IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Най-големите рискове за световната икономика са нововъзникващите пазари

Уязвимостта на развиващите се икономики остава висока, а апетитът към рискове е отслабнал, предупреждава фондът

08:40 | 08.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Кристин Лагард, управляващият директор на Международния валутен фонд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кристин Лагард, управляващият директор на Международния валутен фонд. Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че най-големите рискове за световната икономика сега са нововъзникващите пазари, където частните компании са натрупали значителни дългове на фона на петата поредна година на забавяне на растежа, предаде DPA.

Директорът на отдела за финанси и капитал на МВФ Хосе Виняс вижда няколко основни риска за пазарите. От една страна най-големи опасения предизвикват нарастващите рискове на развиващите се пазари. Икономическият растеж в развиващите се страни се забавя вече пета поредна година, а към това се добавя сериозният спад на цените на суровините, както и краят на един „непознат досега кредитен бум“. 

Фондът е изчислил, че на нововъзникващите пазари има до 3 трлн. долара свръхкредитиране, а сътресенията от фалитите в частния сектор в развиващия се свят могат да застигнат и световните финансови пазари.

МВФ намали прогнозата си за глобалния икономически ръст за 2015 г. от досегашните 3,3 до 3,1 на сто точно заради ситуацията в развиващите се страни. В доклада на институцията се посочва, че икономиката на България ще се разшири с 1,7% през тази година – с колкото нарасна и през 2014 г. През 2016 г. се очаква икономическият растеж да се ускори минимално до 1,9%. 

Според Виняс и колегите му преди всичко Китай е изправен пред деликатна задача. Пекин трябва не само да промени своя модел на растеж от износ към потребление, но и да намали високото ниво на дълг и да насърчи пазарноориентираните реформи. Икономическият растеж на Китай ще падне през 2016 г. до най-ниското си ниво за последните 25 години – до 6,3%, прогнозира новият главен икономист на МВФ Морис Обстфелд, бивш икономически съветник на президента на САЩ Барак Обама.

По-силният икономически растеж в САЩ и Европа е укрепил финансовата стабилност в тези региони, но в други части на света рисковете са нараснали, констатира МВФ. Въпреки това обаче, и САЩ, и Европа трябва да продължат с реформите след финансовата криза, за да намалят уязвимостта си от нови шокове.

Уязвимостта и на нововъзникващите пазари също остава висока, апетитът към рискове е отслабнал, а опасността за пазарната ликвидност е голяма, предупреждава Фондът в доклада си за световната финансова стабилност.

МВФ се опасява и за отслабващата ликвидност на пазарите, а с това и от възможната поява на шокове. В САЩ Фед би могъл да започне да затяга паричната си политика тази година, което би предотвратило допълнително нарастване на крайностите при поемането на финансови рискове, отбелязва международната институция.

Документът е публикуван преди годишната среща на МВФ, която ще се състои в края на седмицата в Лима, Перу.

За развиващите се страни МВФ прогнозира икономически растеж от 4 процента тази година, което е забавяне спрямо 4,6 процента през 2014 г и 5 процента през 2013 г.

За развитите икономики фондът залага на темп от 2 на сто за тази година, което е повече спрямо миналогодишните 1,8 процента и 1,1 на сто през 2013 година.

МВФ изтъква подобряването на кредитните условия в еврозоната и отбелязва, че търсенето на кредити се възстановява на фона на много гъвкава парична политика, поддържана от Европейската централна банка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Людени
преди 8 години
Най-опасния риск е .... непоследователната политика провеждана от ръководствата на централните баММки !!С други думи .... липсата на стабилност !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още