IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Началото на онлайн дипломацията ли е следващата сесия на ООН?

Тазгодишната сесия, която ще се проведе предимно онлайн, може да попречи на дипломатическите пробиви по належащи глобални въпроси точно когато са най-нужни

17:26 | 17.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Victor J. Blue/Bloomberg</em></p>

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Като най-голямото дипломатическо събиране в света Общото събрание на ООН неизменно трябваше да намери нов формат по време на пандемията от коронавирус, пише ДПА в материал, цитиран от БТА.

Тазгодишната сесия, която ще се проведе предимно онлайн, може обаче да възпрепятства дипломатическите пробиви по належащи глобални въпроси в момент, когато нараства тревогата за многостранния подход.

За Общото събрание в централата на ООН в Ню Йорк обикновено пристигат хиляди високопоставени личности и представители на гражданското общество за дебати, странични събития, приеми и срещи с високи залози.

Проявата също така е имала своите изненадващи моменти, например когато израелският министър-председател Бенямин Нетаняху размаха наподобяваща карикатура рисунка на бомба, а съветският лидер Никита Хрушчов удари по масата с обувката си.

Но тази година, вместо да излязат на подиума, световните лидери са поканени да предоставят предварително записани видеоматериали със своите речи, тъй като международните пътувания са ограничени, а коронавирусът продължава да върлува в много страни, включително държавата домакин.

„Това Общо събрание очевидно няма да бъде като никое друго", заяви пред репортери говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

 „Много се надяваме, че това не е бъдещето на ООН", каза той, съжалявайки за отсъствието на „човешкия аспект на дипломацията".

Тази година лидерите са лишени от възможността да провеждат двустранни срещи, да се събират или да се блъскат един в друг в наподобяващите лабиринт коридори на ООН, където често се постига внезапен напредък по глобални проблеми.

Например, няма шанс американският президент Доналд Тръмп да седне заедно с иранския президент Хасан Рохани, за да се опита да уреди продължаващата от десетилетия враждебност, нито с китайския лидер Си в момент на засилващо се напрежение между двете най-големи икономики в света заради пандемията, Хонконг и търговията.

ООН призна, че личните срещи трудно могат да бъдат по същия начин онлайн, а генералният секретар Антониу Гутериш се отказа от тази възможност.

„Не се очаква гeнералният секретар да има виртуални двустранни срещи, защото това всъщност не служи на никаква цел", каза Дюжарик и добави, че Гутериш би се срещнал с Тръмп, ако американският президент присъства лично.

Американски служители казват, че Тръмп планира да направи изявление на живо в позлатената зала на Общото събрание, търсейки да бъде в центъра на вниманието в организация, която често е омаловажавал, докато други лидери се сблъскват с ограничения за пътуване.

Съединените щати по традиция са сред първите страни, които се изказват, когато основните дебати започнат на 22 септември, но сега Тръмп ще произнесе речта си в момент, когато САЩ са особено изолирани в ООН.

Вашингтон определи краен срок за повторно затягане на режима на международни санкции срещу Иран в навечерието на годишния форум.

Съветът за сигурност на ООН отхвърли искането на САЩ за възобновяване на санкциите, които бяха премахнати съгласно ядрената сделка с Иран от 2015 г.

Видеоречите на други лидери ще бъдат излъчени в залата на Общото събрание, където ще присъства само по един представител на държава.

Форматът обаче ще даде ефирно време на държавните глави, които не са пътували за събитието през последните години. Предвижда се руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Цзинпин да направят видеоизказвания според предварителен график.

Някои наблюдатели хвалят представителността и прозрачността на онлайн формата, но други се страхуват, че той може да отнеме блясъка на най-голямото дипломатическо събитие и на самата световна организация.

„Има опасност ООН малко да избледнее в нивото на приоритет и интерес в някои от световните столици. А мисля, че това би било огромна стъпка назад, когато ООН е по-необходима от всякога", заяви ръководителят на делегацията на Европейския съюз в ООН Олоф Ског пред американското Национално обществено радио.

Той съжали, че при онлайн срещите отсъстват езикът на тялото и светските разговори - фактори, които обикновено превръщат събитието в "невероятна дипломатическа веселба".

Предизвикателствата на провеждането на събитието в електронен формат идват в година, когато ООН отбелязва 75-ата годишнина от своето основаване.

Има тревоги, че световната организация вече не отговаря на предназначението си в един по-многополюсен свят и не може да събере необходимия консенсус за справяне с настоящите конфликти и предизвикателства, включително пандемията.

„Съветът за сигурност на ООН - най-важният елемент от системата на ООН, - до голяма степен е станал неадекватен", каза президентът на Съвета за външни отношения Ричард Хас.

Предприемането на отговор от 15-членния орган по отношение на кризата с коронавируса беше блокирано месеци наред заради вражда между разполагащите с право на вето Вашингтон и Пекин. Съветът също така е тормозен от разделение заради Сирия и други конфликти.

„Големите сили правят ООН такава, каквато искат да бъде, а не такава, от каквато има нужда светът", каза Хас.

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още