IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукашенко и Путин накараха Европа да издигне новата Желязна завеса

Мигрантите се превърнаха в ново хибридно оръжие в стратегията на Минск и Москва срещу Брюксел, пише Андреас Клут в материал за Bloomberg

22:06 | 27.10.21 г. 11
<p>
	Александър Лукашенко и Владимир Путин по време на среща през 2015 г. <em>Снимка: Getty</em></p>

Александър Лукашенко и Владимир Путин по време на среща през 2015 г. Снимка: Getty

Изглежда че диктаторът в Минск и неговият ментор в Москва водят координирана хибридна война срещу Западна Европа. Тази тактика не е нова нито за беларуския президент Александър Лукашенко, нито за руския му колега Владимир Путин, пише колумнистът на Bloomberg Андреас Клут в материал.

Досега Путин бе известен с хибридните си методи на воюване със Запада – смесица от кибератаки, дезинформация и „малки зелени човечета“ – руски бойци с немаркирани униформи, които се инфилтрират на места като Крим. Този път Лукашенко, изглежда с благословията на Путин, използва някои от най-уязвимите групи хора в света като оръжие.

От месеци Лукашенко транспортира хора от различни краища на Близкия изток – Ирак, Афганистан, Сирия и др. – към Беларус, а оттам ги изпращя към съседните си държави членки на Европейския съюз и НАТО – Литва, Латвия и Полша. Попаднали на ничия земя, част от тези мъже, жени и деца се оказват между беларуските войски, от една страна, и тези на Полша или балтийските държави, от друга. Но с идването на зимата рисковете за здравето на тези хора се увеличават.

Други, подпомогнати от трафиканти, някак успяха да преминат границата на ЕС – припомняйки 2015 г. – и да стигнат до основната си крайна цел Германия. Властите там вече регистрираха над 6000 мигранти, които са дошли в страната по този начин, половината от които само този месец. Германският вътрешен министър обмисля затягане на контрола по полско-германската граница.

Гражданите на Полша и балтийските държави на свой ред издигат телени огради и планират да бъдат построени постоянни заграждения по границата с Беларус. Популисткото правителство във Варшава иска да бъде възприемано като твърдо както към мигрантите, така и към натиска от Минск и Москва. Тази седмица властите обявиха, че увеличават броя на войските, патрулиращи по беларуската граница до 10 хил.

Предизвиквайки подобни реакции, циничната кампания на Лукашенко хвърля светлина и разпалва още повече няколко вътрешноевропейски конфликта и слабости. Травмата от бежанската криза от 2015 г. все още не е заздравяла, но блокът така и не може да реформира напълно миграционния си режим, отчасти и заради съпротивата на Полша. Налице е и борбата между Брюксел и Варшава за върховенството на закона и други неща, които една стена по границата само би влошила.  Лукашенко и Путин накараха европейците да построят, на практика, нова Желязна завеса

Но има и още. Както латвийският външен министър и други посочиха, изглежда Беларус и Русия прекарват през европейската граница не само мигранти, но и граждани на двете страни, както и евентуални терористи. По всяка вероятност става въпрос за шпиони, провокатори или други престъпници. С две думи – малките зелени човечета смениха камуфлажа.

Това че Лукашенко и Путин действат заедно в тази тактика няма съмнение. Те вече на практика сляха въоръжените си сили, разположени край границата на ЕС(НАТО). Идеологическите братя неведнъж са обмисляли и да слеят териториите на страните си. Но макар някога Лукашенко да смяташе, че той би могъл да управлява евентуалния проект, то сега Путин е очевидният алфа. И за да може да остане на власт на фона на продемократични протести у дома и санкции от запад, Лукашенко се нуждае от влиятелния гръб на своя приятел.

Новата хибридна война няма да спре дотук. Може би вече засяга и руските доставки на газ за Европа. Но превръщането на мигрантите в оръжие е прекрачването на нова морална „червена линия“. Други автократи като турския президент Реджеп Ердоган също се опитаха да изнудват Европа с бежанци. Но организирането на международна логистична схема за довеждането на тези хора от военни зони в Европа, е нещо ново.

Като очевидна първа стъпка ЕС трябва да разшири санкциите си срещу всички авиолинии и други оператори – в Беларус или другаде по света – които участват в този трафик на хора. И независимо от вътрешния спор между Брюксел и Варшава блокът трябва да покаже солидарност с Полша и балтийските държави.

Но европейците, включително и тези, които в миналото подценяваха възможностите на Русия на Владимир Путин, също така трябва да преразгледат цялостната си стратегическа позиция в светлината на подобна тактика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Да живи и здрави и двамата. Благодарение на тях външните граници на ЕС бяха укрепени и европейската гранична служба се разширява. Путин знае, по богат и прсопериращ ЕС, повече продажба на газ и петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
***=лa.й.нa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 11
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Я, целия отбор слугинаж с петолъчки вдигнат по тревога да плюе. Липсват още един-двама слабоуми за да е пълна картинката. Таварищи, всички са наясно, че от Кремъл винаги са идваши реки от ла.*** и гнусотия. Няма такъв, който е видял добро от там. Затова и Пyтeто и компания приятели нямат, само няколко марионетки, като лукашенко, държани с чатал за врата. И Китай, но те са в ролята на дояча, който им подхвърля по малко сено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
markov
преди 2 години
Плюван само по команда. Скоро се бях затъжил какво става с Венецуела. От как стая ясно че номера на САЩ не минава пълно слънчево затъмнение. Същото е с другите провали на САЩ примерно в Либия или Сирия........и там пълно мълчание!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
abdul
преди 2 години
Накараха?! Бойчо, оправете заглавието!! Трябва да е нещо тип: Путин отново на колене, русия свърши парите .. и бяха принудени да си продават газа на безценица.. северен поток две замразен и нарязан за скрап".. нещо такова.. 'ко не друго, поне у кинта ше се видите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 4
serafima
преди 2 години
Аз също мисля, че нивото на инвеститор.вг ПАДНА КАТАСТРОФАЛНО.А иначе, пълна едностранчива политизация се наблюдава. ФАЩ разкости Украйна и ВСЕ ЕДНО НИЩО не се е случило. Джо Байдън внезапно изтегли войските от АФГАНИСТАН и ВСЕ ЕДНО нищо не е станало. Афганистанци и украйнци НЯМА ДА ИДВАТ в ЕВРОПА, а в САЩ????!!!! Глупави тъпотаии и липса на трезво мислене и стратегия от страна на писачите в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
markov
преди 2 години
Ама нивото на статиите на инвестора наистина е потресаващо ...хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
не се смей ... аудиторията за която пише Андреас Клут е такава .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
bgMan
преди 2 години
И тея двамата лузъри искат споразумение за мигрантите като това на Ердоган за да им плаща ЕС по 10 милиарда евро годишно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още