IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лобистките групи в ЕС се опитват да променят правилата на играта заради коронавируса

Някои искания за облекчаване на регулации са основателни, но други правят циничен опит да избегнат по-строгите правила, срещу които са лобирали и преди кризата

08:36 | 06.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Докато европейските правителства се борят с пандемията от коронавируса Covid-19, лобистките групи, близки до законодателната машина на Европейския съюз (ЕС), активно подтикват служителите на ЕС да забавят крайни срокове и да отлагат прилагането на законодателството, пише онлайн изданието politico.eu.

От автомобилната индустрия до производителите на пластмаси, от здравните компании до банките, всички индустрии призовават законодателите да въведат „регулаторни облекчения“ с различни искания за стандарти и прилагане на равнище ЕС.

За някои това е справедливо и ще помогне на индустриите да се справят с мащабната криза, която обхвана европейската икономика. За други обаче това е циничен опит да се избегнат по-строгите правила, срещу които индустрията лобира и преди кризата, посочва изданието.

Няколко корпоративни лобита се опитват да се „възползват от възможността, която пандемията им предоставя, за да рециклират някои стари искания. Доста безсрамно в някои случаи“, коментира Маргарида Силва от неправителствената организация Corporate Europe Observatory.

Позицията на бизнес лидерите, изразена в многобройни писма до ръководителите и политиците на ЕС, е, че кризата ги принуждава да променят своите вериги за доставки, да затварят магазини, да преструктурират работната си сила и да преразглеждат финансовите си планове. По думите им  регулациите са източник на стрес за индустриите, който засега трябва да се избягва.

„Пандемията от коронавируса подлага на огромен натиск европейските компании… Настоятелно ви призоваваме да бъде създаден инструмент, който ще позволи на Комисията да отложи крайния срок за нови регулаторни задължения, които иначе биха влезли в сила по време на кризата“, посочва се в писмо на SME Europe -организация, която представлява по-малки предприятия, до председателите на ЕС Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

Няма време за бумащина

Преди пандемията Фон дер Лайен постави климата и околната среда във фокуса на своята програма. В този сектор две ключови лобистки групи този месец заявиха, че са „загрижени за крайния срок за спазване на новите изисквания за външните източници на енергия“ - регламент, който поставя по-високи изисквания към енергийната ефективност на зарядните за електронните устройства.

Асоциацията на потребителските технологии и Съветът на индустрията за информационни технологии настояват за шестмесечно отлагане на крайния срок и смятат, че решението ще бъде „пропорционално, разумно и безвъзмездно“, като ще облекчи бизнеса.

Последна актуализация: 00:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още