Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Легалният път към Европа: Опитът на Италия с хуманитарните коридори за бежанци

Религиозни организации постигат споразумения с правителството за законно презаселване на мигранти в страната при определени условия

Легалният път към Европа: Опитът на Италия с хуманитарните коридори за бежанци

Снимка: Архив Ройтерс

Айман, съпругата му Равия и трите им дъщери са пристигнали като бежанци в Рим абсолютно законно. Пристигането им е част от проекта за хуманитарни коридори, който се реализира от италианската католическа общност "Sant'Egidio". По тази инициатива в страната по легален начин са доведени 850 души, пише онлайн изданието Politico.eu.

"Когато напуснахме дома си в Сирия, всичко беше унищожено", казва Айман, който е на 36 години. Той признава, че е искал да стигне до Италия с лодка, нелегално, но се е спрял на брега и не е могъл да се качи на борда. „Не можех да оставя семейството зад гърба си“, допълва той.

Още по темата

Семейството му е от Хомс – град, който се превърна в център на ожесточени боеве между бунтовническите групи и сирийските правителствени сили от 2011 г. насам.

"Единственият ефективен начин за борба с нелегалната имиграция и безразсъдния трафик на хора е да се създадат истински алтернативи", казва Андреа Рикарди, която основава Sant'Egidio като ученик в Рим през 60-те години на ХХ век.

Днес общността има над 50 хил. членове в 70 държави. Заедно с Федерацията на евангелските църкви и различни други християнски движения организацията започва да работи по проекта за хуманитарни коридори през февруари 2016 г.

Италианското правителство официално подкрепя организациите . Съгласно подписаното споразумение за период от две години могат да се отпуснат до 1 000 хуманитарни разрешения.

Когато и последните бежанци съгласно споразумението се презаселят безопасно и законно, тогава ще се обмислят и нови инициативи, казва Марио Жиро, италианският заместник-министър на външните работи и международното сътрудничество, който също принадлежи към общността на Sant'Egidio.

"Ние се скитахме от палатка до палатка, търсейки някаква помощ, когато най-накрая се срещнахме с представител на организациите“, посочва Самер, също сирийски бежанец.

Хуманитарните коридори се основават на законите на Европейския съюз (ЕС), които уреждат зоната за свободно пътуване в Шенген и визовите кодове. Съгласно тези договори държавите членки на ЕС могат да приемат граждани от държави извън съюза, като издават временни хуманитарни визи, които са валидни само в рамките на собствените им граници.

След като бенефициентите вече пристигнат в Европа, те могат да кандидатстват за пълна международна закрила по силата на закона за убежището.

Програмата избира своите бенефициенти сред най-уязвимите: семейства с новородени или болни деца, бременни и самотни жени, инвалиди и възрастни хора. Местните хуманитарни работници обикновено установяват първия контакт с бежанците и проверяват тяхната самоличност. Италианското посолство след това проверява пълномощията на бежанците и ливанското министерство на вътрешните работи проверява данните за съдимост. Ако не възникнат проблеми, кандидатите получават хуманитарна виза и организациите търсят домакини, които да ги посрещнат.

Процесът може да бъде дълъг, тъй като документите на бежанците, особено ако те бягат от държава, в която се води война, понякога липсват. Последната стъпка от процеса е на италианската граница, където служителите проверяват информацията в европейските бази данни.

Самер, неговата съпруга и три деца пристигат в Рим на същия полет като Айман и семейството му. Всички са били в бежански лагер в Ливан в продължение на четири години. "Животът в палатките беше труден, особено през зимата", разказват те.

Въпреки че ЕС сключи споразумение с Турция за овладяване на нелегалния поток от бежанци, Средиземно море остава основният път за мигрантите и търсещите убежище, които се надяват да дойдат в Европа. И, разбира се, най-смъртоносният, посочва изданието.


Последни новини

Коментари (0)


Още от Анализи
Защо трейдърите все повече виждат еврото като убежище?