IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Задачата за съживяване на растежа се пада повече на развитите икономики

Фондът предупреждава за нови опасности, надвиснали над световната икономика

08:38 | 09.03.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Дейвид Липтън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дейвид Липтън. Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) отправи нови предупреждения за опасности, надвиснали над световния икономически растеж и отново призова за повече конкретни действия за справяне с тях, предаде AFP, цитирана от БТА.

„Задачата за съживяване на растежа се пада повече на развитите икономики", които разполагат с по-голямо поле за бюджетно маневриране, подчерта Дейвид Липтън, специален съветник на управляващия директор на фонда. Същевременно той изрази съжаление от  „опасното" общо впечатление, че политическите ръководители са изчерпали опциите си за съживяване на растежа или им липсва воля да го направят. 

Липтън препоръча разрастване на усилията за икономически подем, най-вече в бюджетната и валутната област, както и повече структурни реформи.

Бюджетните мерки за стимулиране, по-специално чрез държавни разходи и намаляване на данъците, „трябва да заемат по-важно място в коктейла от прилаганите политики", изтъкна Липтън пред асоциацията на икономистите от предприятията (NABE) във Вашингтон.

Икономистът изброи също така колебанията на финансовите пазари и спада на цените на суровините сред поводите за безпокойство за световния растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
ми те са вече развити кво повече да ги развива ?!? АМФ да гледа недоразвитите икономики и да ги развива тях, при "западните" дет вече има нема кво повече да се напрай, защото хората нямат по 10 стомаха и няма да си купуват по 20 апартамента, кво не им е ясно на тея ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Много си далеч от истината и клониш към анархизъм и неолиберализма особено при финан.капитализъм е измислица за да се ограбят хората - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Милтън Фридман(особенно Фридрих Хайек) има предвид индустриалния капитализъм когато говори за свободен пазар а не финансовия капитализъм тоест за финансовият трябват строги регулацииОбяснил съм - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1694350750843152В Православен катехизис(проф.Тотю Коев) в обяснение на 5-та Божия заповед са обяснени думите на Св.Ап.Павел в посланието до Римляните/Рим.13:1/ - Думите ''няма власт която да не е от Бога'' не служат за оправдание на съществуващите несправедливи системи ....С тези думи Апостолът потвърждава истината ,че от Бога е установен такъв порядък в отношенията между хората в обществото ,при който определени хора трябва да имат власт над другите защото би настъпило хаос......ГОЛЯМО НЕЗНАНИЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Дори прочути икономистите, галеници на медиите, започват, макар все още неуверено, да споменават хипотези за свят без растеж, поне в т. нар. напреднали страни. Такъв е случаят в САЩ с Пол Кругман и Лари Съмърс, за които стагнация от един век е допустима - http://bg.mondediplo.com/article1436.html, и за мен въпроса е доколко и по-точно колко икономисти осъзнават ,че става въпрос за системна криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441тоест по-важното е да се осъзнае факта ,че трябва нова ''система'' защото може да има и 10% растеж но това е временно и по-точно колкото повече се отлага трансформацията на света за избягването на 3-те планетарни катастрофи толкова повече нещата стават необратими
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още