Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

МВФ: Пандемията поставя повече хора в риск от бедност

Институцията ще ревизира своята прогноза за БВП през 2021 година, отчитайки стимулите в САЩ

МВФ: Пандемията поставя повече хора в риск от бедност

Снимка: Архив Ройтерс

Пандемията от коронавируса ще постави повече хора в риск от бедност, предупреди първият зам.-управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Джофри Окамото, цитиран на сайта на институцията. В реч пред Форума за развитие на Китай той изчисли, че разполагаемият доход на човек в развиваща се или развита икономика (без Китай) в периода 2020 - 2022 година ще бъде с 22% по-нисък, спрямо нивата, ако нямаше пандемия от коронавируса.

Опасенията на институцията са, че от началото на кризата 90 млн. души вече са изпаднали в състояние на крайна бедност. Пандемията поставя в риск основно уязвими групи, особено младите хора, нискообразованите и жените, коментира още Окамото.

Расте и неравенството между развитите страни и развиващия се свят.

Още по темата

Той анонсира, но без подробности, че в началото на април МВФ ще коригира своята прогноза за ръст на глобалната икономика, отчитайки мащабната програма за стимули, одобрена в САЩ. През януари институцията обяви, че очаква ръст на световната икономика от 5,5 на сто през 2021 година.

Китайската икономика вече се възстанови до нивата отпреди появата на коронавируса, но вътрешното потребление все още е слабо и натежава. Извън Китай картината е притеснителна на фона на задълбочаващите се разлики между държавите и неравномерното разпределение на ваксините.

От МВФ призовават развитите държави да подпомогнат по-бедния свят и да осигурят достъп до ваксини, за да бъде сложен край на пандемията по-бързо. Икономическата подкрепа, която отпускат правителствата, трябва да бъде по-фокусирана и таргетирана, както и да гарантира устойчиво развитие на икономиката след края на кризата.

В същото време в някои страни липсват достатъчно средства, за да се подкрепи икономиката срещу пандемията, признават от МВФ. Това е особено валидно за бедни държави с високи нива на задлъжнялост. Възстановяването ще бъде по-трудно за държави, които не могат да си позволят макроикономически отговор на кризата и/или имат широк сектор на услугите, който е засегнат от пандемията.

Като цяло перспективата остава "изключително несигурна", отчете още Окамото и допълни, че няма яснота колко дълго ще продължи здравната криза. В МВФ се притесняват и от възникване на мутации на коронавируса, с които ваксините не могат да се преборят. Това ще постави под риск и ще забави възстановяването

Неговите очаквания са, че тази пандемия ще остави дълбоки следи в глобалната икономика.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
3
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Не! Пандемията не е виновна. Виновни са хората, че се оставят да бъдат водени за носа.
4
 
3
 
3
ing5rov до: CGY
преди 1 месец
"Голяма власт в ръцете на неграмотници е изключително опасно нещо."
комбинирана с хорското овчедушие и простотия , става взривоопасна смес , породила "пандемията" ...
1
 
3
 
2
abdul до: CGY
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Заради пандемията, човешката активност е намаляла и съответно замърсяването с CO2 също.
Гледай го от хубавата страна - живеем в един по-чист и екологичен свят ;-).
Кво ти пука за бедните.. те винаги ще са бедни.
0
 
4
 
1
CGY
преди 1 месец
МВФ: Пандемията поставя повече хора в риск от бедност
Също МВФ: По време на пандемия харчете повече - индивидуално и държавно, за да има по-висока инфлация и по-надути балони на почти всеки клас активи, което да прави бедните още по-бедни.

Голяма власт в ръцете на неграмотници е изключително опасно нещо.

Още от Анализи
COVID ваксините – новото оръжие на авторитарните режими срещу демокрацията