IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Китай да извлече ползи от дефлацията в корпоративния сектор?

Спадът в цените на суровините за производство ще намали печалбите, работните заплати, а това ще окаже негативно влияние върху пазара на труда

11:25 | 22.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Може ли Китай да извлече ползи от дефлацията в корпоративния сектор?

Китайските капиталови пазари се поуспокоиха, след като властите в Пекин изразиха увереност, че 7,5-процентовия ръст на икономиката ще бъде достигнат. Но успоредно с данните за брутния вътрешен продукт, има и такива, които се влошават – индекса на цените на производител, корпоративните печалби, доходите на домакинствата и индустриалното производство. А те от своя страна трудно биха могли да се възстановят, пише Market Watch.

Проявяват се и признаци за отслабване на трудовия пазар в Китай. Анализаторите са вперили поглед в данните за дефлацията в корпоративния сектор. Това обикновено са лоши новини, но в случая за Китай те могат да се окажат положителни - състоянието на трудовия пазар в Китай се следи зорко, защото може да издаде намеренията на правителството.

Осигуряването на работни места и създаването на по-добри условия за живот са единствените цели на Комунистическата партия, с които тя може да си гарантира своето еднопартийно управление. Сега обаче партията е изправена пред едно по-голямо предизвикателство. Не само че тя трябва да продължи да балансира икономиката и да създава нови работни места, но ще трябва и да намали замърсяването на околната среда и корупцията, като по този начин подобри още условията за живот.

Според JP Morgan признаците за колебания на пазара на труда в следствие на забавянето на икономиката незабавно се отразяват на икономическия растеж в краткосрочен план. Въпреки че не е имало драстичен спад в откриването на нови работни места, забавянето на ръста в работните заплати вещае нови неприятности.

Китай все още не публикува данни за заетостта. Представа за нея ни дава индексът за активността на мениджърите по покупките на HSBC и Markit. Според него през юли работната заплата намалява за четвърти пореден месец. Индексът за заетостта също регистрира най-ниските си стойности от месец март на 2009 г. насам. Негативните данни и забавянето в ръста на работните заплати свиха доходите на домакинствата.

Една от причината за свиването на доходите на населението е спадът в корпоративните печалби. По данни на националното статистическо бюро на Китай през юни нетната печалба на компаниите в индустриалния сектор се е увеличила с 6,3% в сравнение с година по-рано до 502,4 млрд. юана (82 млрд. долара), което е много под ръста от 15,5%, отбелязан през месец май.

Тези данни събудиха страховете относно състоянието на корпоративния сектор на Китай и по-конкретно – дали той е изправен пред опасно свиване на печалбите, ако цените на суровините за производство се покачат.

Клиентите на Standard Chartered, мултинационалната британска финансова институция, са разтревожени от очакваната дефлация в корпоративния сектор на Китай, като се има предвид 16-месечният спад в индекса на цените на производител (Producer price index – PPI).

Този негативен сценарий ще подкани фирмите да намалят цените на крайното производство, за да запазят пазарния си дял. Печалбите им също ще спаднат заради повишените разходи за лихви. Тази верига от рискове, предизвикани от дефлацията, се разпространява и на трудовия пазар. Ето защо от Standard Chartered смятат, че понижаването на индекса на цените на производител може да е лош сигнал.

Последна актуализация: 14:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още