Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Манипулиран ли е биткойнът?

Главният прокурор на Ню Йорк може да разкрие измама, която да накара Бърни Мейдоф да изглежда като крадец на лимонада

Манипулиран ли е биткойнът?

Снимка: Bloomberg

За да разберете дали сте в балон, трябва да намерите източника на горещия въздух. Това е очевидно за GameStop, но за биткойна не толкова, пише Анди Кеслър за Wall Street Journal.

През юли 2018 г. изданието писа за криптовалутната компания Tether, която издава токени, наречени tethers, които се търгуват под символа USDT и би трябвало да са оценени на 1 долар, което прави валутата „стaбилна“. Създателите на tether може да са манипулирали биткойна, сочи изследване на Тексаския университет, като са издавали токени волю-неволю необезпечени с реални долари и след това са купували биткойни, за да повишат цената им. (Компанията твърди, че изследването е некоректно.)

Още по темата

По това време общата стойност на Tether бе около 2,7 милиарда долара, а уебсайтът ú твърдеше: „Всеки tether винаги е подкрепен 1 ​​към 1 от традиционна валута, съхранявана в нашите резерви“. Така че някъде е трябвало да има 2,7 милиарда долара реални пари - така би трябвало да работи един стейбълкоин. През ноември 2018 г. главният прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс се позова на Закона Мартин, за да започне разследване на iFinex, която притежава Tether и криптовалутната борса Bitfinex, „във връзка с текущи дейности, които може да са подвели инвеститорите от Ню Йорк“. Компанията оспори твърденията на прокурора, отрече да е заблуждавала клиенти и заяви, че ще се бори срещу всякакви действия. Миналата година апелативен съд отхвърли нейното оспорване на разследването.

Биткойнът достигна връх в края на 2017 г. от 19 000 долара и през следващата година се срина до 3200 долара. Но ето, че се завърна! И сега има USDT токени за около 26,4 милиарда щатски долара, 18 милиарда от които са създадени след март 2020 г. Откъде идва увеличението? Никой не може да обясни.

Не всичко което блести, е злато. През 2019 г. Tether фино актуализира своята обосновка, като заяви, че резервите „могат да включват други активи и вземания от заеми, предоставени от Tether на трети страни“. Tether дори призна, че има само 74% от паричните средства (или техни еквиваленти), за да подкрепи своя стейбълкоин. Хммм. Необезпечен напълно.

През октомври 2019 г. беше заведено отделно дело срещу Bitfinex, в което се твърди, че предполагаемата манипулация на борсата „вероятно надхвърля 1,4 трилиона долара“, което Bitfinex отрича. Да, това е трилион на базираната в T. Bahamas Deltec Bank & Trust, в която Tether има сметка, която наскоро заяви, че „всеки tether е обезпечен с резерв, като резервът е повече от това, което е в обращение“. Добре, но се оказва, че „резервите“ могат да включват заем от 850 милиона долара за Bitfinex. Това ли е горещият въздух? О, и резервите може да включват биткойни. Няма ли одитори?


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
5
 
4
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Според мен над 1000 вече беше балонче.....А КО СТАНА С 220 000 биткойна арестувани от нашите служби???МУТРИ КЪДЕ СА БЪЛГАРСКИТЕ БИТКОЙНИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
0
 
8
 
3
преди 11 месеца
" Мания по лалетаот Уикипедия, свободната енциклопедияНаправо към навигациятаНаправо към търсенетоЛале от разновидността Вицекрал в нидерландски каталог от 1637 година. Цената за негова луковица достига между 3000 и 4200 гулдена в зависимост от размера. По това време обучен занаятчия печели около 300 гулдена годишно.[1]Манията по лалета (на нидерландски: tulpenmanie) е период от Нидерландския златен век, по време на който цените на договорите за покупка на луковици на наскоро появилите се в Западна Европа лалета достигат изключително високи равнища, след което внезапно падат.[2] В кулминационния момент на манията по лалета през февруари 1637 година договорите за луковици се продават на цени, надхвърлящи 10 пъти годишния доход на обучен занаятчия. Обикновено се приема, че това е първият регистриран икономически балон в историята.[3]Манията по лалетата придобива популярност, след като е описана в книгата на британския журналист Чарлз Маккей от 1841 година Изключителни заблуди на народа и лудостта на тълпите (на английски: Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds). Според Маккей, в определен момент 12 акра земя са предлагани срещу една луковица на разновидността Semper Augustus.[4] Той твърди също, че много инвеститори са разорени и нидерландската търговия претърпява сериозен удар от падането на цените. Въпреки че книгата на Маккей е класика, често преиздавана в наши дни, тя е и подлагана на критики. Съвременните изследователи смятат, че манията не е толкова крайна, колкото я описва Маккей, а някои от тях се съмняват в наличието на значим за икономиката балон.[5]Изследването на манията по лалетата е затруднено от ограничените данни от 30-те години на 17. век, повечето от които са тенденциозни и отразяващи антиспекулативна гледна точка.[6][7] Някои днешни икономисти отхвърлят наличието на спекулативна мания и предлагат рационални обяснения на високите цени, макар че те не са общоприети. Така например други цветя, като зюмбюлите, също имат високи цени при първата си поява на пазара, а след това поевтиняват. Принос за повишаването на цените може би имат и очакванията за приемане на парламентарен указ, даващ възможност за анулиране на договорите при падане на стойността им, което би намалило риска за купувачите.
1
 
6
 
2
преди 11 месеца
Стойност на Биткойн се поддържа единственно от вяра и нищо повече, когато тази вяра изчезне, а рано или късно това ще се случи - ще изчезне и Биткойн. Историята ни е давала много примери за това. Само да спомена един от първите финансови балони е този със стойноста на лалета в Холандия през 16 век.
7
 
2
 
1
преди 11 месеца
Ee, затвориха Навални,сега ЦРУ скоро не вижда нов Майдан и упс!статии за падане на биткойна.Ка се заформи нов, тогава па ше се къртят мивки и фъргат нагоре!!!

Още от Анализи
Германия върви по пътя към дефицитите по текущата сметка