IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мрачно настроение цари в Давос

Европейските бизнес и политически лидери са особено песимистично настроени за развитието на икономиките, показват две анкети

10:31 | 21.01.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Мрачно настроение цари в Давос

Европейските топ мениджъри са се отказали от надеждата си за икономически подем през тази година. Само 16 на сто от водещите мениджъри на континента очакват, че през 2015 г. може да има съживяване на глобалната икономика, става ясно от допитване на компанията за консултации и одити PwC, което бе публикувано в навечерието на икономическия форум в Давос. От днес до събота събитието ще събере 2500 участници, сред които топ мениджъри и политици от 140 страни, предава DPA.

Като цяло настроението сред европейските икономисти в момента е най-мрачно в глобален аспект. Оптимизмът доминира в Азиатско-тихоокеанския регион, където 45% от мениджърите очакват положително развитие на световната икономика. В Северна Америка позитивно настроени са 37% от запитаните – двойно повече от тези в Западна и Източна Европа.

Германските изпълнителни директори продължават да се отличават от като цяло мрачните очаквания на другата част на Европа. Най-малко една трета от тях изразяват увереност в развитието на световната икономика. Година по-рано обаче този дял бе 40 на сто.

За ежегодното проучване "Global CEO Survey" PwC анкетира 1300 бизнес лидери от 77 страни, включително 55 от Германия. Изследването е проведено обаче преди изненадващото решение на Швейцарската национална банка да отмени фиксирания минимален обменен курс на франка спрямо еврото през миналата седмица.

Преди това решение, чиито дългосрочни последици засега изглеждат неясни, като цяло в глобален аспект 37% от запитаните очакват за 2015 г. съживяване на конюнктурата. Като цяло според PwC всеки пети мениджър очаква влошаване на световната икономика - двойно повече спрямо миналата година. 

Сред опасенията за радикални промени, предизвикани от нови технологии и колебанията на икономическия растеж, сега се добавят и геополитическите кризи и хакерските атаки, казва един от авторите на доклада на PwC – Норберт Винкелйохан.  

Но от друга страна много мениджъри днес виждат все по-големи шансове в дигитализацията. „Дигиталната ера започна“, установява PwC. Предвид скоростта, с която новите технологии променят цели пазари и браншове много компании са започнали преобразуване на бизнесите си. 81% от анкетираните виждат именно в областта на мобилните технологии най-важната тема за обозримото бъдеще. Също така и събирането на данни и анализ, киберсигурността, социалните медии и изчислителните облаци се считат за теми с много висок приоритет.

„След един продължителен период на дискусии за предимствата на цифровите технологии сега картинката е много по-ясна“, казва Винкелйохан. "Все повече и повече компании успяват конкретно да изчислят добавената стойност на новите технологии в различните им области на приложение“.

Най-силният спад на доверие към икономиките отчита Русия - до голяма степен в резултат на санкциите заради конфликта с Украйна. Ако през 2014 г. руските мениджъри все още са сред най-уверените, че компаниите им ще могат да постигнат ръст на приходите, сега те са най-песимистично настроените.

Междувременно и проучването "Барометър на доверието" на компанията Edelman, сочи рязък спад на доверието навсякъде, като доверието в правителствата, бизнеса, медиите и неправителствените организации е под 50 процента в две трети от страните.

Годината на природни бедствия, мистериозни самолетни катастрофи, хакерски атаки, манипулиране на валутни курсове и най-тежката епидемия от ебола подкопа световното доверие в правителствените служби и в бизнеса, обобщава резултатите Ройтерс.

Сред държавите, в които преобладава недоверието, са САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Италия, Русия и Турция. Не само доверието в бизнеса като цяло е спаднало, но и доверието към изпълнителните директори като надеждни говорители се е сринало за трета поредна година.

