Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

МАЕ: Още години въглищата и газът ще покриват ръста на търсенето на енергия

Волатилността на енергийните пазари ще се запази поне до 2024 г., предупреждава агенцията

МАЕ: Още години въглищата и газът ще покриват ръста на търсенето на енергия

Снимка: Chris Ratcliffe, Bloomberg

През 2021 г. търсенето на енергия се повиши с 6%, което е най-бързият ръст в процентно отношение от 2010 г. насам. В абсолютна стойност годишното изменение от 1500 тераватчаса е рекордно, пише в анализ Международната агенция за енергетика (МАЕ).

Половината от това увеличение (817 тераватчаса) се покрива от въглищата и производството на електроенергия от въглища достига своя пик през миналата година. 

Още по темата

Опасенията на организацията са, че тенденцията ще продължи и още поне три години въглищата и природният газ ще покриват голяма част от търсенето на електроенергия, което означава, че въглеродните емисии няма да намаляват, а ще се увеличават в периода 2022 - 2024 г.

Така секторът на електроенергетиката няма да може да има водеща роля в декарбонизацията, както се очакваше. Прогнозите на анализаторите сочеха, че възобновяемите енергийни източници ще помогнат за бързото намаляване на емисиите в този сектор.

През 2021 г. въглеродните емисии от производството на електроенергия се увеличават със 7% и достигат рекордно ниво. Причината е именно фактът, че светът се обърна отново към изкопаемите горива, за да задоволи увеличеното търсене на енергия.

Според данните на МАЕ производството на електроенергия от въглища се увеличава с 9%, а от природен газ - с 2%. Възобновяемите източници също имат силен ръст - от 6%, или с 463 тераватчаса, но до голяма степен лошите метеорологични условия ограничават производството, особено по отношение на производството на водните централи в Южна Америка.

Ядрената енергия почти достига нивата от 2019 г., отчитайки ръст на производството от 3,5 на сто, което представлява 95 тераватчаса.

В Европа скъпият газ, който има дял от 20% в енергийния микс, доведе до оскъпяване на електроенергията. Цената на тока през четвъртото тримесечие на миналата година в Европа е повече от четири пъти по-висока спрямо средното в периода 2015-2020 година. От МАЕ предупреждават още, че тази тенденция ще се запази в следващите години и енергийните пазари ще запазят волатилността от последните месеци.

Половината от ръста на търсенето на електроенергия се пада на Китай - 744 тераватчаса, сочат още данните на агенцията. Търсенето на електроенергия в Европа се е увеличило със 151 тераватчаса, а в САЩ - 131 тераватчаса.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Защо сме склонни да генерализираме?