IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли улавянето на въглерод да спаси производството на петрол в Северно море?

Великобритания продължава да бъде критикувана заради ентусиазма ѝ относно петролните операции в Северно море, където индустрия търси нови възможности за печалба

18:00 | 15.08.21 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Докато проучването и производството на петрол в Северно море се очаква да продължи през следващите години, енергийните компании търсят начини за намаляване на емисиите на въглероден диоксид на фона на бурните критики от страна на екологичните организации.

Но дали намаляването на емисиите ще повлияе на общественото мнение за текущите петролни и газови дейности на Великобритания?

Този месец правителството на страната обяви 22,8 млн. долара за проекти за намаляване на емисиите в Северно море. Проектите включват пренасочване на съществуващи тръбопроводи за износ на водород, пише Oilprice. Инвестицията ще дойде от Фонда за енергиен преход на шотландското правителство като част от целта на Обединеното кралство за постигане на въглероден неутралитет до 2050 г. 

Освен това, от юли, всички компании, работещи в Северно море, трябваше да се съгласят с новите регламенти на Великобритания в Северно море, които изискват от тях да действат за намаляване на въглеродните емисии в рамките на петролните и газови проекти като същевременно продължават да поддържат енергийната сигурност на страната.

Благодарение на строгите разпоредби петролната и газова промишленост в Северно море напредва по-бързо в сравнение с други индустрии във Великобритания, когато става въпрос за намаляване на въглеродните емисии чрез използване на иновативни технологии като улавяне и съхранение на въглерод (CCS).

Освен това петролните компании, инвестиращи в региона, вече разработват няколко проекта за възобновяема енергия. Equinor Hywind инвестира в първия в света плаващ вятърен парк в близост до Шотландия, доставяйки електричество за около 20 000 домакинства. Acorn е разработил проект за CCS, който се очаква да влезе в експлоатация в средата на това десетилетие и има за цел да улавя около 300 000 тона въглероден диоксид всяка година от съществуващата газова инсталация.

Но мнозина продължават да критикуват Великобритания за ентусиазма ѝ по отношение на продължаващите петролни операции в Северно море, където индустрия не показва никакви признаци на забавяне на темпа на добив въпреки натиска от страна на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Всъщност през последните месеци правителството на страната се сблъсква със съдебни искове относно плановете му да разработи петролното находище „Камбо“ с резерви от 800 милиона барела.

„Правителството подписва нов договор за добив на петрол и умишлено пренебрегва въглеродните емисии, произтичащи от изгарянето на добития петрол. Освен това, „ако правителството на Великобритания одобри „Камбо“, ще постави на риск шансовете на света да постигне климатичните цели“, изтъкват от „Грийнпийс“.

Правителството обаче твърди, че петролното находище „Камбо“ е лицензирано през 2001 г., преди да бъдат приети новите правила за проучвателната дейност. Ако работата около проекта продължи, операциите се очаква да започнат през 2022 г. и да продължат около 25 години.

Но дали правителствата на Великобритания и Шотландия, както и частните петролни компании, които инвестират сериозно в технологии за намаляване на въглеродните емисии и добавят проекти за възобновяема енергия към своите операции, ще могат да убедят МАЕ и британската общественост, че е оправдано продължаването на проучванията за нови петролни и газови находища в региона?

Конференцията по климата COP26 вероятно ще осигури необходимите отговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
не е... казармата уврежда.мозъка безвъзвратно ... незнам къде си ходил, но нищо не си научил! в кво си успял бе старшинка... в онождането на кози на село ли??? ... такива като мен не си срещал, не се опитвай да ме анализираш... не можеш. Ако си спомняш, на 5тия коментар който напраеи ти казах че си бивш военнен... и познах :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
аз пък мисля, че казармата е важно място - човек научава много неща. напуснах я преди точно 31 години. оттогава обиколих половината свят и още много неща научих. а такива като тебе много срещнах - не.щастни без.дарници, които основната им дейност е да плюят по тези, които успяват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
тук си прав... далеч съм от интелектуалното ти ниво, хахахахахареално толлова *** човек като теб не съм виждал никога, може би защото не съм бил в казармата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
трябва да си поне малко наблизо до интелектуалното ми равнище, за да ти обясня т.ъ.пако. иначе ще е неразбираемо за страната, която задава въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Единственото което направиха всички е да наложат локдаун по целия свят с което намалиха вредните емисии драстично. Другото е поскъпване на всички и обедняване на населението по целия свят с което ще се намалят пътуванията и консуматорството. Като цяло борбата с изменението на климата ще се води от обикновения човек който ще бъде наставляван от политиците хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Само Норвегия ли? Холандия, Дания, големите петролни компании като Тотал и БП? Всички държави по света са в Парижкото споразумение, но никой не си дава зор. Е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Що за наивен въпрос.Няма кой знае какъв келепир в залесяването бе колега.Колко кинти ще изкараш от някво си залесяване, друго си е да нафрашкаш полетата и моретата с тия огромни грозни структури , за които споменава колегата в коментар номер 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Освен УК , има и една друга държава,която ентусиазирано говори за намаляването на въглеродните емисии, докато в същото време с пълна пара продължава да точи нефт и газ от находищата си и това е Норвегия.Парица е царица , братче.По делата им ще ги познаете , е казано....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 2 години
старшинка... щом дърветата ядат цо2... кво дишат бре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
щото като спре да има СО2 дърветата няма да имат какво да ядат и ще умрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още