Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Надценени ли са щатските акции?

Коронавирусът може би не е напълно калкулиран в цените им, а и единствено относителната доходност ги оправдава

Надценени ли са щатските акции?

Снимка: Getty

Тази седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп се перчеше с цените на акциите. „Несравнимо най-силният фондов пазар в историята!“, туитна той в сряда, след като индексът S&P 500 удари нов рекорд, пише Джилиън Тет за Financial Times.

Това може би не е особено изненадващо: скорошното представяне на американските акции наистина изглежда забележително, особено предвид епидемията от коронавирус в Китай и на други места. Ако обаче Тръмп (или някой друг) иска да погледне под друг ъгъл, може да разгледа месечното проучване, което Мичиганският университет провежда, за да оцени нагласата на потребителите спрямо акциите.

Февруарското издание на изследването сочи, че 66 на сто от анкетираните очакват цените на акциите да продължат да се повишават тази година, много над нивото от 56 процента, отчетено в началото на 2019 г., или 51% в началото на 2016 г., преди последните президентски избори. Наистина, сегашната степен на бичи настроения надвишава дори оптимизма, наблюдаван в началото на 2007 г.

Още по темата

Това звучи като добра новина. Но има уловка: при всеки от последните четири пъти, когато нивата на оптимизъм са надхвърляли 60 на сто, цените на акциите са падали скоро след това, като спадът варира от 10 на сто през 2018 г. до 47 на сто през 2008 г. „Нашите показатели ни казват, че сме много близо до колапс като този по време  на ситуацията с Lehman“, твърди Лари Макдоналд, бивш стратег в Société Générale, който сега завежда бюлетина, озаглавен „Мечи капани“, като се позовава на спадането на акциите след фалита на Lehman Brothers през 2008 г.

Тръмп несъмнено ще игнорира тази историческа причинно-следствена връзка. Но проучването не е единственият отрезвяващ индикатор. Вземете съотношението на цените на акциите към очакваните корпоративни печалби за S&P 500: то наскоро достигна 19 пъти, най-високото ниво от дотком бума.

Или вижте циклично коригираното съотношение P/E, известно като коефициента на Шилер (Робърт, американският икономист нобелист – бел. прев.): то в момента възлиза на 31,9 - по-ниско, отколкото при дотком бума, но много над нивата от 2007 г. Още по-поразително е съотношението на цените на акциите към корпоративните продажби в S&P 500: то е 2,3 пъти, по-високо от всичко, което сме виждали през последното десетилетие.

Разбира се, тези цифри можеха - почти - да имат смисъл, ако американският бизнес е в разцвет. И доскоро повечето анализатори приемаха, че 2020 г. ще донесе добър ръст на печалбите след слабата 2019. Но макар последните корпоративни резултати да са обнадеждаващи, коронавирусът сега кара анализаторите да понижават очакванията си за печалбите през 2020 г. „Въздействието на коронавируса върху печалбите може би не е калкулирано напълно в текущите цени на акциите“, предупреждава Питър Опенхаймер, анализатор в Goldman Sachs, в бележка до клиентите.

Още по темата: Анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Орбан успява благодарение на парите и приятелите си от ЕС