IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младото поколение - забравените в плана за възстановяване на Европа

Пандемията влошава перспективите пред младежите, но политиките не им дават приоритет, което поражда напрежение

09:09 | 27.03.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Въпреки че са най-засегнатата група от предизвиканата от коронавируса криза, младите европейци се чувстват все по-изоставени от плановете за възстановяване след пандемията. Експертите призовават за целенасочени мерки в тяхна подкрепа и гарантиране на бързото прилагане на Гаранцията за младежта на ЕС на национално ниво, пише онлайн изданието EurActiv.com.

На 1 март 2017 г., след референдума за Brexit, Европейската комисия (ЕК) представи своята Бяла книга за бъдещето на Европа. В нея институцията включва трезво, но ясно предупреждение за риска от провал на европейския проект. „За първи път след Втората световна война съществува реален риск поколението на днешните млади хора да се окаже по-малко по състояние от своите родители. Европа не може да си позволи да загуби най-образованата възрастова група, която някога е имала, и да остави неравенството между поколенията да бележи нейното бъдеще“, посочва се в документа.

Пандемията влошава перспективите пред младите поколения. Нито уязвими по отношение на рисковете за здравето, нито приоритет от икономическа гледна точка, младите хора в Европа отново са в ъгъла в разгара на най-тежката криза от почти век. „Правилно е, че от здравна гледна точка ние даваме приоритет на уязвимите групи, но в тази криза липсва фокус върху младите хора“, казва Кира Петер-Хансен, най-младият евродепутат в Европейския парламент (ЕП).

„По време на големи кризи ние винаги се фокусираме върху средната класа и големите компании и сега правим същото, като пренебрегваме младите хора“, допълва Петер-Хансен.

Щетите ще бъдат опустошителни за поколение, което изнася на плещите си и вторичните трусове на голямата рецесия от предишното десетилетие.

„Изправени сме пред мрачни перспективи, последиците от които все още са неизвестни в много случаи, както по обхват, така и по дълбочина“, коментира директорът на Испанския младежки институт Мария Тереза ​​Перес в доклада „Младежта в Испания 2020“, публикуван това месец.

Документът потвърждава кумулативния ефект на „загубеното десетилетие“ за младите хора в Испания, една от най-засегнатите страни и от предишната криза, и от пандемията. Всеки трети младеж е бил психологически засегнат от Сovid-19 и ограничителните мерки.

Разликата между възможностите и очакванията се увеличава, тъй като условията стават все по-несигурни и дългоочакваната независимост се забавя. Почти 40% от младите испанци смятат, че е малко вероятно или невъзможно да си намерят работа през следващата година, а перспективата да напуснат дома на родителите си е спаднала с 15 процентни пункта.

„По-големи икономически загуби“

Според Алфред Камер, директор на европейския отдел в Международния валутен фонд (МВФ), младите хора ще претърпят „по-големи икономически загуби“ в тази криза, тъй като повече от тях работят на временни договори и/или в секторите, които са най-засегнати от блокадите, имат малко спестявания или нямат никакви, както и не притежават други активи, с които да се издържат, докато отмине бурята.

Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Младото поколение - забравените в плана за възстановяване на Европа Никак не са забравени! Това е целта на занятието - да се затрият всички извън златният милиард, упс, 100 милиона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още