IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кънектикът, елитът и Тръмп

Страхът за собствените активи (от социализма) е по-голям от резервите за характера на Тръмп или открития расизъм в неговия лагер

08:48 | 08.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Yuri Gripas/Abaca/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yuri Gripas/Abaca/Bloomberg

Гринуич в Кънектикът е най-богатият метрополис в Съединените американски щати. От един век мощните американци, включително изпълнителните директори на банки и корпорации, се заселват тук (а мениджърите на хедж фондовете се увеличават през последните десетилетия). Тук са сред себе си и могат да влияят на политиката. Династията Буш остави своя отпечатък тук, както и шефовете на General Electric. Този дълъг прочит за New Yorker от Еван Онос, който сам е израснал в района, е политическа скица на една затворена зона, където стените буквално се издигат, за да предпазят баскетболните зали и басейните на супер богатите от любопитни очи, и където гигантски яхти са кръстени на книги от Айн Ранд.

Текстът проследява отклоняването на богатите консерватори от умерените републиканци, след като те започват се движат наляво с демократите и цялата страна в продължение на 50 години. И обръщането на тези влиятелни консерватори към Доналд Тръмп. Подкрепят го с милиони долари, приемат работни места в неговото правителство и укрепват властта му. За това получават данъчни подаръци.

Текстът също така проследява възхода на пазарното радикално мислене в Чикагската школа сред свръхбогатите и техния съюз с белите долни класи, който републиканските стратези стартираха през 60-те години и завършиха с избора на Тръмп.

От една страна, това включва осъзнаването, че страхът от „социализма“ - страхът за собствените си активи - надвишава всякакви резерви относно характера на Тръмп или открития расизъм на други части от съюза около президента. Това мислене е обобщено в това изречение: Nothing matters more than cutting taxes and regulations and slowing immigration. (Нищо няма повече значение освен намаляване на данъците и регулациите и забавяне на имиграцията).

От друга страна, тази близост до властта просто носи лични предимства, поради което адаптирането също е високо ценено в Гринуич: Други в града изоставиха възраженията си срещу Тръмп. Леора Леви, която го нарече „вулгарен“ в местен вестник, започна да аплодира „лидерството му“ и го цитира в Twitter, където възприе част от неговия риторичен стил. „Америка никога няма да бъде социалистическа страна!“, публикува тя. „Ние сме родени свободни и ще останем свободни!!!" Миналата есен Тръмп я номинира за американски посланик в Чили.

Гледайки снимките на гневни привърженици на Тръмп от по-бедните райони на САЩ, лесно е да забравим, че средностатистическите избиратели на Тръмп през 2016 г. са печелили значително повече пари от тези на Хилари Клинтън. Текстът напомня на читателя за основните сили, движещи революцията на Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още