IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наближава ли краят на бичия пазар?

Той е стар, но с бавен пулс, което може би подпомага дълголетието му

08:15 | 04.03.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Фондовите пазари тръгнаха бързо надолу, тъй като инвеститорите се уплашиха от коронавируса. Появяват се сериозни притеснения дали бързо разпространяващата се епидемия ще доведе до регионално или глобално икономическо забавяне, пише за Financial Times Саймън Едилстън, мениджър на Artemis Global Select Fund и Mid Wynd Investment Trust. 

Моментът изглежда подходящ да измерим температурата на бичия пазар, който този месец ще отбележи своя 11-и рожден ден. Той е един от най-дългите в историята. Ако някой беше инвестирал 1000 британски лири в глобални акции при неговото начало на 9 март 2009 г., сега би имал 4 302 паунда при годишен темп на растеж от 14,2 на сто, според данните на MSCI.

Въпросът е: кога ще свърши бичият пазар?

В опит да избегна въпроса, Едилстън се опитва да види как дълголетието на бичия пазар може да се сравни с това на бика. По-лесно е да се каже, отколкото да се направи. Негов приятел фермер от Норфолк в крайна сметка се притече на помощ с лаконично съобщение, което казваше: „8 до 10 години, ако животното е здраво.“ Като аналогия това сравнение на дълголетието работи по-добре, отколкото очаквах, но дали е полезно, пита се Едилстън.

Поразровете се малко и винаги можете да намерите статистически изключения: крава на име Голямата Берта, която е живяла до 48-годишна възраст; австралийският бичи пазар, който вече е на над 20 години, посочва още той.

Джефри Уест, британски физик, написа в своя книга, че продължителността на живота на много бозайници изглежда е обратно пропорционална на сърдечната им честота. Мишка, чието сърце бие около 250 пъти в минута, обикновено живее три или четири години. Сърцето на слон бие около 30 пъти в минута за неговите 60 години. Настоящият бичи пазар може да е стар, но пулсът му е бавен, което може да е подпомогнало дълголетието му. Това е най-плиткото възстановяване след Втората световна война, подчертава той.

Може да заключите, че всичко това е нещо друго, свързано с биковете. Накратко, предположението кога бичият пазар ще приключи единствено на база възрастта му е толкова безсмислено, колкото и да се гадае кога земеделският стопанин ще трябва да се обади на ветеринарния лекар, за да се сбогува с ценно животно. Ще бъдете прави, казва още Едилстън.

Все пак възрастта на този бичи пазар влияе на поведението на инвеститорите. Ясно е, че много хора се въздържат от закупуването на акции. Те се притесняват, че пазарът ще се обърне. Те гледат назад със съжаление за възвръщаемостта, която са пропуснали, но се страхуват да инвестират сега, за да не хванат върха на пазара. Те обаче бяха също толкова изплашени в началото на 2019 г., в която британският индекс FTSE 100 нарасна със 17% (в паунди), а S&P 500 - с 32% (в щатски долари), с включени дивиденти, припомня той.

Гледането назад е безполезно. Днес една акция или си струва да се купи, или не, и това решение трябва да бъде взето въз основа на настоящите й перспективи и оценка. Акцията може да е спаднала или нараснала много в миналото, но това не трябва да се отразява на днешната преценка. Финансовата история и представянето на компанията са основните съставки на решението; историята на цената на акциията много по-малко.

Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Индексите и инвестициите в тях са абсолютна измама - никога не бих вложил и 1$ в тях. Идеята да се купуват някакви акции без значение от цената им и да се разчита на печатане на пари/инфлация за да се получи доходност сама по себе си е безумна - това по нищо не се различава от схема на Понци... На пръв поглед може би изглежда че е лесно да "биеш" пазара, но това изобщо не е така защото цената на всяка акция дори и скочи винаги се връща обратно надолу към средната си стойност исторически за по-дълъг период от време... Според мен в портфейла се сериозен инвеститор никога не трябва да има повече 10-15 вида акции, просто защото няма достатъчно време и възможности да се проучи детайлно всяка една от тях и купуването на сляпо винаги излиза соленко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Solar Power
преди 4 години
Така,е затова трябва да се подходи по рисково ако не си навършил 60 години. Тоест можеш спокойно да подбереш топ10-20 топ10-20 акции от америка и да заложиш на тях. Със сигурност ще направиш доста проценти над тези в статията.... приближавайки се към пенсиониране препоръчвам да изместваш портфейла към индекси просто защото няма да имаш време да чакаш корекция от примерно 10 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Ако някой беше инвестирал 1000 британски лири в глобални акции при неговото начало на 9 март 2009 г., сега би имал 4 302 паунда при годишен темп на растеж от 14,2 на сто, според данните на MSCI.Това нещо си е чиста 100% лъжа. Приходите от бичия пазар се мерят от върха на предишния такъв, а не от дъното понеже е абсолютно невъзможно да се уцели точно дъното. Реалистично средностатистическият инвеститор , който е вложил 1000 паунда в DJIA (14 000 през 2007) сега има 1920 паунда и е имал най-много около 2100 паунда. Тези глупости на пропагандаторите като мумията John Bogle не спяхме се спряхме да ги слушаме вече не помня колко години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Не съм доволен, нито едно споменаване в цялата статия за предстоящия мечи пазар. Явно за Wall Street когато бичият пазар завърши акциите си стоят където са били в края му до началото на следващия и никога няма разпродажби и спадове явно... Явно малко е бил боят от 2007-2008 и някому трябва да се припомни суровата действителност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още