По-ниското доверие е поразително и е предизвикано от непредсказуеми събития през 2014 година, посочва Ричард Еделман, ръководител на американската компанията за връзки с обществеността, която е поръчала проучването. Освен това според мнозинството анкетирани технологичното развитие става прекалено бързо, насърчено от алчността на бизнеса, а не толкова от желанието светът да бъде превърнат в по-добро място за живеене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Web Browsing
преди 9 години
Дефицит на доверие, стара диагноза на много стара болест. Как се лекува, не е задължително да има войни, сменете стимулите на бизнеса - намордник (т.е. редуциране /намаляване) на егото, на азът и на алчността за бързи печалби (т.е. "зиналата хищна паст за бързи печалби" - да не бърка с каквито и да било левичарски и прочие популистки лозунги!), повече грижи за окола среда и планетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
balkando
преди 9 години
Абсолютно. От години разправям, че кризата ще свърши от самосебе си, когато потребителската задлъжнялост спадне под 50% спрямо 2008. Елементарно е, като се погледне веригата потребление - маркетинг - производство. Обаче банките в лицето на "висшия менджмънт", след като години наред лъгаха и потребителите, и одиторите, и себе си дори, сега не могат да преглътнат загуби. Така че войната наистина е по-вероятна. Лошо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
Другия, много интересен въпрос е: какво препоръчва теорията на свободния пазар при нагнетяване до разрушителни нива на социалното напрежение (защото едва ли има човек, който отрича регулярното стечение на обстоятелства с подобен характер), при силни контракции на икономиката ? Оставяме системата да се взриви и да се срине със земята , понеже не е пазарно да оказваме намеса в/у икономическите процеси или използваме главите си и мислим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
В разсъжденията си, възможно ли е в бъдеще да се създадат подобни условия , за каквито говорим , искам да ти предложа следните въпроси и забележки:Къде щеше да е човечеството по отношение на технологичното си развитие, ако не бяха анти пазарните прояви на капиталетата, които за последните 80-90 години буквално НАПЕЧАТАХА и ВКАРАХА трилиони долари в научните разработки, както и аналогичните прояви на ***, които издаваха укази и поставяха цели пред тамошните научни колективи ? Свободния пазар щеше да ни остави на това място от технологичното развитие на човечеството, където свършат парите за потребление - много, мноооого назад по оста тази хронология.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
А , замислял ли си се, че ако въобще е било възможно, т.е. са съществували сили, които да имат съответния интерес и потенциал, да наложат такъва тип на организация на икономиката (свободен пазар) или пък подобна подредба на нещата е имала свойто основание в едно свръх-човешко свое, вътрешно естество, то щяхме да живеем именно при този модел ? Това, че не се е състоял в чистия му вид свободния пазар , означава само едно: нямало е кой да го наложи (отсъствали са съответните интереси и капацитет зад такава цел) .Ако на икономическото и обществено поле се беше формирал такъв баланс на сили и интереси, които в комбинация с други обективни фактори (като технологично развитие, ресурсни ограничения, особености на културното развитие, индивидуална и общностна психология), са били в състояние да установят такъв модел на организация на стопанския и обществен живот на хората, какъвто е свободния пазар, то логиката е, че това е щяло да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
krasssen
преди 9 години
Западният свят прецъфтява , свежеста идва от Изток - вековен цикъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Мда... Класически тупик на капитализма - свръхпредлагане и пренасищане на пазара, концентриране на по-голямата част от парите в малък брой хора, които си имат вече всичко, но продължават да изсмукват пари от системата и съответно - неплатежоспособност на тези, които се очаква да пазаруват.Др. Маркс го определя като "предреволюционна ситуация", а други другари и господа - като предвоенна. Ако приемем, че др. Маркс е робувал на догмата си за пролетарската революция. която е трудноосъществима поради лепсата на водеща политическа сила, то в другата версия няма сериозно противоречие.... хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 1
balkando
преди 9 години
Мрачното настроение дали не произтича от откритието, че без истински граждани и интелигентни потребители светът е по-невъзможен, отколкото без печалби ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още