IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Новите правила ще имат само умерено въздействие върху лихвите по кредитите

Банките разполагат с широк спектър от възможности за компенсиране на цената на финансовото регулиране, сочи изследване на световната финансова институция

23:28 | 11.09.12 г.
МВФ: Новите правила ще имат само умерено въздействие върху лихвите по кредитите

Новите правила, приети в отговор на финансовата криза от 2008 г., вероятно ще повишат умерено лихвите по кредитите в САЩ, Европа и Япония с относително слаб икономически ефект, се посочва в изследване на Международния валутен фонд, публикувано днес.

Според доклада „Оценка на цената на финансовото регулиране“ средното ниво на лихвите по кредитите, отпускани от банките, вероятно ще нарасне с 28 базисни пункта в САЩ в отговор на предполагаемия ръст на цената на финансовата регулация. За Европа очакванията са за ръст от 17 базисни пункта, а за Япония – от 8 базисни пункта.

Авторите на доклада отбелязват, че цената на регулативната реформа вероятно няма да бъде достатъчно висока, за да предизвика сериозно ограничение в наличността от кредити.

В изследването се посочва, че банките могат да реагират на по-високите разходи чрез широк спектър от средства, включително с понижена възвращаемост за акционерите, ограничаване на разходите, повишаване на цените или ограничаване на отпусканите заеми.

В него се добавя, че повишаването на лихвите по кредитите отразява разходите, свързани с разпределянето на капитала, други разходи по финансирането, административните разходи и няколко други фактора, свързани с финансовата реформа.

Авторите на изследването подчертават, че споразумението Базел III, което трябва да гарантира, че банките са достатъчно капитализирани спрямо бъдещи трусове в икономическата система, ще се отрази върху кредитирането. Изискванията, залегнали в споразумението, значително увеличават минималния размер на капитала, който банките трябва да задържат, особено що се отнася до по-големите кредитни институции.

В изследването обаче се изтъква, че влиянието на по-високите резерви върху лихвите по кредитите не се очертава като икономически значимо.

Авторите на доклада посочват, че са разполагали със значителна информация за оценка на въздействието на повечето регулаторни промени.

Те отбелязват, че заключението им, че лихвите по кредитите ще нараснат умерено, е в противоречие с други проучвания, които сочат, че тези лихви ще се повишат значително. Анализаторите на МВФ обаче твърдят, че са стигнали до това заключение, тъй като се очаква банките да поемат част от товара чрез понижаване на разходите.

Изследването включва анализ, според който банките са в състояние да понижат разходите си с най-малко между 5% и 10%, „особено като се има предвид, че около половината от разходите са за заплати“.

През 2011 г. от Института за международни финанси прогнозираха, че предлаганите реформи в банковия сектор ще понижат годишното производство в развитите икономики с около 3% до 2015 г., се подчертава в настоящия доклад.

В него се посочва също, че не е правен опит за изчисляване на икономическите ползи от тези реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още