IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-съдбовната седмица за Европа

Между референдума в Турция и първия тур на изборите във Франция ЕС явно още не осъзнава необходимостта от реформа, според анализатор

12:24 | 22.04.17 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Никога преди Европейският съюз (ЕС) не се е приближавал толкова до катастрофата, колкото през тази седмица, пише за онлайн изданието euractiv.com Алина Мунгиу-Пипиди, професор по демократични науки в Hertie School of Governance в Берлин.

И дори и ако някак си се измъкне от пълната катастрофа в неделя, когато е първият тур на президентските избори във Франция, ЕС ще осъмне твърде отслабнал и ще трябва да се реформира, посочва Мунгиу-Пипиди.

Дори изявлението на премиера на Унгария Виктор Орбан пред местната преса навръх Великден, че страната му не е остров и няма как да напусне ЕС (визирайки Великобритания), вече се приема като добра новина. Всъщност европейските институции през миналата седмица тихичко дадоха карт бранш на Орбан да заглуши опозицията, като не направиха нищо, след като той затвори Централноевропейския университет.

ЕС е достигнал до онази точка, в която повече се бои от неодобрението на Унгария, отколкото унгарското правителство да се страхува от ЕС. В известен смисъл ситуацията е същата и в Турция, където президентът Реджеп Тайип Ердоган с малка преднина спечели референдума за конституционните реформи, с които в ръцете му се концентрира цялата власт над икономиката и обществото.

Ердоган се подготви за този референдум, както и за бъдещо допитване за връщане на смъртното наказание, като тихо отхвърли всякакъв независим контрол от други институции. Ако се върнем на докладите на ЕС за прогреса на Турция, няма да се види и една дума за това, което той прави от години – изпълнението на подривен конституционен проект, с който завладява държавата и умишлено подменя светския, градски елит с ислямистки и провинциален, като унищожава върховенството на закона, посочва Алина Мунгиу-Пипиди.

Това, което ЕС видя, е рискът от военен преврат, само докато проваленият преврат през миналата година най-накрая показа, че армията в Турция, или поне каквото е останало от нея, едва успява да отбранява конституционното статукво и себе си.

С по енергичната си визия светската демократична опозиция в Турция от години се опитва да успее с приближаването си до ЕС, но вече е твърде късно за сближаване. Турската демокрация се изплъзва, а с нея и митът за трансформиращата сила на ЕС върху кандидатите за членство, допълва тя.

Ситуацията във Франция е на такъв кръстопът, че най-лошото може да бъде избегнато. Само че почти няма никой, който да е достатъчно предвидлив и смел да действа. Социолозите дори не смеят да прогнозират евентуална битка на втори тур между двамата антиевропейски кандидати – крайно дясната Марин льо Пен и крайно левият Жан-Люк Меланшон, макар и тази възможност чисто теоретично да изглежда все по-реализируема. В течение на кампанията двамата обират целия антиевропейски вот, който достига 43%.

Не бива да забравяме, че ЕС е в риск през последните 25 години във Франция, след като на референдума за Маастрихтското споразумение одобрението си дадоха 51% от французите. Европейската конституция пък беше отхвърлена от френските граждани през 2005 г. с 55% против, припомня Алина Мунгиу-Пипиди.

Не знаем нищо за интензитета на настроенията срещу политическите елити така както не можахме да предположим, че Доналд Тръмп ще спечели на президентските избори в САЩ срещу Хилари Клинтън. Никой дори не би и предположил, че ЕС се изправя пред реален край, ако чете последния Евробарометър „Бъдещето на Европа“. Само че всякакви щекотливи въпроси, като например корупцията сред елитите, са щателно избягвани в проучването, подчертава тя.

Според проучване на института Pew след референдума за Brexit само 38% от французите все още подкрепят европейския проект, а над 60% са против него. За щастие много гласоподаватели не смятат, че ЕС е важна част от политическия пъзел на страната и биха гласували заради друго, в което вярват.

Десните политици, които блокираха Фийон, правят грешката на живота си, смята Алина Мунгиу-Пипиди. Тя посочва, че те незабавно трябва да подкрепят Еманюел Макрон, тъй като ако имат добри анализатори, веднага биха видели огромния риск, на който се излагат. Но дори и Макрон накрая да отиде на втори турс льо Пен, дали Франция и Европа могат да бъдат спасени от човек, който не може да си плати костюмите, живее в замък, който не може да си позволи, и търгува бизнес срещи с Владимир Путин, пита се тя.

Според нея старите политически елити на Франция изглежда са изгубили инстинкта си за оцеляване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Не четеш ли братската американска и английска преса :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
pecan
преди 6 години
Че Той Путин Самодержец Руский почти като дедо Господ . Аз не знаех ама благодаря че ми каза . Иначе след изборите в Франция няма да има нищо ново макар че политиката на Фийон е по добра от тази на Макрон , но французи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 13
Необразован
преди 6 години
КОМЕНТАРЪТ Е ИЗТРИТ ЗАРАДИ НАЛИЧИЕ НА ОБИДНИ КВАЛИФИКАЦИИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 10
KPetkov
преди 6 години
Защо се напъваш? Ясно е, че Путин е номер едно. Ето изкара ЮК от ЕС, назначи си Тръмп в САЩ, хвърля зарин наляво-надясно и никой не смее гък да каже (освен смешните изцепки на Пентагона), омаза изборите в Холандия и сега не могат да свъртят едно правителство, назначи Радев, утре ще класира Льо Пен на балотаж, септември ще изрита Меркел, а ти само хабиш лития.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 2
honaniga
преди 6 години
През какви къде, къде по- съдбовни времена е минавала Европа, та този автор ще ни плаши с тази статия.Изводът, ако трябва да направим за себе си е, че е крайно време да разберем до какво води зависимостта.Ние нищо не правехме в този съюз. Напротив ние станахме още по-зависими и слаби. Не, че идеята за Европейски съюз е лоша. Лош е начинът по който е направен.ЕС се разпада. Излизаме от НАТО и к'во правим тогава.Ако бяхме силна държава с влияние поне на Балканите щеше да ми дреме на хурката за вота във Франция и референдума в Турция.Това е предимството на свободните силни държави. А свободата е много скъпо удоволствие и се постига с неимоверни усилия.Ние сме избрали по-лесното-да се лангъркаме в руслото на някой друг. А ако почерпят и по ракия и вече сме почти в рая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 12
Необразован
преди 6 години
КОМЕНТАРЪТ Е ИЗТРИТ ЗАРАДИ НАЛИЧИЕ НА ОБИДНИ КВАЛИФИКАЦИИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 16
Необразован
преди 6 години
КОМЕНТАРЪТ Е ИЗТРИТ ЗАРАДИ НАЛИЧИЕ НА ОБИДНИ КВАЛИФИКАЦИИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 12
Необразован
преди 6 години
КОМЕНТАРЪТ Е ИЗТРИТ ЗАРАДИ НАЛИЧИЕ НА ОБИДНИ КВАЛИФИКАЦИИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Misho ILIEV
преди 6 години
> Поредният страх от изборите и демокрацията.Страх от самоубийствените наклонности на масите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Misho ILIEV
преди 6 години
"Карт бранш"? Или "карт бланш"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още