Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Малките играчи се избиват за активите, разпродавани от петролните гиганти

В сектора залагат, че светът се движи към зелена икономика, но още дълго ще разчита на изкопаемите горива

Малките играчи се избиват за активите, разпродавани от петролните гиганти

Снимка: Архив Ройтерс

През последните месеци петролните гиганти, сред които BP, Royal Dutch Shell, Exxon Mobil и Total, разпродават активите си на стойност милиарди долари, за да наберат капитал в тежката коронакриза, а и за да намалят емисиите си, разказва The Wall Street Journal. Същото се случва и с въглищните мини - компании като Anglo American и Rio Tinto се отървават от свои проекти.

Петролните и въглищните гиганти използват натрупаните от продажбите на нежелани активи средства за покриване на дългове и разработване на проекти за намаляване на въглеродния си отпечатък.

Още по темата

Но както често се случва в живота - боклукът за един е богатство за друг. Оказва се, че малките компании в сектора купуват активно нежеланите проекти, залагайки, че енергийната трансформация ще отнеме години и светът още дълго ще разчита на петрол и въглища, особено в развиващите се икономики.

Компаниите се движат срещу всички политики на развитите държави, които се насочват към безвъглеродна икономика, но залагат на ръст на цените, предизвикан от опасенията на пазарите, че отказът на гигантите в сектора ще доведе до недостига на суровините.

Подкрепа на тази инициатива оказва и прогноза на ОПЕК, че развиващите се икономики като Китай и Индия ще повишат потреблението на петрол с 43% до 2045 г. спрямо нивата през 2019 г.

Един от купувачите на петролни активи в последните месеци е Harbour Energy, посочва TWJ. Компанията изкупи проекти на Shell и ConocoPhillips във Великобритания, след което погълна британската Premier Oil и така допълни портфолиото си с проекти в Азия и Южна Америка.

Изпълнителният директор на компанията Блеър Томас признава, че посоката е една - възобновяема енергия, но трансформацията ще отнеме повече време от очакваното.

Случващото се в сектора показва, че тези компании имат право на този етап. Световната икономика започва да се възстановява след пандемията от коронавируса, а ограничените доставки на изкопаемите горива подхраниха цените им. Петролът сорт Брент например има със 70% по-висока цена през тази пролет спрямо октомври 2020 г.

Една от зоните на голям интерес е Северно море - през последните месеци малки, често непублични компании, изкупуват полета в района, продавани от големите компании в сектора. Сделките се случват, макар че това е регионът с най-високите разходи за добив на суровини в света.

Това обаче не попречи на базираната във Великобритания NEO Energy да изкупи активи на Exxon Mobil в региона на цена от над 1 млрд. долара. Този ход идва само няколко месеца след покупката на проекти на Total в региона на Северно море.

Собственик на NEO е норвежката инвестиционна група HitecVision. Те вече заявиха, че могат да подобрят доходността от тези инвестиции чрез увеличаване на производителността и намаляването на разходите.

За интереса към изкопаемите горива в развиващите се държави говори сделката на ВР по продажбата на дял в газовото находище "Омани" на стойност 2,6 млрд. долара на тайландската петролна компания PTT. Анализатори коментират, че много държави в Азия заявяват готовност за нулеви въглеродни емисии, но апетитите им за изкопаеми горива са налице.

Същото се отнася и за Африка - много компании и държави на континента нямат възможността да заложат на новите политики и зелените активи и продължават да разчитат на изкопаемите горива, за да захранят с енергия своята дейност.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
COVID ваксините – новото оръжие на авторитарните режими срещу демокрацията