Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Митът за монетарните стимули се разпада

Централните банкери признават, че ниските лихви не могат да поддържат реалния растеж

Митът за монетарните стимули се разпада

Снимка: gettyimages

Поставеният под натиск управител на Федералния резерв Джером Пауъл наскоро получи подкрепа от нетрадиционен източник - Банката за международни разплащания (БМР) в Базел, Швейцария. Изглежа, че БМР, която подпомага сътрудничеството и регулаторната координация между централните банки по света, се тревожи за политическите искания, пише Джордж Мелоун за Wall Street Journal (WSJ).

Статия в WSJ от миналия месец цитира годишния доклад на БМР, в който се твърди, че „монетарната политика вече не може да бъде основният мотор на икономическия растеж, като трябват други двигатели, които да гарантират устойчива инерция на глобалната икономика”.

Наистина ли? Въпросът е дали паричната политика някога е била главният двигател на икономическия растеж, дори по времето, когато БМР беше водеща в разпространяването на този мит. Определено монетарната политика не е била ключова по време на втората американска голяма депресия от 1938 г., когато председателят на Фед Маринър Екълс е вдигнал ръце и е казал на президента Франклин Рузвелт, че няма какво да направи. И наистина е нямало какво да направи на фона на политиките на Новия курс, които разрушавали бизнес доверието.                       

Да се върнем на днешния глобален монетарен пейзаж. БМР изглежда усеща, че централните банки са изразходвали свите амуниции. Те свалиха лихвите до невероятно ниски нива. На много места реалните лихви са отрицателни, така че на практика кредиторът плаща на длъжника.

Джим Грант пише в своя нюзлетър, че „почти 13 трлн. дълг по света е с негативни лихви”. Той нарича това 4000-годишно дъно при доходността на облигациите.

Най-скорошните поддръжници на паричните „стимули” бяха Барак Обама и председателите на Фед по време на неговото президентство – Бен Бернанке и Джанет Йелън. Дан Торнтън, бивш вицепрезидент на клона на Фед в Сейнт Луис, отбелязва, че управителите от времето на Обама са опитали да стимулират растежа „чрез поддържане на нулеви лихви за 6,5 години в икономическото възстановяване и учетворяване на баланса на централната банка”.

И какво получихме в замяна? След спада от 2009 г., икономическият растеж в периода 2010-2017 г. бе 2,2% годишно – доста под средното историческото ниво от 3%, въпреки драстичните мерки на Фед.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
3
 
10
преди 1 седмица
Сега фаталният обществен проблем е практиката: централната банка работи по грешен начин и се създават щети. Заради неправилността – колкото повече работи централната банка да подпомага икономически растеж, толкова повече възникват щети. Правителството е с подсигуряван провал.
Работата на централната банка по грешен начин създава щети, които са много по-големи от някакви „ползи“ от съответни монетарни стимули.
Абсолютизирането на проблема за монетарните стимули ангажира общественото внимание със сравнително малко важна тема и подпомага за нови щети от работата на централната банка.
За устойчив държавен просперитет е необходимо централната банка да работи по правилен начин.
1
 
15
 
9
преди 1 седмица
Инфлацията ме плаши най-много от една такава монетарна политика. Явно че всички са тръгнали да крадат от народите(от хората), защото в крайна сметка населението е нетен кредитор. Ето и ЕЦБ ще се връща към стимули ? Ще печати пари, за да краде от хората, чрез инфлацията която ще се появи. В същото време се лъже най-безогледно, че инфлацията била ниска, била 1%, и как ЕЦБ не може да достигне своя таргет от 2%. Инфлацията е много повече. Вижте в ЕС как са хвъркнали имоти, наеми, заплати- постоянни искания на хората.
2
 
24
 
8
преди 1 седмица
Кога ще го разберете най-накарй, че икономика, стъпваща на Дълг , е ГРЕШНА ... природно грешна е!
1
 
16
 
7
преди 1 седмица
БМР изглежда усеща, че централните банки са изразходвали свите амуниции. Те свалиха лихвите до невероятно ниски нива.
---

Тъпи, по-тъпи , най-тъпи "финансисти" и лихвари! Още преди 5-6 години ви го казах, че ще ла*пате яко хурката!
Махна ли били те лихвите ... а ДЪЛГОВЕТЕ ОТПИСАХТЕ ЛИ? Не сте все още?!
Че къв "ръст" чакате тогава ?! Един чувал с пари да ми изсипеш, няма да го пипна, докато продължавам чакам ЧСИ-то на вратата! Капиш!
ОТПИСВАЙ ... вашта мама, алчна ... ОТПИСВАЙ или политаш с мен надолу, защото съм те хванал за крака!
3
 
14
 
6
преди 1 седмица
След Лорд Кейнс само аматьори !

Още от Анализи
Какъв е новият глобален икономически консенсус?