Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

МВФ сви палец надолу над Аржентина

Фондът твърди, че дълговете на страната са неустойчиви и препоръчва частична „подстрижка“

МВФ сви палец надолу над Аржентина

Инфлацията в Аржентина достигна 54% през миналата година. Снимка: Bloomberg 

Международният валутен фонд (МВФ) сви палец надолу над Аржентина: фондът вярва, че дългът на южноамериканската страна вече не е устойчив и затова препоръчва неговото свиване. Базираната във Вашингтон организация заяви, че има нужда от „значителен принос от частни кредитори“, за да може задълженията на Аржентина да бъдат устойчиви в дългосрочен план.

Междувременно в условията на намаляващ валутен курс и нарастващи лихвени проценти дългът на Аржентина вече нарасна до почти 90 процента от икономическото производство, заяви МВФ. За да стабилизира финансовата ситуация, правителството ще трябва да намали разходите толкова драстично, че това не изглежда възможно „нито в икономически, нито в политически аспект“, се казва в съобщението.

Още по темата

Дори и да не е изненадващо за страна, която загуби повече от една трета от международните си резерви от юли насам и заложи драконовски контрол над капитала, декларацията на фонда е нова глава в дългата история на Аржентина с фискални кризи и лошо управление. Нацията изпадна във фалит осем пъти в своята история и е напът към трета поредна година на рецесия през 2020 г., след като икономиката вероятно се е свила с 2,5% през 2019 г.

Президентът Роберто Фернандес се стреми да предоговори дълг за милиарди долари с частни кредитори, включително заем от 56 милиарда долара с базираната във Вашингтон организация. Последният път, когато служители на МВФ коментираха дълга на Аржентина, беше по време на четвъртия преглед на кредитната линия през юли 2019 г., когато я нарекоха „устойчива, но не с голяма вероятност“.

Това няма да е първото намаление на дълга за втората по големина икономика в Южна Америка. След най-тежката досега икономическа криза в страната през 2001/2002 г., повечето частни кредитори се отказаха от до 70 процента от своите вземания през следващите години.

МВФ засега не предоставя подробна информация за това как Аржентина трябва да преструктурира задълженията си този път, но първоначално говори само за „определени операции с дълга“. Частните кредитори следва да бъдат тясно ангажирани, за да се постигне възможно най-голямото им участие в преструктурирането. Директорът на МВФ Кристалина Георгиева ще обсъди ситуацията през уикенда на срещата на министрите на финансите на Г-20 в Саудитска Арабия с ръководителя на МВФ за Аржентина Мартин Гузман.  Аржентина дължи около 113 млрд. долара само на частни кредитори. Самият МВФ предостави на страната най-големия заем в своята история - от над 57 млрд. долара. Само преди няколко дни вицепрезидентът на Аржентина Кристина Фернандес де Киршнер поиска от МВФ да опрости част от дълга на страната. Това обаче не е възможно заради устава на фонда.  „Ако има рецесия, никой няма да плати и половин цент, а начинът, по който се излиза от рецесия, е чрез много държавни инвестиции”, каза Киршнер и директно призова за отписване на част от задълженията.

Вицепрезидентът поддържа напрегнати отношения с МВФ. Много аржентинци обвиняват фонда за държавния фалит в началото на новото хилядолетие. Съпругът на Киршнер, бившият държавен глава Нестор Киршнер (2003-2007 г.), първоначално прекъсна отношенията с фонда и прекрати обслужването на дълга по време на мандата си. По-късно обаче всички задължения към МВФ бяха погасени.

В момента Аржентина преживява друга тежка икономическа криза, а националната валута песо губи значителна част от стойността си. Според МВФ правителството вече е въвело контрол върху движението на капитала, забавило е изплащането на неизплатените задължения и финансира текущия бюджетен дефицит от централната банка.
Страната е в рецесия от 2018 г., а инфлацията достигна 54% през миналата година. Страната страда от свръхнадут държавен апарат, ниска индустриална производителност и сериозен дял сива икономика, което лишава държавата от голяма част от данъчните приходи. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

1
 
0
 
8
khao до: Mavi Goz
преди 1 година
Няма профилна снимка
А Аржентина изправи среден пръст наторе на МВФ... :lol: ...
----
.. след което балжено си го завря отзад
5
 
6
 
7
преди 1 година
“ МВФ сви палец надолу над Аржентина”

А Аржентина изправи среден пръст наторе на МВФ... :lol:
2
 
5
 
6
korn до: pinoccio
преди 1 година
Няма профилна снимка
В Гърция взимаха по 2-3 хиляди евро заплати и пенсии. Никой не е я налазил,просто им напомниха че вече няма кой да им плаща сметката. Въпреки всичко, днес живота в Гърция е по добър от този в Аржентина.
5
 
3
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
Или Гърция, или Венецуела. Не е като да нямат избор. Гърците преживяха няколко тежки години, но вече си стъпиха на краката.
8
 
10
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ще изпадне във фалит за девети път и ще смачка дълговете като прокурор - преписка. Това да не е Гърция, дето я налазиха всякакви държави и по ленински я заплашиха с експроприация на национално богатство.

Още от Анализи
Оценяването на служителите според представянето е зомби идея