Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Маргрете Вестагер влиза в битка с Европа

Еврокомисарят по дигитализацията и конкуренцията е привърженик на по-либералните принципи, но се изправя под силен натиск да действа агресивно

Маргрете Вестагер влиза в битка с Европа

Маргрете Вестагер. Снимка: Европейска комисия

Маргрете Вестагер вечно бърза. Датският политик, който наблюдава европейската цифрова трансформация, току-що е приключила дълга среща с екипа си в Европейската комисия (ЕК). След това отива на среща с полски министър. Преди дни тя глоби NBCUniversal с 14,3 млн. евро за нарушаване на правилата за конкуренция в Европейския съюз (ЕС) и представи насоки за ограничаване на зависимостта на блока от китайското телекомуникационно оборудване.

„Тази комбинация от регулация и свобода на нашия социален пазар ни прави проспериращи“, коментира тя пред онлайн изданието politico.eu. „Това работи, така че нека да го правим и да го правим повече и по-добре“, посочва още тя.

Датчанката обаче се сблъсква с променящите се политически ветрове в Брюксел, които внезапно се обърнаха срещу нея.

Маргрете Вестагер от дълги години води парада в подкрепа на отворените пазари. Сега тя се изправя пред засилващото се течение в ЕС политиците по-агресивно да популаризират цифровите интереси на региона - битка, която ще се почувства далеч извън блока, докато Брюксел продължава да затяга стандартите за ред в онлайн икономиката.

Още по темата

През следващите седмици Комисията ще очертае позицията си за всичко - от това как трябва да се регулира изкуственият интелект до това как поредиците от данни, извлечени от индустриалните централи на региона като Siemens и Telefonica, могат да се събират, съхраняват и използват за стимулиране на цифровата икономика. Обновяването на правилата за конкуренция, продиктувано от опасенията на няколко цифрови гиганта, доминиращи в онлайн света, също е в процес на разработка.

Новият мандат на Маргрете Вестагер както в сферата на конкуренцията, така и по отношение на дигитализацията, ще заеме централно място в обновените усилия на Брюксел да наложи претенциите си на глобалната сцена. Все по-често обаче се появяват въпроси доколко тя е готова да приложи стратегията „Европа на първо място“ и дали може да се ориентира в новата политическа реалност.

Воден от новоназначения председател на ЕК Урсула фон дер Лейен, ЕС се опитва да преодолее Brexit, като обяви нов „геополитически“ дух и се конкурира, особено в технологичния сектор, с Китай и САЩ. Маргрете Вестагер твърди, че поведението на Европа всъщност не е за защита или насърчаване на националните индустрии за сметка на чуждестранните съперници.

Според нея Европа вече е по-готова да защитава собствените си интереси, но не за сметка на подкопаването на дългогодишните правила на блока за отворените пазари и лоялната конкуренция. „Ако искате да бъдете световен шампион, тогава трябва да бъдете конкурентоспособни“, посочва тя и отхвърля обвиненията както от ръководителите на технологични компании, така и от президента на САЩ Доналд Тръмп, че Европа иска да подкрепи своите фирми срещу много по-големите американски, а все по-често и китайски конкуренти.

„Ако на домашния си пазар можете просто да прехвърлите разходи към потребителите, много вероятно е да не успеете да направите същото на глобалните пазари“, казва още Маргрете Вестагер.

Френско-германски тласък

Не всички в Брюксел споделят философията на Вестагер. Висши служители на Комисията, всички от които са говорили с Politico при условие за анонимност, тъй като не са били упълномощени да се изказват публично, очертават битка в рамките на ЕК докъде трябва да стигне Европа, за да подкрепи новите цифрови индустрии, и колко е готова Вестагер да използва всички лостове, с които разполага ЕС, за да се случи това.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Вече няма смисъл да се правим на либерални и демократични. Световната иконоическа война започна и ЕС няма как да остане неутрален. Имаме парите, способностите и пазара да развиваме който и да е отрасъл и да сме конкурентно способни на другите големи играчи.

Още от Анализи
Как една застрахователна криза причинява климатична миграция в САЩ