Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Мъртва ли е инфлацията?

Светът е с главата надолу. И централните банкери трябва да се притесняват, ако компасът им се счупи, смята Клаудио Борио

Мъртва ли е инфлацията?

Снимка: Ройтерс

Повечето индустриализирани държави имат донякъде странен проблем: недостатъчна инфлация. Това звучи абсурдно, защото мнозинството от хората не обичат инфлацията. Те биха предпочели в бъдеще едно евро или един лев да струва точно толкова, колкото и днес. Но централните банкери се страхуват от нулевия процент. Те смятат, че една ниска инфлация е по-добре за икономиката и правят всичко, за да се уверят, че преди запетайката ще има една двойка, така че инфлацията да е поне 2,0%.

В Европа, Съединените щати и Япония ключовите лихвени проценти са на нулево ниво от дълго време, към това трябва да добавим и изобилните програми за закупуване на облигации – и то в продължение на много години. Имат ли успех? Едва измерим.

Да, икономиката се връща към нормалното състояние в повечето индустриализирани страни, но инфлация почти няма. В еврозоната от началото на финансовата и икономическа криза през 2009 г. средното ниво е 1,1%, 1,4% в САЩ и само 0,3% в Япония, пише в свой анализ германският Süddeutsche Zeitung.

И така – мъртва ли е инфлацията? Въпросът се задава все по-често и доскоро бе немислимо, но сега се обсъжда сериозно и сред централните банкери. За тях това би било кошмар: в продължение на почти три десетилетия в много страни те преследват инфлационна цел от два процента. Но в САЩ и Европа тази граница не е постигана от години.

Американският икономист Нуриел Рубини описва липсата на инфлация като "мистерия". А Клаудио Борио, главният икономист на Банката за международни разплащания (БМР), вид мозъчен тръст за централните банки, признава, че „става все по-трудно да се разбере поведението на инфлацията". Той пита себе си и колегите си от централните банки: „Може ли да знаем по-малко, отколкото си мислим?"

Но защо трябва да има инфлация от две процента, няма ли да е по-добре да е нулева? Съвсем просто е - малко инфлация може да подобри настроението сред икономистите, защото по-високата цена, която даден човек плаща, е по-висок доход за друг. По този начин инфлацията прави възможно заплатите и корпоративните печалби да нарастват по-бързо.

Малко инфлация помага на икономиката да се възстанови от рецесията. Тя оставя на централната банка по-голямо пространство за намаляване на лихвените проценти и по този начин – за намаляване на разходите по заеми.

Компаниите могат да намалят разходите си, като поддържат увеличението на заплатите малко под инфлацията. Не на последно място, една ниска инфлация запазва икономиката далеч от дефлацията. Когато цените падат, растежът се забавя, тъй като хората се надяват на още по-ниски цени в бъдеще. Така една умерена инфлация може да се превърне в добра смазка за икономическите двигатели.

Икономистите обаче посочват, че това е донякъде илюзия. Ако всеки печели повече пари благодарение на инфлацията, никой не може да си купи повече неща, а просто се покачват само цените. В действителност обаче хората обичат да се поддават на илюзията, че имат повече пари в джобовете си, така че всъщност харчат повече и по този начин ускоряват икономическия растеж.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (19)

   1| 2    
0
 
5
 
19
Eon
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
"Когато цените падат, растежът се забавя, тъй като хората се надяват на още по-ниски цени в бъдеще. Така една умерена инфлация може да се превърне в добра смазка за икономическите двигатели."

Светът е сбъркан. Няма как да има неограничен растеж при ограничени ресурси. Земята е една. И дай като няма растеж зорлем да го правим и да надуваме балона на инфлацията само и само да има растеж. Какво означава този растеж, как се измерва (разни БВП-та и куп други манипулируеми глупости), носи ли удовлетворение на населението - никой не знае. Повтарят се едни научени параметри като инфлация, безработица, БВП, лихвени проценти и само това... Реакционна и папагалска политика - а уж са големи мастити банкери.
0
 
4
 
18
comet до: comet
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Американецът го казва ясно в 18тата минута, че инфлацията в САЩ е 8-9%. Той и други интересни неща казва за който иска да чуе:
https://www.youtube.com/watch?v=PDQ2uo3Ibuo
ПП: За този автор научих от тази медия:
http://www.zerohedge.com/news/2017-11-30/paul-craig-roberts-washington-most-corrupt-government-history
6
 
2
 
17
преди 10 месеца
Пазарното обезценяване на парите е само една от последиците от създаващото щети държавно прилагане на парите.
Сега чрез ниска основна лихва се влияе за занижена инфлация. Подходът е с временен ефект и с вероятни завишени щети.
Спасението е възможно само чрез подобреното държавно прилагане на парите.
1
 
5
 
16
pinoccio до: zelka007
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Ударили са те в кантара, затова ти се струва, че са поскъпнали. Колкото до тока, била е по-топла зимата. Всяка следваща зима става все по-люта и консумацията нараства, не четеш ли за климатичните промени. Накрая ще ни удави потоп и цените съвсем няма да има къде да се приземят.
1
 
13
 
15
majnata до: comet
преди 10 месеца
масовите „безплатни“ медии ...и независими ! : )))

Още от Анализи
Изтича ли времето на въглищата?