IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата финансова компания в света губи най-големия си акционер

Регионалната банка PNC от Питсбърг, която държи 22%-ен дял в Blackrock, се оттегля от фонда

12:50 | 13.05.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: <span class="news-rsf-editor-byline"><span itemscope="" itemtype="http://schema.org/Person"><span itemprop="name">David Scheer/Bloomberg</span></span></span></em></p>

Снимка:

Възходът на Blackrock до най-мощната финансова компания в света едва ли би бил възможен без регионалната банка PNC от Питсбърг, която предоставяше заеми и придобиваше акции. Сега 22-процентовият акционер напуска, за да направи себе си кризисноустоийчив и да купува други банки.

Така Blackrock губи най-големия си акционер, след като PNC ще се раздели със своя дял в най-големия в света мениджър на активи през следващите дни. PNC, базирана в Питсбърг, Пенсилвания, държи дял в Blackrock повече от 20 години и в момента притежава приблизително 22 процента от акциите.

Това поставя края на една важна глава в историята и за двете компании. Blackrock стана доминиращ играч на Wall Street през последните години. Групата, ръководена от Лари Финк, сега предлага широка гама от финансови услуги, от борсово търгувани фондове до инвестиции в облигации и частни инвестиции.

Общите активи на Blackrock са 6,5 трилиона долара. Шокиращият обем и инвестиционната политика продължават да привличат критици на компанията.

Така базираният в Ню Йорк фонд губи последната си банка акционер, което в бъдеще ще доведе и до по-малко регулаторни изисквания, включително когато става въпрос за инвестиции в частен капитал и гласуване на общи събрания на други банки.

Участието в Blackrock беше изключително доходоносно за PNC. Банката се присъединява към управителя на активи през 1995 г. и продължава да държи на вложението си дори след финансовата криза, когато Merrill Lynch и британската Barclays продават акциите си.

Оттогава инвестицията се е изплатила седемдесет пъти за PNC - плюс изплащането на дивиденти. Сега обаче „е дошъл моментът да напуснем“, заяви изпълнителният директор на PNC Уилям Демчак.

Регионалната банка може да използва добре допълнителната ликвидност в рамките на причинената от коронавируса криза. Редица нейни клиенти са активни в нефтената и газовата индустрия и в ресторантьорството - области, които бяха засегнати особено силно от кризата.

Според цитирани от Bloomberg анализатори ходът може да отвори и пътя пред PNC за поглъщания на конкуренти. Банковите акции губят значително стойност от началото на кризата, така че по-малките конкуренти в момента биха били сравнително евтини.

Blackrock обяви, че ще поеме част от акциите на PNC.

Решението е било предизвикано отчасти и заради нарастващата разлика между пазарната стойност на PNC и BlackRock, твърди пред Bloomberg човек, запознат с въпроса.

Акциите на BlackRock se обезцениха с под 2% през тази година до края на сесията в понеделник в сравнение с 36% спад за PNC. По-широкият индекс S&P Regional Banks Select Industry Index загуби 40% от стойността си през тази година.

Но още нещо необичайно предприема ръководеният от Лари Финк Blackrock – той придобива дялове и едно място в Борда на директорите на Members Exchange, нова борса на Wall Street, която след третото тримесечие възнамерява да конкурира New York Stock Exchange и Nasdaq. Обикновено обаче компанията на Финк се държи далече от контролни органи. Голямото изключение беше Apple, където член на Борда е съоснователката на Blackrock Сю Уанглер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
be_google
преди 3 години
Лелеее, Дау или ще е 50 000 или 5000 , това е новина на новините, ще стават интересни неща с долара, сащ, света. Дето казват старите инвеститори Америка пръдна.....а света дали ще се нас--е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
ако демократите загубят есента изборите, като им гледам кандидата вероятността е над 85%, - финансовия глобален капитал ще бере значителни ядове и Ларито като един от техните представители също не само в САЩ а и в Китай с премиера им Ли Къцян ръководителя на комсомолците и в Русия такива като Герман Греф, Набиюлината и прочее ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
вече е ясно. Това, че ти ще плачеш пак за демократите си е твоя работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Boicho Popov
преди 3 години
Да, точно това е Лари Финк, същият. Дали ще бере ядове след изборите тепърва ще стане ясно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
Но още нещо необичайно предприема ръководеният от Лари Финк Blackrock той придобива дялове и едно място в Борда на директорите на Members Exchange, нова борса на Wall Street, която след третото тримесечие възнамерява да конкурира New York Stock Exchange и Nasdaq.---------------------------------------------------------------------------------а тези ше праят държава в държавата тъй ли ? Кат у нас навремето Мултигрупа .... Този Лари Финк не беше ли дет заповядваше "кой не стане зелен, да му мисли" ?!.... От глобалистката пассмина т.е. от тия с измислената кихавица .... ммм ше бере ядове тва момче кат Демократите загубят изборите есента и не само той, индиректния му колега с инжексиите Били и той .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още