Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

На финала ли е ралито на глобалните пазари?

Според редица банки има сигнали, че борсите и кредитните пазари са изложени на риск от болезнен спад

На финала ли е ралито на глобалните пазари?

Снимка: Pixabay.com

HSBC Holdings Plc, Citigroup Inc. и Morgan Stanley виждат все повече доказателства, че световните пазари са в последния етап на ралито преди спад на бизнес цикъла, съобщава Bloomberg.

Анализаторите посочват някои сигнали, заради които смятат, че борсите и кредитните пазари са изложени на риск от болезнен спад.

"Акциите станаха по-малко свързани с валутните курсове, валутните курсове станаха по-малко свързани с лихвените проценти и всичко стана по-малко чувствително към петрола", пише Андрю Шийтс, главен стратег на Morgan Stanley.

Моделите му му подсказват, че активите в целия свят са с най-слаба корелация от почти десетилетие.

Точно както и в периода преди началото на кризата от 2007 г. инвеститорите ценообразуват активи, като се основават на рисковете, основаващи се на индивидуалната сигурност и индустрията. Съответно те неглижират по-широки двигатели, като например актуални данни. 

Още по темата

Тъй като трейдърите си търсят оправдания, за да запазят бичите настроения, традиционните взаимоотношения в рамките на класовете активи и между тях са склонни да се разпадат, посочва информационната агенция.

„Слабите макро и микро корелации потвърждават идеята, че сме накрая на цикъла и не е случайно, че последният път, когато видяхме толкова ниски показания, беше 2005 – 2007 г.“, посочва Шийтс.

Той препоръчва увеличаване на инвестициите в акции в САЩ и намаляване на портфейлите с корпоративен дълг, където потреблението и енергията са силно застъпени.

Савита Субраманиан от Bank of America Merrill Lynch сигналът, че инвеститорите не обръщат голямо внимание на пригодите е още един знак, че глобалното рали може скоро да свърши. За първи път от години компаниите, чиито резултати надвишават очакванията и прогнозите, не са възнаградени от инвеститорите, посочва анализаторът.

"Тази липса на реакция може да бъде друг сигнал за края на цикъла, което предполага, че очакванията и позиционирането вече не отразяват добрите резултати“, коментира Субраманиан в бележка по-рано.

Макро стратегът на Oxford Economics Ltd Гаурав Саролия посочва още един знак срещу биковете на пазарите. Брутната добавена стойност на нефинансовите компании след инфлацията - мярка за стойността на стоките след корекция за производствените разходи, сега е отрицателна на годишна база.

"Цикълът на реалните корпоративни печалби също може да е потенциален източник на безпокойство през следващите четири тримесечия", казва той в интервю. „Това, заедно с високите оценки на акциите на големите пазари, трябва да тревожи инвеститорите в акции в САЩ“, допълва експертът.

Основното схващане е, че класическата експанзия в края на цикъла - икономика с пълна заетост и забавяща се инерция, ще доведе до намаление на маржовете на корпоративната печалба. САЩ са в зряла фаза на цикъла – на 80% от предишното дъно, показват моделите, коментират от Societe Generale SA.

След като се заключава, че кредитните пазари прегряват, глобалният ръководител на HSBC за изследвания на инструментите с фиксиран доход Стивън Майор казва на клиентите си да намалят участието си в европейски корпоративни облигации. Премиите не компенсират инвеститорите на фона на перспективите за капиталови загуби, ликвидни рискове и увеличение на волатилността, коментира той.

Анализаторите на Citigroup казват също, че пазарите са на прага на навлизане в пика на края на цикъла. Спредовете може да се увеличат през следващите месеци благодарение на оттеглянето на стимулите на централните банки на фона на опасенията на инвеститорите за задлъжнялостта.

Акциите обаче вероятно ще поскъпват още отчасти заради обратните изкупувания, заключават стратезите.  

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Защо Тръмп отказа да заклейми белия национализъм?