IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Le Echos: Това трябваше да е годината на Wall Street

Президентът Тръмп поведе Wall Street към върха, но след това успя да срине всичко, което беше постигнал

13:48 | 26.12.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Данъчната политика на президента на САЩ Доналд Тръмп изведе коритовките на Wall Street до рекордно високи 
равнища това лято преди протекционистичната му политика и предизвестените повишения на дефицитите да сринат 
котировките на най-скъпите акции. Това трябваше да бъде годината на Wall Street, пише днес френският в. Les Echos. 

Данъчната реформа, обявена няколко седмици по-рано от Доналд Тръмп, щеше да изстреля нагоре печалбите на американските компании и да подхрани активното изкупуване на акции и повишението дивидентите на Wall Street.

Един от водещите индекси на борсата - S&P 500, трябваше да се повиши с 23 на сто през 2018 година, а купените акции да достигнат 1 трилион долара. На практика Wall Street отчиташе рекорди до лятото и отбеляза най-продължителния период на повишение на котировките в историята си, пише БТА.

След това обаче замъкът от карти се разпадна. От рекордното си равнище, достигнато на 29 август, технологичният индекс Nasdaq, се срина с 24 на сто и навлезе в мечи пазар, а S&P 500 изгуби 20% от максималните си стойности, отчетени през септември.

Тръмп запали фитила

Американските пазари преживяха трусове през годината заради повишението на лихвите по държавните облигации, но спадът трябва да се припише най-вече на Тръмп. Като запали фитила на търговска война срещу Китай, президентът на САЩ породи съмнение за жизнеспособността на растежа на китайската икономика, а след това и на световната, и в същото време подкопа доверието на инвеститорите и на компаниите, посочва френското бизнес издание.

Ръководителите на компаниите от индекса S&P 500 бяха толкова предпазливи при представяне на резултатите си за третото тримесечие, че инвеститорите пренебрегнаха отчетените рекордни печалби.

"Търговската война между САЩ и Китай без съмнение бе най-неочакваният елемент и най-главният за пазарите", констатира Жан-Жак Фридман от банката Natixis. "Още повече, че тя се прибави към нарастващите опасения за китайската икономика и най-вече за равнището на задлъжняването ѝ. В началото пазарите приеха, че това е реторика против глобализацията, но с времето конфликтът придоби реални измерения. Освен това той отбеляза края на медения месец между пазарите и Доналд Тръмп, който изгуби образа си на "човек, който прави сделки", какъвто имаше в началото на мандата си", допълва Фридман.

Според най-новото изследване на Bank of America Merrill Lynch 47 на сто от инвеститорите очакват, че печалбите на компаниите ще се свият през идната година в целия свят, а делът на далите такъв отговор в традиционната анкета на банката е най-големият за последните 10 години, отбелязва Les Echos.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Dimioi
преди 5 години
Ние имаме подобен метил за президент...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 5 години
Ефекта на наркотика. Нищо повече. С ниски лихви, изкуствено ниски, ниски данъци, и краткосрочни ефекти от мита, нищо повече не се постига. Баланс, равен на нула.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още