Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Може ли Африка да засенчи някога БРИК?

Според създателя на съкращението БРИК Нигерия може да надмине икономиките на Канада и Италия до 2050 г.

През 2001 г. главният икономист на Goldman Sachs Джим О'Нийл създава известния във финансовите среди акроним БРИК, с който обединява развиващите се икономики на Бразилия, Русия, Индия и Китай. 

Съкращението се превръща в символ на изместването на центъра на икономическа тежест от развитите страни от групата на Г-7 към развиващия се свят.

След успешното провеждане на Световното първенство по футбол в Република Южна Африка през 2010 г. обаче все повече анализатори си задават въпроса дали Южна Африка има потенциала да стане следващата страна в БРИК.

В анализ за Financial Times самият Джим О'Нийл разглежда страните от африканския континент като цяло и дали им предстои ярко икономическо бъдеще, подобно на БРИК.

Икономистът посочва, че общият брутен вътрешен продукт (БВП) на Африка в момента е близък до този на Русия и Бразилия и малко по-голям от БВП на Индия. Според него две от 11-те страни с най-обещаващи икономически перспективи са Египет и Нигерия, а правителствата на редица други африкански страни показват ентусиазъм да развият имидж, подобен на БРИК.

Джим О'Нийл прогнозира, че до 2050 г. БВП на Африка ще надмине този на Бразилия, Русия и Индия. Общият БВП на 11-те най-големи икономики в Африка вероятно ще надмине 13 трлн. долара през следващите 40 години, а това ще е повече от БВП на Бразилия или Русия.

Близо половината от този икономически растеж се очаква да дойде от Египет и Нигерия, като прогресът на двете страни ще е от изключително значение за континента. Сред всички 11 африкански страни обаче Южна Африка ще играе ключова роля, защото е по-развита от другите, както и заради местоположението си.

Страната обаче има твърде малко население - 45 млн. души, за да влезе в БРИК, посочва икономистът. Нигерия от друга страна, със своите 180 млн. граждани, може да се превърне в по-голяма икономика от Канада, Италия или Южна Корея до 2050 г., стига да следва правилна икономическа програма.

Индексите на Goldman Sachs за производителността и растежа в 11-те страни с най-голям икономически потенциал показват, че Южна Корея е на първо място с оценка от 7,4 пункта (от 10 максимални), докато Нигерия е едва на 10-то място с 3,5 пункта. Като цяло 11-те африкански страни обаче имат оценка от 3,5 пункта, а за четирите държави от БРИК тя е 4,9 пункта.

Това показва, че разликата между средния потенциал на БРИК и на Африка не е много голяма, което означава, че те могат да се изравнят, стига африканските страни да водят стабилна макроикономическа политика, насочена към ниска инфлация. Избягването на прекомерен бюджетен дефицит и външен дълг са другите две важни цели.

Постигането на политическа стабилност, подобряването на върховенството на закона и на образованието също имат ключово значение, заедно с разпространението на мобилните телефони и интернет, както и борбата с хроничната корупция.

Южна Африка показа на скептиците, че може да е достоен домакин на Световната купа, заключава Джим О'Нийл, и сега е идеалният момент за страните от Африка да надграждат над това, за да развият в по-голяма степен своя голям икономически потенциал. В противен случай постигането на имидж като този на БРИК може да остане за тях просто една мечта и те никога да не се превърнат във важна инвестиционна дестинация.

Още по темата: Анализи Южна Африка

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
4
 
1
преди 10 години
Няма профилна снимка
"Общият БВП на 11-те най-големи икономики в Африка вероятно ще надмине 13 млрд. долара през следващите 40 години"

Като цяло в българската преса статиите, които бъркат милиони, милиарди и трилиони са повече от тези, в които не са объркани.

Още от Анализи
Проглежда ли Америка за вредата от технологичните монополи?