може да помогне на бизнеса да се конкурира и да просперира в икономиките, движени от потребителското търсене.

Стратегията на Форд се завръща отново на мода, тъй като все повече компании стигат до заключението, че по-високите заплати се отплащат чрез по-ниско текучество на персонала, подобрена ангажираност и повече потребители с пари, които да харчат. Главният изпълнителен директор на Aetna Марк Бертолини повиши заплатите на най-ниско платения си персонал, когато разбра, че работниците не могат да си позволят застрахователните полици, които продават на клиентите. Шефът на PayPal Дан Шулмън ревизира заплатите и бонусите, след като научи, че две трети от служителите му от началното ниво не могат да свържат двата края.

Работодатели като Amazon и Walmart също увеличиха началните заплати без обратна реакция от инвеститорите. „Единственото устойчиво сравнително предимство, което една компания има, е дълбочината на таланта, който може да привлече и запази“, казва Шулмън.

Това е вярно отдавна. Онова, което се промени, е, че коронавирусът засили фокуса върху това колко малко плащат някои компании. Вредните за търговските марки протести, политическият натиск и нарастващото внимание на инвеститорите към „социалните“ фактори променят съотношението риск/възнаграждение относно ниското заплащане.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
3
 
2
 
13
фиг.1 до: khao
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Данъци плащат хората, които създават стойност. Заплатаджиите не създават стойност, те просто си продават труда. Работодателите са тези, които превръщат труда в стойност. Но щом си решил да игнорираш аргументите ми и да продължаваш да се самозаблуждаваш, твоя воля. Явно дълбоко в себе си осъзнаваш, че съм прав, иначе нямаше да се дразниш толкова и да прибягваш до обиди - последното оръжие на губещите.
1
 
3
 
12
khao до: фиг.1
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Вие пък какви данъци плащате? Данъкът върху доходите и осигуровките ви ги плащат работодателите, ДДС и акцизите ги плащат търговците
---
всичките данъци и акцизи ги плаща крайния потребител и работника... не говори глуупости, вече ни доказа че си доволно тъъп.
2
 
2
 
11
bgMan до: фиг.1
преди 3 седмици
И докато ние си приказваме тук американския посланик взел че отишъл в Министерски съвет да инструктира вожда на местното индианец.
3
 
2
 
10
фиг.1 до: bgMan
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Ами, не мога да кажа, че съм съгласен с интерпретацията ти, но ще следя събитията с интерес. Според моето мнение, доходите ще продължават да намаляват и то не само у нас. Но нека да видим кой ще се окаже прав. Лично аз бих желал да си ти.
1
 
3
 
9
преди 3 седмици
Май някои се усетиха, че изтърват балканите и сме на ръба да започне патакламата след която има опасност за нови завои към Русия и почват да намекват че е време за увеличаване на заплати и доходи.
Иначе може да има бая про-западни магнати и "демократи" избити с камъни по улиците.

В Германия например няма недоволство защото по време на пандемията немския бюджет пое изплащането на заплатите до 4000 евро само и само немците да си останат мирно и тихо по къщите.
А тука какво направи правителството за народа си - неква *** схема 60/40 и то предимно за ГЕРБ-аджийски фирми или корумпирани "работодатели".

Та зрелищата ни са предостатъчно. Трябва поне 50% увеличение на доходите за всички работещи. Хората не ги интересува положителните бъдещи перспективи от приемането ни в ERM 2 и по-късно в еврозоната. Увеличени доходи СЕГА!

Още от Анализи
Обещано и неспазено: мрачният търговски баланс на Доналд Тръмп