IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Владимиров: 64 млрд. долара от сметките на Иран остават блокирани

Споразумението с "шесторката" може и да не влезе в сила, ако бъде отхвърлено от американския Конгрес, коментира енергийният консултант

18:02 | 01.12.13 г.
Мартин Владимиров: 64 млрд. долара от сметките на Иран остават блокирани

Иран не сключи много изгодна сделка с т.нар. „шесторка”, която включва петте постоянни члена на Съвета за сигурност на ООН- Великобритания, Китай, САЩ, Русия и Франция; и Германия, заяви в ефира на Bulgaria On Air енергийният консултант Мартин Владимиров. Той поясни, че според документа Иран не само трябва да спре обогатяването на уран над 5%, но и да унищожи резервите над тази стойност.

„Това  означава, че Иран остава без ядрен арсенал за следващите 20 години”, заяви Владимиров и допълни, че санкциите, които ще отпаднат, са основно в сферата на химическата индустрия. Оттам се очаква да се освободят около 7 млрд. долара. Рестрикциите върху износа на петрол обаче не се премахват, коментира енергийният консултант.

 „Иран ще продължи да изнася около 1.5 милиона барела суров петрол дневно или с около 1 милион по-малко от

преди. Загубите са в рамките на около 64 милиарда годишно или 10% от БВП на страната”, подчерта още Владимиров.

Той коментира и международните реакции след приемането на споразумението. Според него Израел   "се надява на смяна на режима в Иран", тъй като страната е заплаха за хегемонията в региона. Саудитска Арабия на свой ред, не иска да вижда Иран отново на международния пазар на петрол, заради големия обем от петролни запаси, които има, коментира Владимиров. По думите му Турция, от своя страна, ще се опита затопли отношенията с Иран, като в основата на това сближаване стоят преговори за доставка на газ с посредничеството на Ирак.

Според докторанта от БАН Мариян Карагьозов посланията на Израел след сключването на споразумението, които в голямата си част определят сделката като „голяма грешка”, трябва да се четат в контекста на пропагандата. Неговото мнение е, че Иран никога не се е стремял да обогатява уран за бойни цели и показателно за това е оказваното съдействие за многобройните външни проверки  по тази линия. Той подчерта, че е налице разместване на геополитическите пластове на влияние и се позова на мнението на политолога Джордж Фридман, според който предстои преосмисляне на американските интереси към Иран.

„Споразумението може и да не влезе в сила, ако бъде отхвърлено от Конгреса в САЩ”, припомни Мартин Владимиров. Той допълни още, че близкоизточната страна ще има роля за решаването на конфликта в Сирия и не е изключено да вземе участие в предстоящата среща „Женева 2”.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още