IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може би авторитаризмът е отживелица?

Либерализмът, който Путин презира, е като повтаряща се треска, независимо от „лечението“ на полицията

08:25 | 15.08.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Полицаи влачат демонстрант в Москва. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Полицаи влачат демонстрант в Москва. Снимка: Ройтерс

Според президента на Русия Владимир Путин „либерализмът е отживелица“. Може би е така. Но изглежда, че и нелиберализмът не се справя толкова добре, ако съдя по скорошните ми посещения в Москва и Хонконг, пише Гидиън Рахмън за Financial Times.

Русия и Китай представляват основните геополитически и идеологически предизвикателства пред западния либерализъм. И двете страни са изправени пред публични протести, които подкопават претенциите на техните правителства за стабилност, ефективност и обществена подкрепа. В отговор и руското, и китайското правителство изпаднаха в параноя, твърдейки, че масовите протести в Москва и Хонконг се организират от чужди врагове.

Трябва да се каже, че има значителни разлики между събитията в двата града. Първо, самият мащаб е различен. Най-голямата единична демонстрация в Хонконг изведе на улицата около 2 милиона души, докато протестът през уикенда в Москва, най-големият досега, привлече тълпа от около 50 000 души. Също така руската полиция прибегна до насилие и масови арести много по-рано от тази в Хонконг. И докато Москва е столица на Русия и седалище на държавната власт, Хонконг има полуавтономен статут от Китай и собствена идентичност.

Въпреки това, пристигайки в Москва седмица след напускането на Хонконг, бях поразен от паралелите. На първо място е самата смелост на протестиращите. Миналия четвъртък се срещнах с Любов Собол, 31-годишна адвокатка, която беше в четвъртата седмица на гладната си стачка, организирана в знак на протест, че й е забранено да участва в изборите за градски съвет.

Сега Собол ходи с трудност, но въпреки това беше арестувана в събота, за да не й се позволи да участва в последната демонстрация. Тя бе предвидила точно, че въпреки масовите арести при предишните демонстрации, протестите през този уикенд ще бъдат най-големите досега и ще се разпространят в други градове. Тя смята, че „Москва се е променила, Русия се е променила и хората изискват политическо представителство“.

Смелостта на московските протестиращи ми напомни за студентите и младите професионалисти, които срещнах в Хонконг. Те знаят, че арестът и лишаването от свобода могат да помрачат бъдещето им, но продължават да участват в демонстрации.

Младостта на протестните движения е забележима. Както един московски либерал ветеран ми каза: „От години съм на всеки антипутински митинг и обикновено познавам всички, но никога не съм срещал тези деца.“ В Хонконг анкетите сочат, че настроенията срещу Пекин са най-силни сред младите.

 

Последна актуализация: 15:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
хммм ... има едно изключение от общото правило :)))сингапур - лий куан ю :))) народа и досега го нарича "бащата" :))) ... доскоро имаха още наказание за плюене и дребни кражби бой с тояги на голо :))) .. ей сега прочетох 2007 - има 6000 наказани по този начин ...за корупцията има култова реплика , щото е вкарвал наред по затворите за такива неща нема приятели , нема опоненти : Ли е безпощаден с корупцията и вкарва в затвора не един и двама свои поддръжници, както и политически опоненти. Става лесно - те са ти приятели - ти знаеш откъде са им парите и те знаят, че ти знаеш, казва Ли...но това е световно изключение , общият случай си го описал точно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 4 години
Бе не знам дали авторитаризмът е отживелица и към какво води, но опитите с долнопробни манипулации и откровени лъжи в подобни статии да се внушават политически матрици със сигурност не водят до нищо добро. Представянето на желаното като действително е много опасно, когато върху това се създават политически и икономически доктрини и се промиват мозъци на широки маси от населението.... А уж сериозна икономическа медия не може и не трябва да си позволява да ги пуска регулярно и целево, защото такава информация е фейк, или казано на френски - ла йно, а то събира съответните консуматори за такива ястия - видно от коментарите по-долу... И така от идеята за един специализиран форум, ориентиран към хора, занимаващи се с кинти и бизнес, резултатът е седянка на безделници, привлечени от миризмата на политическа мър ша, с която похапват докато им цъка работното време и си доставят комплексарски онанистични удоволствия ала "Cum on Russia's Face"... И те така с авторитаризма и либерализма... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 11
markov
преди 4 години
Статията е евтина политическа пропаганда в стил които не е васал на Краварите е лош, лош , много лош.... Хубаво е че света полека лека излиза от еднополюсното си състояние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 4 години
Мисля че елементарното уважение изисква да го назоваваме св. Бойко Борисов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 13
khao
преди 4 години
защо задавате въпрос, който е отговорен преди 100 години от бяла Европа ?отдавна е доказано че авторитатизма не стааа за нищо, и е бързия път към бедност и мизерия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 20
s3
преди 4 години
Много е грубо да се говори така ангро. Има и такива лидери, признати от народа и обичани от всички, такива които се грижат за стабилитета и интересите на народа. Давам и пример, нашият премиер г-н Борисов.Но това не важи за недемократични и упадъчни държави като Русия и Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 19
data
преди 4 години
Няма авторитарен лидер който да е довел до ръст на благосъстоянието на нацията в дългосрочен план . За справка и Путин и Ердоган това което направиха за населението си после си го взеха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 12
s3
преди 4 години
Москва и Пекин трябва да се научат на уважение и зачитане на правата на другите държави. Очевидно е, че когато има проблеми в Русия и Китай, то някой трябва да им го каже и да им каже какво да правят, а те трябва да изпълняват, а не да разсъждават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 21
Стефчо
преди 4 години
Милите, как им се иска да инсталират в Москва и Пекин един Порошенко и да управляват чрез американското посолство. Пък *** кучета ги яли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още