IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley: 2018 г. може да бъде трудна за глобалните икономики

Финансисти препоръчват на инвеститорите да продават корпоративни облигации в САЩ в полза на европейските

09:05 | 29.11.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвеститорите ще трябва да бъдат внимателни през следващата година, тъй като нарастващата глобална инфлация и затягането на парична политика могат да доведат до "сложна" 2018 г., предупреждава американската банка Morgan Stanley.

Андрю Шийтс, главен стратег в Morgan Stanley, заяви, че очаква икономическият растеж на САЩ да се забави, както и този на Китай на фона на политическата несигурност.

Американската и китайската икономика нараснаха силно през 2017 г. В САЩ БВП се повиши най-малко с 3% през всяко от последните две тримесечия на годишна база. В Китай ръстът на БВП остава доста над 6,5% тази година.

За 2018 г. Morgan Stanley прогнозира, че БВП на САЩ ще нарасне с 2,5%, малко над прогнозата за 2,3% през 2017 г., а БВП на Китай ще нарасне с 6,5%, под прогнозата за Китай за 2017 г. от 6,8%.

Развиващите се пазари, с изключение на Китай, са "централни герои в тази история, като виждаме, че растежът се ускорява от 4,7% през тази година до 5% през 2018 г., водени от Бразилия и Индия“.

Икономиката на Бразилия се очаква да нарасне с 2,2% през 2018 г., според FactSet, като продължава да се възстановява от 3,6-процентното свиване през 2016 г. За 2017 г. икономиката на Бразилия се очаква да нарасне с 0,7%.
Индийската икономика обаче се сви до тригодишно ниво през четвъртото тримесечие. Ръстът в Индия също се забавя от началото на 2016 г., показват данни на FactSet.

Базовата инфлация, която изключва разходите за храна и енергия, се очаква да се увеличи в САЩ през следващата година. Общата инфлация в Китай междувременно се очаква да нарасне до 2,6% до четвъртото тримесечие на 2018 г. от 2% през това тримесечие.

В същото време се очаква затягане на паричната политика в световен мащаб.

Федералният резерв прогнозира три повишения на лихвените проценти в САЩ през следващата година и Европейската централна банка вероятно ще започне да променя програмата си за закупуване на активи. Японската централна банка също се очаква да прецизира политиката си за контрол на доходността.

"Ще отбележим, че всичко това ще се случи в момент, в който пазарите рядко са толкова уверени в предсказуемостта на политическите перспективи", казва Шийтс.

Централните банки са по-склонни да са лаконични при вземане на своите решения за паричната политика спрямо участниците на финансовите пазари през последните години, особено след финансовата криза.

Шийтс препоръчва на инвеститорите да се подготвят за това, като продават корпоративни облигации в САЩ в полза на европейските, които са по-качествени и имат слаба волатилност.

Той също така препоръчва инвеститорите да запазят глобалните си акции до първото тримесечие на 2018 г., когато може да бъде по-добър момент за излизане от позиции. Условията все още са добри за инвестициите в акциите в краткосрочен план.

Световните акции поскъпнаха рязко през тази година. В Европа германският Dax е нараснал с 13,2% през 2017 г., докато японският Nikkei 225 се е повишил с близо 18% към края на ноември. S&P 500 прибавя 16,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още