Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Най-доброто решение за Турция: валутният борд?

В комбинация с реформи в съдебната система и на трудовия пазар това ще постави страната на пътя на богатството, твърди WSJ

Най-доброто решение за Турция: валутният борд?

Снимка: gettyimages

Днес Турция се държи повече като противник, отколкото като съюзник на НАТО, след като помага на Иран да избегне санкциите и задълбочава военното си сътрудничество с Русия. Най-голямата заплаха за американските интереси обаче може да дойде от некомпетентната икономическа политика на президента Реджеп Тайип Ердоган, пише Wall Street Journal.

Ердоган дойде на власт през 2003 г., след като финансова криза разстрои вътрешната политика. Той осъществи програма на МВФ, засили свободата на словото, ограничи ролята на военните в политиката и изяви стремеж за членство в ЕС. Подкрепен от тези реформи и на фона на евтиното кредитиране, БВП на Турция се утрои през първото десетилетие на Ердоган във властта. Президентът се радваше на широка популярност.

Оттогава насам обаче Турция се отклонява от Запада, след като нейният лидер усили контрола си над властта – неговите репресии над опозицията и свободната преса се увеличиха след неуспешния опит за преврат през 2016 г. Чуждите инвеститори обаче продължиха да финансират разгулните разходи на страната. В търсене на доходност те игнорираха безпокойствата за законността и слабата лира.

Още по темата

Това се промени през 2018 г., когато започна позната сага, характерна за развиващите се икономики. Изправен пред избори за нов мандат Ердоган харчеше нашироко за инфраструктура и упражни натиск върху централната банка за запазване на ниски лихви. Той спечели изборите, но лирата се обезцени с близо 30% през 2018 г. През тази година тя поевтиня с още 12% спрямо долара.

Голяма част от дълга на Турция е в твърда валута и става все по-трудно да бъде финансирана със спада на лирата. Инвеститорите се оттеглят, инфлацията се повишава и цикълът продължава. Официалната инфлация през април бе 20% годишно, но известният икономист Стивън Ханке я оценява на 35%. Основната лихва на местната централна банка от 24% е една от най-високите в света.

Геополитическите забежки на Ердоган допринасят за финансовите проблеми. Покупката на руската ракетна система S-400 може да предизвика санкции от американския Конгрес. На турската Halkbank – вторият по големина държавен кредитор в страната – може да бъдат наложени многомилионни глоби от американското Министерство на финансите заради избягване на санкциите срещу Иран.

Опциите пред Ердоган, който претърпя унизителни загуби на местните избори през тази година, са ограничени. В понеделник Анкара наложи забавяне в сетълмента при покупките на чужда валута – вероятно стъпка към налагането на капиталов контрол. За да замаскира слабостта си, централната банка заема долари и ги отчита в баланса си като брутни резерви в чужда валута.

Рискът е извънредните мерки на Анкара за подкрепа да се провалят, което ще повлече надолу икономиката. САЩ нямат интерес турската финансова криза да се разпространи, след като доларовите дългове изобилстват.

Най-доброто решение за Турция е да въведе валутен борд, който да фиксира лирата към долара или еврото. След замразяването на паричната база лирата ще се търгува свободно за известно време преди да бъде определен фиксираният курс.

Би било трудно за лидер като Ердоган да отстъпи контрола върху монетарната политика на Вашингтон или Франкфурт, но това ще сложи край на турските валутни неволи. Ердоган казва, че не иска да работи с МВФ, и това е начин да го избегне.

Валутният борд също така ще принуди Анкара да реши фискалните си проблеми, след като вече няма да може да използва монетарни схеми, за да финансира разточителните си разходи.

В комбинация с реформи в съдебната система и на трудовия пазар това ще постави Турция на пътя на богатството. Въпреки това Ердоган не показва знаци, че разбира ролята си във валутната криза, така че инвеститорите и финансовите министри по света трябва да бъдат подготвени за срив на лирата.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
1
 
7
 
13
преди 1 година
Няма профилна снимка
Няма инвеститор (нито „външен”, нито „вътрешен”), разчитащ да съществува и просперира от износ, на когото да не му е кеф, да гледа, как труд и режийни му падат в себестойността на продукта :)

Ако китайците са му основния съперник на Ердо, на пазара за шир-потреба и хората методично си инфлират юана, какъв самоубиец требе да е соколът, та да си закотвя парите :-0
8
 
6
 
12
Sakamano до: Mavi Goz
преди 1 година
Имам идея какъв да ви бъде девиза: "Бедни, не свободни, но затова пък равни!"
3
 
9
 
11
Mavi Goz до: Sakamano
преди 1 година
Така е - покорна главица сабя не я сече. Редът никога не се променя сам. Редът се налага - винаги от победителите в някаква борба или битка. И както казваше едно видно българско филибье - "Който играй, пичьели. Който ни играй - ни пичьели".
Ти пиши повечко тука и ше прокопсаш... ;) :lol:
6
 
4
 
10
преди 1 година
Те борците срещу стария световен ред гледам много са прокопсали.
5
 
13
 
9
преди 1 година
Светът се променя, колкото и на някого това да не му харесва. Променя се природата, променят се хората, променят се и отношенията помежду им, с това се променят и политика, икономика, променят се фундаментални за някаква епоха принципи и обществено-икономически технологии ... Даже бетонните глави се променят, но бавно и с повече бой с ***...
Валутният борд е атрибут и инструмент на една икономическа доктрина от досегашния финансово-икономически световен ред, а този ред пред очите ни се променя. Променят го държави и лидери, които имат волята и силата да го оспорват. Турция на Ердоган е една от тях и няма как да използва инструмент на система, срещу която се бори. Този процес нито е бърз, нито е лек и няма да мине без жертви и сътресения, както и няма да протече според прогнозите на тези, които се основават на досегашните фундаменти. Ситуацията в света само за последните 5 години толкова се промени, като няма нищо общо с прогнозите на разни отворковци от тогава, та никой не знае след още 5 години каква ще бъде и кой какви валути ще използва и какви бордове ще налага... ;) :lol:

Още от Анализи
Европа избегна масовата безработица, но трябва да пренасочи някои работници