IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли пазарите да повторят бума от 2016-18 г.?

Някои важни характеристики на икономическото възстановяване от този период изглежда малко вероятно да се повторят

17:59 | 12.11.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Глобалните финансови пазари възприеха по-положителен тон през последните седмици. Акциите удрят нови върхове, а кривата на доходност на пазарите на държавни облигации започва отчасти да коригира инверсията си, пише Гавин Дейвис за Financial Times.

В хода на продължилия десетилетие бичи пазар при акциите след световната финансова криза имаше няколко временни фази на относителна слабост, които завършиха с изключително мощни скокове на рисковите активи. Те се случиха предимно през 2011-14 г., след кризата в еврозоната, и след това през 2016-18 г., след девалвацията на юана. Тази последна фаза беше драматична, като включваше кумулативно поскъпване на световните акции с 60 на сто от февруари 2016 г. до януари 2018 г., според индекса FTSE Global All Cap Total Return.

Със сигурност има някои сходства между това, което се случва сега, и повратната точка в световната икономика през 2016 г. Възможно ли е пазарите на активи да повторят еуфорията, наблюдавана през този период? Изглежда малко вероятно, въпреки че пазарната психология е непредсказуема.

От оптимистичната страна има някои предварителни сигнали, че контракционните сили, които засегнаха световната икономика след началото на 2018 г., започват да отслабват. Геополитическите шокове от Brexit и митата на Доналд Тръмп срещу Китай определено се придвижиха в правилната посока, макар че все още е вероятно щетите от „насадената несигурност“, причинена от тези развития на икономическата политика, да се окажат дълготрайни.

Освен това Федералният резерв напълно обърна затягането на паричната политика, което беше предприел в края на миналата година, но без непременно да прави политиката си прекалено приспособима. Паричната политика в еврозоната и Япония сега в действителност е затруднена, но общите финансови условия в световен мащаб бяха благоприятствани от ръста на акциите и свиването на кредитните спредове през тази година.

В резултат на до известна степен благоприятните финансови условия, данните за икономическата активност се движат като цяло встрани, вместо надолу. В промишления сектор, който бе в основата на забавянето в целия свят, глобалният индекс на мениджърите по доставките на JPMorgan се повиши до 50,3 през октомври - с около пункт повече, отколкото преди три месеца. Освен това изглежда, че глобалният индекс на банката за капиталовите разходи се отлепи от дъното през третото тримесечие на 2019 г., след рязък спад през предходната година.

За съжаление тези важни знаци за възстановяване в промишления сектор бяха компенсирани от отслабване при услугите, като през октомври секторният PMI спадна с 1,5 пункта в сравнение с три месеца по-рано.

Текущото икономическо състояние, според Fulcrum, което включва данни както от сектора на промишлеността, така и от този на услугите, напоследък като цяло е стабилно, показвайки ръст на бизнес активността от около 3 на сто. Тази стабилност може да означава повратна точка за глобалната активност.

Последна актуализация: 22:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 4 години
да ама първо трябва да стане бума от 2008, за да се изчистят балоните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
sarcastic insinuatio
преди 4 години
те бума го повториха и надминаха.но може да повторят и това, което последва бума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още