IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде се разминават САЩ и Китай в преговорите?

Въпреки че двете страни заявиха постигане на принципно споразумение преди по-малко от месец, сега изглежда, че преговорите отново са в застой

13:18 | 14.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Възложените надежди върху търговските преговори между САЩ и Китай започват да намаляват, докато двете страни изпитват все по-големи трудности да финализират частичното търговско споразумение помежду си, съобщава CNBC.

Щатите искат гаранции, че Китай ще регулира по-добре защитата на интелектуалната собственост и ще спре практиката за принудителен трансфер на технологии. В замяна на това Китай очаква да получи отмяна на някои от съществуващите мита. Но въпреки че двете страни заявиха постигане на принципно споразумение преди по-малко от месец, сега изглежда, че преговорите отново са в застой.

The Wall Street Journal първи съобщи за забавянето в разговорите, като добави, че властите в Китай дори се колебаят дали да се ангажира със закупуването на определено количество селскостопански продукти, първоначално включено в текста на потенциалната сделка. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви миналия месец, че в Пекин са се съгласили да купят селскостопански стоки от САЩ, възлизащи на стойност от около 50 милиарда долара, като част от така наречената търговска сделка от първа фаза на преговорите.

Двете държави постигнаха „примирие“ миналия месец и започнаха да работят за финализиране на търговското си споразумение. Първоначално се очакваше споразумението да бъде подписано на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, която трябваше да се проведе в средата на ноември в Чили. Въпросната среща обаче беше отменена поради ожесточените антиправителствени протести в южноамериканската страна и това отново постави подписването на дългоочакваното търговско споразумение в условията на неопределеност.

Скоро след това се появи информация, че срещата между двамата лидери на САЩ и Китай може да се отложи чак до декември. Въпреки че първоначално това беше отречено от САЩ, в последната си реч пред Икономическия клуб в Ню Йорк Тръмп не даде информация нито за дата, нито за място, а декември все повече наближава. Китай настоява за отмяна на съществуващите мита като част от тази сделка, но САЩ се противопоставиха на подобно действие. Ройтерс съобщи по-рано, че в момента Тръмп обмисля дали да отмени част от съществуващите мита или само да отложи тези, които трябва да влязат в сила на 15 декември.

Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу заяви пред CNBC във вторник, че няма да има корекции на митата, докато не бъде оформена и сключена търговската сделка с Китай. Той добави, че до момента двете страни са постигнали напредък по въпросите за кражбите на интелектуална собственост, финансовите услуги, валутната стабилност, потребителските стоки и селското стопанство.

От началото на продължаващата вече 16 месеца търговска война администрацията на Тръмп е наложила мита върху китайски вносни стоки, възлизащи на стойност над 500 милиарда долара, докато Пекин е отвърнал с налагане на мита върху американски продукти възлизащи на около 110 милиарда долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още