Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

На хоризонта: Данъчните увеличения на Байдън

Wall Street Journal събира различни мнения за ефекта им

На хоризонта: Данъчните увеличения на Байдън

Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg

Демократите сa въодушевени от популярността на техния фискален пакет за 1,9 трилиона долара, който приеха под политическото прикритие на извънредната ситуация с Covid. Раздаването на пари е винаги популярно, особено когато изглежда няма разходи, пише Wall Street Journal. 

Още по темата

Насладете се на момента, защото разходите скоро ще пристигнат под формата на данъчни увеличения. Министърът на финансите Джанет Йелън наскоро очерта тази задаваща се перспектива. Ето отговорите ѝ на някои въпроси:

- Какво мислите за призива на сенатор Елизабет Уорън за данък върху богатството?

"Ами, президентът Байдън представи редица предложения. Той не излезе с данък върху богатството, но предложи корпорациите и богатите граждани да плащат повече, за да бъдат посрещнати нуждите на икономиката и разходите, които трябва да направим, а с течение на времето очаквам, че ще внесем предложения да се овладеят дефицитите."

- Но без данък върху богатството?

"Вижте, това е нещо, което все още не сме решили и можем да разгледаме, но... По време на кампанията президентът Байдън предложи по-високи данъчни ставки за корпорациите и физическите лица, както и върху плащанията, капиталовите печалби и дивидентите. Това са алтернативи, които са сходни по своето въздействие с данъка върху богатството."

Така че Йелън не би изключила дори данъка върху богатството на Уорън, който би засегнал всички активи над 50 милиона долара всяка година и който Байдън не лансираше в кампанията си. Министърът на финансите също предлага глобален минимален данък върху корпорациите, който би намалил данъчната конкуренция между държавите, което е рядко дисциплиниране на политическия данъчен апетит.

Очаквайте още подобни данъчни изненади, след като демократите обсъждат кои данъкоплатци да атакуват, но един сигурен залог е, че това няма да е толкова популярно, колкото раздаването на пари. Плащането на сметката винаги е трудно.

Всъщност президентът Байдън изглежда готов да действа по основния стълб от кампанията си: увеличение на федералните данъците. Това усилие ще бъде дори по-колосално от неотдавнашната пандемична помощ в размер на 1,9 трилиона долара.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Европа не трябва да се връща към предпандемичните фискални правила