IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международният туризъм няма да се възстанови от пандемията и през 2022 г.

Климатичните регулации и по-слабото търсене ще доведат до ръст на цените на билетите, посочват от EIU

20:18 | 03.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Международните пътувания ще нараснат през 2022 г., но пак няма да успеят да се възстановят до нивата от 2019 г., отпреди пандемията. Основно затруднение ще са различните практики при граничния контрол заради вируса и разликите между ваксинационните паспорти.

Това се посочва в доклад за сектора на туризма, изготвен от Economic Intelligence Unit.

Спазването на разпоредбите относно изменението на климата, както и по-високите цени на горивата и заплатите, ще увеличат разходите за самолетни пътувания през 2022 г. Това в крайна сметка ще доведе до сливания на авиокомпании, затваряне на летища и по-високи цени на билетите, прогнозират икономистите.

По-доброто разпространение на ваксините срещу коронавируса в развитите страни отвори някои граници, но предпандемичните нива на пътуванията няма да бъдат достигнати през 2022 г., посочва се в доклада.

Потиснати бизнес пътувания

Глобалните международни пристигания през 2022 г. ще останат с 30% под нивата от 2019 г. Азиатският пазар ще се възстановява най-бавно от пандемията, като международните пътувания в региона ще са с 39,5% под отчетените през 2019 г.

Северна Америка ще се възстановява най-бързо от гледна точка на международните пътувания, но пак броят на пътниците ще е с 29% под отчетения през 2019 г.

Европа, Близкия изток и Северна Африка ще имат подобни траектории на възстановяване на международните пристигащи, съответно с 31% и 33% под нивата от 2019 г.

Международният туризъм през 2022 г. ще бъде стимулиран от големи събития като Dubai Shopping Festival (DSF) и Expo 2020, посочва се още в доклада на EIU. Бизнес пътуванията обаче ще останат потиснати, тъй като предприятията избягват да излагат служителите си на риск, както и искат да минимизират разходите и въглеродните си отпечатъци.

Тестове, маски, ваксинационни паспорти

Пътуването ще остане много различно преживяване в света след пандемията от коронавирус. Тестването и някаква форма на карантина ще продължи да се прилага. Носенето на маски на обществени места също ще е нещо обичайно през 2022 г. Още по-широко разпространени ще станат паспортите за ваксини. Успехът им обаче ще зависи от постигнатото ниво на оперативна съвместимост, подчертават икономистите.

Повечето страни приемат само ваксини, които са одобрени от техния собствен медицински регулатор или Световната здравна организация (СЗО). В допълнение, паспортите за ваксини трябва да са съвместими със системите за резервация и управление на авиокомпаниите, както и с всякакви цифрови сертификати за ваксини и тестове, въведени от правителствата и здравните доставчици по света. Липсата на хармонизирани правила ще пречи на възстановяването на международния туризъм, посочва се в доклада.

Вътрешен туризъм

Известно облекчение на натиска над туристическия сектор ще носи вътрешният туризъм. Вече се отчита подобрение на вътрешните резервации на големите пазари като САЩ и Китай, както и приходите в хотелиерския сектор.

EIU очаква глобалните потребителски разходи в хотели и ресторанти да нараснат с 5,3% през 2022 г., което ги приближава към нивата отпреди пандемията.

Вътрешният туризъм в Китай ще се възползва от Зимните олимпийски игри в Пекин, насрочени за февруари 2022 г. Появата на новия вариант на коронавируса обаче представлява риск за събитието.

Климатичните регулации увеличават разходите

През 2022 г. компаниите в туристическата индустрия ще бъдат подложени на засилен контрол от страна на регулаторите, потребителите и инвеститорите да изкоренят — или поне да сведат до минимум, техния принос за изменението на климата.

От авиокомпаниите ще се изисква да намалят емисиите съгласно Схемата за компенсиране и намаляване на въглеродните емисии за международната авиация, която ще премине първия си тригодишен преглед през ноември 2022 г.

Очакваме емисиите на авиокомпаниите да останат под изходното ниво през 2022 г. поради пониженото търсене на международни пътувания, което ще им спести разходи за компенсиране на въглеродните емисии в момент, когато цените на въглеродните кредити растат.

Спазването на схемата обаче ще продължи да напомпва оперативните разходи, особено тъй като цените на горивата (които представляват около една четвърт от общите им разходи) ще продължат да растат през 2022 г.

Заради по-слабото търсене авиокомпаниите ще трябва да повишат цените на билетите в опит да възстановят финансите си, пишат още икономистите. Заради нарастващите разходи за обслужване на дълга обаче се очаква авиокомпаниите да отчетат комбинирана загуба. Затова и мерките за намаляване на разходите ще се засилят. В крайна сметка са вероятни сливания на авиокомпании, което ще се отрази най-вече на регионалните летища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още