IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли пандемията да свали от власт Виктор Орбан?

Помрачаващите се перспективи пред икономиката на Унгария хвърлят сянка върху желанието на унгарския премиер да остане на власт и след 2022 г.

13:56 | 18.09.20 г. 3
<p>
	Унгарският премиер Виктор Орбанр. <em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Унгарският премиер Виктор Орбанр. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Унгарският автомобилен брокер Realszisztema отложи плановете си за изграждане на сервиз и склад за 1,7 милиона долара. Доставчикът на автомобили AGC Glass за Унгария също се отклонява от амбициите си за разширяване на бизнеса, тъй като е изправен пред бъдеще с по-малко работници и слаби продажби.

Компаниите са част от автомобилната индустрия, която доскоро беше опора на силната унгарска икономика, и сектор, който министър-председателят Виктор Орбан приветства като свидетелство за неговото добро управление на нацията. 

Realszisztema и някои други унгарски компании издържаха доста добре първата вълна на пандемията от COVID-19. Но сега те се подготвят за втора вълна, която влива ново чувство на несигурност в техните бизнес планове, а икономическите последици се очаква да се усетят през 2021 г. и след това, пише Ройтерс.

Отслабените перспективи на Унгария могат да представляват най-голямата заплаха за дългото управление на Орбан, когато той се подготвя да се впусне в нови парламентарни избори през първата половина на 2022 г.

Орбан, чиято заявена цел е да превърне страната си в „нелиберална демокрация“, предизвиква недоволство отвъд граница заради своята антиимиграционна реторика и обширните реформи, които му спечелилиха обвинения в авторитаризъм от страна на властите в Европейския съюз (ЕС). Той отрича тези обвинения.

Въпреки това Орбан се радва на стабилна популярност у дома, спечелвайки три поредни мандата, за да се превърне в посткомунистическия лидер на Унгария с най-много години начело на страната, като многократно показва способността си да изведе десетки хиляди свои поддръжници на улиците.

Въпреки това той отдавна разчита на икономиката като основен източник на подкрепа от страна на гласоподавателите, със силна финансова подкрепа за домакинствата, и подчертава ролята си в подпомагането на развитието на индустриите, като автомобилостроенето, и надзора на растежа на голяма екосистема от доставчици около автомобилните заводи.

„Една от основните причини, поради които поддръжниците на Орбан подкрепят неговата партия "Фидес", е нейната икономическа легитимност. Усещането, че "Фидес" може да води компетентна икономическа политика”, коментира Андраш Биро-Наги, политически анализатор в мозъчния тръст Policy Solutions.

През последните години Орбан посочва, че унгарската автомобилна индустрия е напът да се превърне в регионален хъб. Дори през юни тази година, когато страната изглеждаше, че успешно овладява COVID-19, той произнесе пламенна реч от автомобилен завод.

„Ние сме в цитаделата на унгарската индустрия. Тази фабрика е гордостта на унгарската индустрия“, изтъкна той, добавяйки: „Ние също сме важни с нещо по отношение на националната икономика.“

Последна актуализация: 17:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
хаха ... пандемията като оръжие против диктатори ... да живее ковид 19 , 20 , 21, ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Всеки нормален държавник, който се грижи за страната си - ви бърка отзад, нали? Вова, Тръмп, Викторчо...Не - няма да паднат от власт, защото хората се пробуждат - ВИЕ ще си отидете - и то по много болезнен за вас начин - разбирате ли - либерастки ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 3 години
Може ли пандемията да свали от власт Виктор Орбан? - Може, разбира се. Ако не го свали пандемията ще го свали Европарламента. Те нали сега оттам ги свалят диктаторите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още